Свободата или сигурността ще надделее в Европа?

"Ислямска държава" променя тактиката за кървавите си операции
20 ное 2015 18:00,
54
Свободата или сигурността ще надделее в Европа?
Снимка: архив Reuters

Потресени от касапницата в Париж, Франция и Белгия пристъпиха към увеличаване на правомощията на своите сили за сигурност, което по-осезаемо повдига въпроса, предизвикващ дебати в САЩ, откакто бяха извършени атентатите на 11 септември 2001 г., а именно как да се постигне баланс между усилията за борба с тероризма и гражданските свободи, пише в. "Ню Йорк таймс".

В момент, когато тяхното население е уплашено и неспокойно, а политическият натиск от десницата се увеличава, правителствата на Франция и Белгия дадоха ясно да се разбере, че засега ще поставят защитата на своите граждани над всякакви други съображения, посочва американското издание.

Още по темата

С течение на времето САЩ пристъпват към смекчаване на някои елементи от Патриотичния акт, приет след нападенията на 11 септември. Те също така засилват надзора върху разузнавателните служби и масовото следене у дома след разкритията на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.

Но европейските страни, пострадали от тероризъм, се придвижват в обратната посока. Сред тези държави са Франция, която преживя множество нападения тази година, Белгия, в която са живели или израснали голяма част от парижките атентатори, и Великобритания, която осуети редица терористични заговори през последните години.

Всяка от тях осъвременява и засилва правомощията на изпълнителната власт, като в същото време обсъжда допълнителни мерки за контрол върху свободното придвижване в континентална Европа, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Западните разузнавателни служби бяха принудени да преосмислят своите операции и да преоценят способността си да проследяват бойците на групировката "Ислямска държава", след като френските власти потвърдиха, че организаторът на нападенията в Париж е действал под носа им, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".

Парижката прокуратура заяви вчера, че екстремистът Абделхамид Абауд, за когото френското разузнаване предполагаше, че е в Сирия, е бил убит при полицейската операция в Сен Дени в сряда, посочва британският в. "Гардиън".

Потвърждението, че главният заподозрян за терористичните нападения в Париж е влизал и пътувал от Сирия в Европейския съюз поне два пъти през последните 12 месеца, преминавайки през проверки в страни, сред които Белгия и Германия, без да предизвика тревога, поставя европейските лидери под засилен натиск да обърнат по-сериозно внимание на защитата на външните и вътрешните граници на общността, коментира изданието.

Американски и европейски служители, занимаващи се с борбата с тероризма, смятат, че "Ислямска държава" променя тактиката за своите операции, като заимства от методите на Ал Каида, изпращайки доверени бойци, които да организират по-големи и по-сложни терористични заговори срещу Запада, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Според американски служители от разузнаването и правоохранителните органи, цитирани от изданието, атентатите в Париж са били поредният и най-видим пример за този нов подход. Прехванати комуникации и други разузнавателни данни, анализирани след други две големи нападения - в Бейрут и Анкара, също навеждат на мисълта, че тези заговори са били ръководени от водачи на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и са били извършени от местни лидери, упълномощени да предприемат действия от името на групировката.

Преориентирането към модела на Ал Каида може да улесни проследяването на заговорите на "Ислямска държава", тъй като колкото повече хора участват в един терористичен план, толкова по-голяма е вероятността следователите да успеят да научат за групата и да проникнат в нея, смятат някои служители, цитирани от американския вестник.

Други предупреждават, че независимо какви оперативни промени се извършват, "Ислямска държава" продължава да действа внимателно, гъвкаво и тайно, което я прави опасно ефективна, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
DANS преди 8 години
От края на следващата година всички места за настаняване ще бъдат свързани с МВР и НАП. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.
38
1
 
0
 
! Отговори
Pavirane преди 8 години
Da ne bi sluchaino nekoe matematihesko ravenstvo ili uravnenie da im e na uma?
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно едни прости брадясали африкански *** ПОБЕДИХА "умните" и "красивите" развити нации!Само въвеждането на тотално следен е достатъчно да отворят бутилка шампанско и да се поздравят с пълната победа.
36
0
 
1
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety. Benjamin FranklinЧовека го е казал отдавна но пък нищо не пречи да го докажем за пореден път.
35
1
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 8 години
Аз мисля, че политиците които казват истината за исляма и мюсюлманите и съответно ги ненавиждат ще спечелят.
34
1
 
