Атаките били координирани от команден пункт в Париж

Западен печат: Заговорът е бил по-широк от очакваното
19 ное 2015 09:52, Елка Василева
12
Атаките били координирани от команден пункт в Париж
Снимка: Reuters

Арестът на осем души след операцията в Сен Дени подсказва съществуването на кръг от помагачи, симпатизиращи на терористите, пише британският в. "Гардиън". Новите доказателства говорят за значително по-голям заговор зад атаките в Париж, дирижиран предимно от недоволни млади европейци.

Те сочат също, че синхронизираните нападения са били координирани от команден пункт в Париж, отбелязва британският вестник. До снощи все още не беше ясно дали координаторът е бил белгийският джихадист Абделхамид Абауд или Салах Абдеслам. Френският прокурор Франсоа Молен не потвърди, че Абауд е сред загиналите при операцията в Сен Дени и заяви само, че нито Абауд, нито Абдеслам са сред задържаните.

Всички задържани при рейда в Сен Дени имат сходна житейска история с дребни престъпления или употреба на наркотици, посочва в. "Гардиън". Радикализират се като тийнейджъри или малко след това. Поне четирима са били в Сирия с екстремистите от "Ислямска държава" и тъй като са европейски граждани, не им се налага да прибягват до измама или до опасното прекосяване на Средиземно море, за да достигнат целите си - те са можели да пътуват свободно из ЕС дори в случаите, когато властите в техните страни са били наясно с екстремистките им възгледи, подчертава британското издание.

Вътрешните министри на ЕС ще обсъдят в Брюксел засилен обмен на разузнавателна информация, засилен контрол над границите в Шенген и предварителен преглед на списъка на пътниците, за да се откриват връщащите се от Сирия бойци, припомня в. "Гардиън". Но повечето заговорници от Париж са щели да избегнат подобни засилени мерки.

"В основата си това е социален проблем. Това е в основата на всичко", заявява Ерик Ван дер Сипт, говорител на белгийската прокуратура, цитиран от британското издание. "Съдебният отговор е последното решение. По-важно е да се попречи на радикализирането на хората. Никога няма да има абсолютно сигурна система за залавянето на хора, които отиват в Сирия", подчертава той.

"Белгийците не сметнаха братята Абдеслам за заплаха", пише кореспондент на в. "Монд" в Брюксел. Белгийските служби са знаели за радикалните им възгледи и че може да отидат в Сирия, но не са видели признаци на заплаха, подчертава френското издание.

"Не може да се каже, че белгийците са некомпетентни", казва Франсоа Хайсбург, експерт по сигурността и председател на Международния институт за стратегически изследвания, цитиран от в. "Вашингтон пост". Белгийските сили за сигурност обаче срещат затруднения, защото малцинствата не са интегрирани в белгийското общество. Това означава, че тези, които подготвят атентати, могат да си живеят в безопасни убежища в големи градове, подчертава експертът, цитиран от американското издание. Малцина полицаи в населения предимно с мароканци брюкселски квартал Моленбек говорят арабски, а тъй като много от тях идват от градове, където се говори предимно фламандски, се чувстват некомфортно и с френския език, отбелязва Хайсбург.

Хората в Моленбек не вярват на полицията, подчертава Монтасер Ал Деемех, изследовател на ислямския екстремизъм, цитиран от в. "Вашингтон пост". Младежите, които отиват в Сирия, се връщат и се опитват да останат извън подозрение, добавя той. "Те знаят, че войната с "Ислямска държава" ще продължи с години. Могат да изчакат две години, преди да извършат операция", подчертава експертът, цитиран от американското издание.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е терориститчен акт , а диверсия на САЩ срещу Франция..ИД е армия на САЩ , Турция , Катар и СА
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен тези там в Ирак и Сирия са некакво изостнало нечовешко племе Роми без националност и религия и понеже там най-близката Религия е Ислям и съответно бум-тряс в Исляма
6
1
 
21
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 8 години
Боя се че не те а ние ще се интегрираме.
5
0
 
8
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 8 години
Да бе спорта. Най вече спортна стрелба хахаха.
4
1
 
14
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 8 години
А колко хубава беше Европа до края на ВСВ! После я напълниха с тарамбуки. Които застреляха сега от упор дори инвалиди. И бебета щяха да убият. Просто е нямало. Никой не си дава сметка какво ни чака. Страх и терор. Всъщност то е едно и също.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственият начин за интеграция на тези хора е СПОРТА. Всички знаем, че националните отбори по футбол, по лека атлетика и какви ли не спортове на Франция, Белгия, Швейцария, Англия, САЩ са съставени предимно от африкански чернокожи и от хора с етнически арабски произход. Големи имена във футбола са с арабски произход като се започне от Зинедин Зидан. Само в спорта могат да намерят решение на асоциалността си и да станат хора.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е що са ги пуснали да се върнат от Сирия, а да забравих, те са се били на страната на имерените джихадисти
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"недоволни млади европейци" ако това са бъдещите европейци, здраве му кажи