Две версии, една истина: Къде е свален Су-24?

Турската и руската карти са доста различни, кой е прав?
Обновена: 25 ное 2015 08:45 | 25 ное 2015 08:36, Александър Попов
266

Русия: Нашият самолет не е пресичал турската граница! Снимка: Военно министерство на Русия
Турция е свалила руският Су-24 по правилата! Снимка: Reuters

Общо гласували: 1347
Русия: Нашият самолет не е пресичал турската граница!
83%
Турция е свалила руският Су-24 по правилата!
17%

Сваленият руски самолет от турските военновъздушни сили внесе смут в отношенията между Русия и Турция. Мнозина коментатори предрекоха, че напрежението ще ескалира далеч повече дори след атентатите в Париж от 13 ноември.

От Русия и Турция разпространиха карти от инцидента, като всеки защитава своята истина. А каква е вашата?

Русия: Нашият самолет не е пресичал турската граница!

Генералният щаб на руската армия заяви, че руските радарни данни са показали, че турските военни самолети са нарушили сирийското въздушно пространство при свалянето на руския Су-24.

"Според точни данни от обективното наблюдение нашият самолет не е пресичал турската граница", каза началникът на Главното оперативно управление на руския генщаб генерал-лейтенант Сергей Рудской. По думите му самолетът е бил поразен от ракета с близък радиус на действие с термично насочване на бойната глава.

"Не са регистрирани никакви опити от страна на турския самолет да се свърже или да установи визуален контакт с нашия екипаж чрез средствата за обективен контрол", посочи още Рудской.

Турция е свалила руският Су-24 по правилата!

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна е твърд, че Турция е атакувала единият от двата руски самолета, нахлули във въздушното й пространство, "както е по правилата". По думите му всички трябва да уважават правото на Турция да защитава собствените си граници.

"Турция искрено подкрепя опозиционни сили в Сирия. Но никой не трябва да се съмнява, че Турция е положила всички усилия да предотврати днешния инцидент", добави президентът.

Генералният щаб на Турция от своя страна твърди, че изтребителят е нарушил въздушното пространство на републиката и в рамките на правилата два самолета Ф-16 на Турция са оказали съпротива на въпросния самолет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТурците немогат да изнудват ЕС ако ЕС не се поддава на изнудване. ЕС са глупави хора. С пари имигранти не се държат. И ако се държат, за колко време............... ? Това е най голямата европейска глупост. Коя е турция ? Късопаметните да си спомнят ! Ако не беше Кемал Ататурк, Турция щеше да е арабска страна на север от Сирия и Ирак.
71
1
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До -10 99Лавров каза Ако крещи като ТЕРОРИСТ, Изглежда като ТЕРОРИСТ, Бие се като ТЕРОРИСТ то това е ТЕРОРИСТ и ние имаме намерение да им строшим главите. Да стреляш по парашута на летец с картечница и след това да обстрелваш групата за търсене и спасяване след като в точно тази област никой не ги е гонил и бомбил. Като се държиш като ТЕРОРИСТ ... ще ти нацепят канчето.
70
2
 
21
 
! Отговори
е преди 8 години
Не се заблуждавайте!Целта на НАТО чрез Турците, е да уплашат Руснаците, защото избиха повечето от джахидистите и сега Правителството на Асад възстановява държавата. Защото явно се видя, че коалицията, с изключение на Русия, нямат никакво намерение да спрат войната там.Цялата тази ГАДНА ИГРА НА ТУРЦИЯ, ОАЕ. САЩ И КАТАР, под носа на ООН и в 21 век, заради печалби от нефт и газ е ОТВРАТИТЕЛНА, и няма нищо общо с хуманизма и развитието на човечеството към прогрес!
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едната карта е точна снимка от радар, другата - рисунки с молив и фулмастер.На коя да вярвам?
68
14
 
8
 
! Отговори
Слава Україні ! преди 8 години
Турските ВВС показаха как се защитава професионално държавна граница !Не цепят басма никому.
67
2
 