7
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Така се създава подтискащо усещане за следене на всеки както скандалите с подслушванията или времето на комунизма и държавна сигурност и доносниците. Хората имат чуството че "големият брат" ги наблюдава и следи постоянно. Такова усещане за навлизане в личното пространство е заплашително, пораждащо параноя и депресия и подтиска свободния дух на човека, свободата на словото и инициативността. Тоя мач вече сме го играли по-време на комунизма с даржавна сигурност. Май в Брюксел има много "другаре".
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СВОБОДАТА поне в БГ. Набийте си го в еврейско-американските тикви,че ние то свободата си няма да се откажем,за да станем ваши роби.
32
0
 
14
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Цялата тая ситуация с емигрантите ми напомня за американската формула за операциите "фалшив флаг" и проблем-реакция-решение. Създава се изкуствен проблем нарочно предизвикан - пропускат се огромни маси престъпни и примитивни диваци, следва реакция на обществото срещу тях и накрая предварително изготвеното решение което винаги е в полза на "западните елити" - слугите на дявола и във вреда на хората - създаване и усилване на правоохранителни органи тип Щази, Държавна Сигурност и КГБ следящи всеки.
31
0
 
3
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ГАДОРЯН преди 8 години
Апчетатаааа Василеееев! Пий ги редовно че пак си зациклил. Ега ти. Ти имаш повече хагенти, отколкото девици за камиладзетата ве! Хахаха.
30
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
За сега в ЕС натделява глупостта
29
0
 
4
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 8 години
Следим ти мисълта баш селяндурино Василев! И теб те следим денонощно! Агент Хави Соарес секретната секция. Хахаха
28
0
 
7
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Имаше един ранен американски президент от времето преди щатите да се сатанизират толкова който се е занимавал с този въпрос - свобода или сигурност. Мнението му е красноречиво - "Народ който се отказва от свободата си в името на сигурността не заслужава нито свобода нито сигурност".
27
2
 
2
 
! Отговори
? преди 8 години
Защо когато американците взривиха хиляди цивилни жени и деца в София които нямат никаква вина никой не говори за тероризъм, дори признателните българи издигнаха паметник в София на американските летци убийци които пускаха бомби да взривяват български деца - американцие са си водели своята война (войната на САЩ е добра война). А когато джихадистите си водят своята религиозна фанатична война и взривяват цивилни - това е тероризъм - защото тяхната война е лоша!
26
0
 
5
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Освен невероятно вредното си действие което оказват върху всички аспекти на обществото правоохранителни агенции с разширени функции не могат изобщо да спрат терористите ако границите не са затворени. Те приличат на един тромав и муден мастодонт който когато се събуди е впечатляващ, но обикновено тогава вече всичко е свършило. За пример Франция - там проблемите с близкоизточните емигранти се знаят от много години и правоохранителните органи са нащрек и въпреки това терористите нямат затруднения.
25
0
 
6
 
! Отговори
26 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 8 години
Защо ние ще трябва да плащаме цената на нечие безразсъдство ?Ние ле приемахме в Европа НЕевропейци, само защото са от бившите ни колонии ?Не !Ние ли приемахме хиляди "бежанци" без документи ? Не !Защо тогава сега трябва да търпим тази полицейщина ?Защо трябва да ни ограничават правата ?
24
1
 
1
 
! Отговори
Джак преди 8 години
Ще надделее национализма ако е воля Божия и емигрантите с близкоисточен и африкански произход ще бъдат екстрадирани от Европа по родните им места, надявам се и ром-ляните да бъдат върнати в родната им Индия която сигурно ужасно страда за изгубените си чеда. Увеличаване на правомощията на правоохранителни органи има контрапродуктивен и невероятно вреден задушаващ ефект върху обществата както добре знаем от примера с държавна сигурност от близкото минало.
23
0
 
1
 
! Отговори
Редник преди 8 години
Dnes bg, кога ще ни осведомите как мпже генерал Кирчо Киров хем да е осъден хем да не е разжалван?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега западният либерален, демократичен, хуманен, толерантен, цивилизован и мулти-култи свят има само една реална възможност: да се облече спретнато и да отиде да моли за помощ нелибералния, недемократичния, нехуманния, нетолерантния и нецивилизован руски император.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевВсички са като теб, всички те разбират!
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Атентатите, жертвите и тероризмът са нещо нормално при демокрацията, те са неизбежни защото демокрацията е чуплива и уязвима. Но демокрацията е прекрасна, тя е най-висшето постижение и най-висшата ценност на човечеството. При демокрацията имаме вобода на словото и можем да пътуваме свободно.