Новата стратегия за хибридна война на НАТО

Съюзниците подкрепят с неизменна солидарност Турция
2 дек 2015 08:07,
90
Новата стратегия за хибридна война на НАТО
Снимка: Reuters

Съюзниците подкрепят с неизменна солидарност Турция, заявиха в общо изявление външните министри от НАТО след преговори в Брюксел, предаде ДПА.

Запазваме решимостта си, в духа на единството и солидарността на 28-те страни в съюза, да продължим да разработваме допълнителни натовски мерки за гаранции.

"Нашият съюзник Турция е буквално на фронтовата линия", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Обсъждаме как можем да продължим да увеличаваме въздушната отбрана на Турция, как можем да продължим да използваме установените отбранителни планове за Турция", посочи той.

Очаква се мерките за подпомагане да бъдат решени до седмици, допълни Столтенберг.

Някои страни от НАТО настояват за по-активен диалог с Москва. Алиансът преустанови изцяло практическото си сътрудничество с Русия, след като тя анексира Кримския полуостров миналата година, въпреки че продължи да поддържа политически и военни контакти.

Холандският външен министър Берт Кундерс каза, че страната му би подкрепила подновяване на редовните преговори под егидата на Съвета НАТО-Русия, който не е имал среща на дипломатическо равнище от юни 2014 г.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също се изказа в подкрепа на това. "Живеем в изпълнен с рискове свят и ако има възможност за ограничаване на тези рискове чрез обмен на информация, би трябвало да се възползваме от тези възможности", отбеляза той.

Някои източноевропейски членове на НАТО обаче не одобряват връщането към обичайните отношения с Русия. Датският външен министър Кристиан Йенсен също отбеляза, че подобряването на отношенията с Русия зависят и от това дали "Москва има желание да е в добри отношения с НАТО".

Двете страни се обвиниха взаимно в провокация във връзка с кризата в Украйна. Алиансът беше особено обезпокоен от използването от Русия на т.нар. "хибридна война", която се фокусира върху тайни военни и разузнавателни операции, избягвайки преки сражения.

Вчера министрите от НАТО одобриха нова стратегия за хибридна война. Столтенберг заяви, че хибридните атаки може да предизвикат задействане на член 5 от договора за колективна отбрана. Съгласно този член въоръжено нападение срещу една от страните в НАТО се разглежда като нападение срещу целия алианс и той има право да отвърне.

"Нашата концепция включва три елемента: подготовка, възпиране и отбрана. Ние трябва да осъществим и трите. Хибридните нападения предполагат широк спектър заплахи, затова НАТО се нуждае от широк спектър възможности да се защити. При хибридните атаки например се използва дезинформация, измама, поради което времето за ответни действия е много ограничено, затова ни е нужна много висока степен на готовност на силите ни", каза Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Друг елемент е всеобхватното възприемане на ситуацията, разузнавателните възможности, за да се преодолее маскировката, която заедно с тайните операции се явява част от хибридните атаки. При такова нападение не става ясно веднага това война ли е или все още мир. Затова са необходими значителни разузнавателни възможности, използване на сили със специално предназначение. Кибернетичните заплахи са още един аспект на хибридната война", отбеляза генералният секретар.

На въпрос дали НАТО смята, че понятието за хибридни заплахи се свързва само с Русия, Столтенберг отговори, че хибридните заплахи не са свързани с една конкретна страна или район.

"Хибридните заплахи за НАТО идват от различни части на света, не са свързани с конкретна държава или район. Те съчетават пропаганда, спецоперации, използване на военна сила, кибератаки и дезинформация за постигане на конкретни политически цели", обясни той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
17
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Добре вижте и преценете действията на Турция. Един ден тя ще действа така и в България - чрез "братята туркмени" ще предизвика гражданска война, след което ще поиска "свободна зона за сигурност" с дълбочина до Стара планина.Тогава нашите президент и премиер ще разберат какво му е на Асад. Всъщност няма да разберат... Има съществена разлика - Асад обича Родината си и я защитава до последно, а "нашите" просто ще преброят парите и ще избягат...
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С такива съюзници врагове не ти трябват. Чудя се ние чий го дириме при ислямистите.
26
1
 