15
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
дори и да е нарушил границата, свалянето на приятелски самолет е глупава постъпка и ердоган хич не беше щеастлив нещо
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От това което показва радара на снимката по-горе ясно личи че руския самолет и навлязъл 2 /два/пъти в турското пространство !!! Следете пътя му на снимката с черния фон и червените точки които обозначават пътя му !!!
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руското твърдение е подкрепено от някаква карта и някой е нарисувал траекторията на самолета. Турците са дали карта и траектории от радара (поне така изглежда). Кой крив, кой прав не знам, но не е трябвало да го свалят. Самолетите при висока скорост имат огромен радиус на завоя и неволно може да се навлезе в чужда територия. Нашите СУ-35 едвам са правили обратен завой в рамките на България при максимална тяга.
64
2
 
12
 
! Отговори
iTroll преди 8 години
Ракета изтреляна в турското пространство и е достигнала целта извън него. Все пак всичко става за секунди. Не оправдавам действията на Турция, така те подкрепят тероризма!
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До еами друг е въпроса ...турците изнудват ес и получават 3 млрд уж да държат имигрантите , същевременно над милион са пропуснали през границите си нарочно да залеят Европа.турците използват конфликта за да избиват кюрди и да получават безплатен нефт от ислямска държава .Турция колко обекта на ислямска държава е обстрелвала .
62
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
от 1878 българия е все на грешната страна и все управлявана от цървулив резултат 111 000 кв км и 2 милиона извън пределите
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По интересно е друго ....Как стреляха по парашутистите след като катапултираха. Това може да стане само от диваци .Другото нещо на клипа когато взривиха кацналия спасителен хеликоптер да ги търси . В този клип се вижда с какво модерно западно оръжие се прави това , снимано е от толкова близо , че няма никакво съмнение . Има го клипа в тубата .Все едно е снимано от филмов екип
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Два Ф16 стрелят по бомбардировач в гръб. Смело. Още вчера писах, че няма как Турция сама да вземе такова решения без разрешение на Алианца, т.е. САЩ.
59
2
 
28
 
! Отговори
е преди 8 години
Истината е една и вече НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ - Турция подкрепя, въоръжава, лекува, обучава и купува нефт от Джахидистите! Щом са готови да обстрелват самолети на страна, с която са в икономически отношения, това показва ДВУЛИЧИЕТО, НАГЛОСТТА, ФАНАТИЗМА И ПРОСТОТИЯТА НА ТУРЦИТЕ!Те явно са в много близки с цялата ГМЕЖ ОТ ДЖАХИДИСТИ и бунтовници, опитващи се да свалят законната власт в Сирия! Този инцидент трябва да ни напомни, че Турция НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ НАШ ПРИЯТЕЛ, какъвто никога не е била !
58
7
 
5
 
! Отговори
Поручика преди 8 години
Като чета постовете тука оставам с впечатлението, че за разлика от турците, които имат достойнство на горда и независима нация българите, или поне много от драскачите тука са по слугински руски гъзолизачи, И не понеже познава руснаците, руската култура и манталитет. Те в Русия никога не са били, нито познават някой руснак, нито пък говорят руски. Те просто поддържат угодническия по-силния, поне по тяхно мнение.
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обективно погледнато, нарушението на Руския самолет ако е имало такова е твърде елементарно, за да се стигне чак до свалянето му. Според мен едва ли някой ще оправдае действията на Турция. Естествено, Руските провокации със честите навлизания в Турска територия си бяха доста чести и определено изнервяха турците, но все пак ми се струва, че чак да се сваля самолет, защото за 6 секунди епреминал на 1км. в чужда територия е като да убиеш дете, защото ти забило фунийка в мрежата на прозореца.
56
2
 
19
 
! Отговори
Некъф луд преди 8 години
Пилотите паднали във Сирия а пък самолета свален в турция?!! Тия ни взеха за големи балами. Цялата истина е ясна, кофти гаф от страна на турция за което ще си платят солено.
55
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Поручика 63Нарушения от дрони ок има но дали са Руски или Руско производство??? Ето това е препъни камъка. Асад има руски дрони. Освен това колко Сирийски самолети Турците свалиха? Уж нарушили въздушното пространство.
54
1
 
15
 
! Отговори
info. преди 8 години
26год. България се управлява под турски дикат, цялата *** в парламента са читаци.Вечна Памет на загиналия Руски Летец.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПоручикаЯ сега напиши нарушаване на въздушното пространство на Гърция от турски ескадрили в чичко гугъл , не от единични самолети и ще видиш колко често , самите турски самолети навлизат в гръцко небе.Следва мрънкане , оплакване , ноти и т.н