Взрив остави Крим без електричество

Повредени са електрически далекопроводи в Украйна
Обновена: 22 ное 2015 08:16 | 22 ное 2015 08:16, Петя Славова
96
Взрив остави Крим без електричество
Снимка: БТА

Неизвестни лица в украинската Херсонска област взривиха двата останали електрически далекопровода, по които се подаваше електричество към Крим, съобщи Илия Кива, ръководителят на подразделението за борба с наркотиците на украинското вътрешно министерство, цитиран от ТАСС.

"Току-що бяха взривени опорите", написа той във Фейсбук. По-рано спирането на електроподаването във всички населени пунктове на анексирания от Русия полуостров Крим беше потвърдено от директора на компания "Крименерго" Виктор Плакида. "Крим е изцяло лишен от електричество. Засега не мога да съобщя подробности", заяви той.

Кримските енергетици започнаха да включват резервните източници на електрозахранване, пише БТА.  В петък неизвестни лица взривиха две от четирите опори на електрическите далекопроводи, по които се доставяше електроенергия в Крим.

Мястото на произшествието беше поставено под охраната на активисти на кримските татари и бойци на забранената в Русия организация "Десен сектор", които пречеха на ремонтните екипи. В отговор към мястото на произшествието бяха изпратени специални части При сблъсъците няколко активисти получили контузии, а един полковник от милицията беше ранен с нож в гърба при опит да му бъде отнето оръжието, съобщи Илия Кива.

След предишното взривяване на електрическите далекопроводи е петък вечерта министерството на енергетиката на полуострова предупреди жителите на региона за възможни ограничения на електроподаването. Експертите призоваха жителите на Крим да заредят акумулаторите си, да се запасят с вода и да не включват ненужни електроуреди в часовете на най-голямо натоварване сутрин и вечер.

Няколко стотици активисти на националистически движения се събраха на митинг пред сградата на президентската администрация в Киев. Те протестираха заради действията на органите на реда в Херсонска област, съобщи ТАСС, позовавайки се на кореспондент от мястото на събитията.

На 20 септември депутатите от Върховната Рада Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров, както и бившият вицепремиер на Крим, собственикът на телевизионния канал АТР Ленур Ислямов, започнаха продоволствена блокада на анексирания от Русия полуостров, припомня ТАСС.

Междувременно стана ясно, Крим може да осигури най-много 50 на сто от необходимата електроенергия от собствени източници, заяви днес пред медиите първият вицепремиер на правителството на анексирания от Русия полуостров Михаил Шеремет.

Шеремет е начело на щаба по ликвидацията на извънредното положение, което беше въведено поради спирането на подаването на електроенергия от територията на Украйна. "Потребностите ни днес са от 1200 мегавата. Към момента, с всички източници на захранване, имаме около 600 мегавата. Това е при най-благоприятни условия", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: електрозахранванекрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Киев е много благодарен на националистите и ги оставя да правят каквото си искат. Къде е сега Плевньо да направи изявление, че Украйна няма да влезе в ЕС ако толерира подобни терористични изяви и да поясни че хибридна война води не само Русия а и Украйна срещу мирни граждани. Ако Украйна ще води война да го направи явно, ако им стиска. Но така е долно и подло. То в Крим май имаше и много българи. Плевньооооо къде си!
43
1
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Най мръсната и долна нация на светъ,ислямска държава са цвете пред гадните и долни украйнци!!!!убийци на деца и жени!!!!дано бог ги накаже всички до един!!!!!
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вова ще им подари дизел-генератори.Там където бучнеш колче бликва нефт и затова не се гради, а си остава бустан!
41
0
 
4
 
! Отговори
тт преди 8 години
*** нали този ток се запраща необразовани фашисти
40
3
 
13
 
! Отговори
Градско чадо преди 8 години
Фашагите вилнеят из Украйна под бащинското крило на Яйценюк и Порошенко !
39
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ КРИМ ВЕЧЕ НЕ Е УКРАИНСКИ, ДЛЪЖНИ ЛИ СА УКРАИНЦИТЕ ДА ИМ ОСИГУРЯВАТ ТОК? КРИМ Е РУСКИ, ЗАЩО РУСИЯ НЕ ИМ ОСИГУРЯВА ТОК?????????????????????????????
38
3
 
25
 
! Отговори
Поп Грую преди 8 години
До Анонимен 54Официална Украйна снабдява РУСКИ Крим с електроенергия, защото си има договор, а и официална Украйна КУПУВА електроенергия от Русия. Друг е въпросът, че Киев не може да контролира "отрочетата" си... Забележи, нацитата и тартаритата ПРЕЧАТ на ремонтните групи! Да ти го нарисувам ли с цветни моливчета?
37
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нали Крим не е Украински?! Не виждам тогава защо Украйна да е задължена да го снабдява с ток!Да не говорим че е и саботаж! Аман от умници тук!
36
0
 
6
 
! Отговори
55 василев преди 8 години
На теб никой не може да ти следи мисьлта. Дори и ти..
35
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо!Ако този терористичен акт руснаците го приемат наистина като враждебен, Прасенко ще се изнесе с див тръс и квичене чак до работодателя си!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 70 Бяха изтрити- това не е страшно! В ума си е много простотии, ще пиша отново! Хайде!
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИ ако . пишещите тук любители на западното се грижеха за българските национални интереси със същата страст както за чуждите ....
32
0
 
4
 
! Отговори
57 василев преди 8 години
Андрю Бергман е некадьрен двоен вгент. Трябва да го заточиш в СИБИР
31
7
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ДА МУ МИСЛИ ОТ ТУК НАТАТЪК ПОРОШЕНКО. НА ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ. В СЛУЧАЯ Е МНОГО СТРАШНО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТО. РУСИЯ ПРОДАДЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ЗА ГАЗ НА УКРАЙНА НА КАДИРОВ. ПОРОШЕНКО И САЩ НЯМА ДА ГО СПАСЯТ. ТЕ ВЕЧЕ СИ ИЗИГРАХА КАРТИТЕ САМО ПОРОШЕНКО НЕ РАЗБРА, ЧЕ ГО ИЗПОЛЗВАТ КАТО ПУШЕЧНО МЕСО ТЪЙ КАТО Е МНОГО АЛЧЕН.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ко, не.
29
8
 
8
 
! Отговори
64 преди 8 години
Всеки народ си има такьв срам. При нас е Сидеров
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наздраве на всички.
27
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега Путин няма да пипа народните пари а ще остави хората сами да се оправят
26
3
 
9
 
! Отговори
янев преди 8 години
Скоро ще гръмне газопровода за украйна и предложението за разсрочване на 3 те милярда ще се преосмисли до 20 дек. Има време
25
8
 
27
 
! Отговори
bg преди 8 години
Тоя Порошенко направо се излага с тези действия. И казано ясно се навежда заднешком пред Обамчо който всячески иска война в Европа - Украйна, Франция все едно, само и само да не е в америка. Егати наглеца че и слугите му в Европа. Плевнята да си помисли сериозно какви ги плещи и той...