25
 
! Отговори
истината е преди 8 години
До Западноевропеец..........Вчера,Тулси Габард (член на Комитета по въоражените сили в Палатата на представителите на Конгреса на САЩ) заяви в интервю за Си Ен Ен...."Турция прави повече за ИД ,отколкото да се бори с нея"........Това са думи на американски политик и експерт!!! Искаш да кажеш,че и той е платен от Путин????? Явно си с мо-зък на враб-че...........
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия може да унищожи САЩ за половин час.Какво значение има тук някаква си турция.Тя ще прави каквото й нареди господарятот Кремъл или ще яде шамари.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Циониско -Саксонската мафия владее НАТО, а Турция ясно,че е на фронтовата линия.Нали от там влизат терористите.Нали там им купуват петрола.Нали от там ги снабдяват с оръжие и храна.
23
2
 
20
 
! Отговори
Запознат преди 8 години
Проблемът на НАТО и на другите западноевропейски политици начело с финансовата олигархия подържана от САЩ е че около 60-70 .% от обществото на запад подържа действията на Русия в Сирия,в България този процент е 85,затова и ревът денонощно за "хибридна война" защото истината лъсна за това кой създаде и отгледа ИДИЛ ,а и сега открито подкрепя чрез Турция.
22
3
 
23
 
! Отговори
Хибрид преди 8 години
НАТО е една пародия на отбранителен съюз,с подкпепата си за Турция ясно ни дава да разберем че няма да си мръдне и малкия пръст ако за в бъдеще Турция предяви териториални или други претенции към България.
21
2
 
26
 
! Отговори
не преди 8 години
Не подкрепям Турция.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А! какви са тези звездички?Имам предвид death - осъденна death.
19
13
 
3
 
! Отговори
алоо преди 8 години
До от 1 до 6 сати на коя планета си,на твоята Путин може и да извършва вражески действия срещу България,ама на нашата -НЕ...хващай си космическия кораб за дома и не се връщай повече тук
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя на снимката има вид на осъден на смърт.И нека си сложи един фес на главата да се знае за какво се бори горкия.
17
1
 
16
 
! Отговори
в нета преди 8 години
До Западноевропеец...........снимките ги има в нета--намери ги..и не съм русофил---просто неискам ислямистите да ви к.о.л.я.т като агнета......А това е истината--това ни чака....
16
2
 
23
 
! Отговори
НАПРОТИВ преди 8 години
АЗ НЕ ПОДКРЕПЯМ ТУРЦИЯ - СЪОТВЕТНО НЕ ПОДКРЕПЯМ И НАТО В ТОВА !!!!!!!!
15
1
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
До от 1 до 6 са...Почнахме хибридната война а? 10+ от администратора щото не можеш събра одобрение а?
14
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разните западноеврогейци да си пият хапченцата.Отново започнаха с дъртите лъжи.
13
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До в нетаЕрдоган втора плесница удари на Путин след самолета, първата беше свалянето на несваляемия СУ, среден пръст за извинението не получено и заплахата да не си играе с огъня, и втората бе когато Ердоган каза на Путин че.ако путин докаже връзки на Ердоган с ИД ще си подаде оставката, но ако не може путин трябва да си подаде оставката, слънчеви очила да има някой?
12
5
 
30
 
! Отговори
Кого преди 8 години
Кого подкрепя нато, ценностите на исляма!?
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До от 1 до 6 саНай якото доказателство за хибридната война за която говори президента Плевенлиев бе атаката на изборите и ДАНС го знае, а това че нашите медии тръбяха за най новото руско триплазмено лазерно трифазно оръжие за триплазмен огън в сирия ? Беше първа новина на всички вестници а в действителност е видео от оръжейно шоу в Щатите с американската картечница минигън стреляща в Кентъки през нощта, някой да е опровергал руските лъжи ?
10
5
 
37
 
! Отговори
в нета преди 8 години
ВЧЕРА в нета излезнаха снимките на сина на Ердоган със шефовете на ИД...На тях те се бяха прегърнали като братя--и показваха традиционният знак на джихадистите--с показалец нагоре.Снимките са от лятото на 2014 год......ЯВНО съюзниците подкрепят ИД..
9
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо номер 2 Ами може би за това *** моли за извинение и слага визови режими само, да сте чували че.обединението прави силата ?

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe