Докато Европа се клати, България се мъчи да балансира

От конфликта Турция - Русия, Анкара губи повече, според анализ
117
Докато Европа се клати, България се мъчи да балансира
Снимка: архив, Ройтерс

Докато Европа се клати, България се мъчи да балансира, посочват анализатори в месечния анализ на Института по социология "Иван Хаджийски".

В него се изтъква, че България реагира доста внимателно на събитията в Париж - с декларации срещу тероризма, но и с изявления, че държавата не би участвала във военни операции.

А за руския самолет министър-председателят изрично не зае страна, подчертавайки, че конфронтацията между Русия и Турция не е добра за нас. Борисов за първи път от месеци насам се въздържа да декларира подкрепа за Турция, така както беше правил по ред други поводи.

Позицията ни е изчаквателна и предпазлива. На това се дължи и скорошното разграничаване на Борисов от "ястребите". България отново се мъчи да прилича на Германия, смятат от "Иван Хаджийски".

Според анализа, от конфликта между Турция и Русия губят и двете страни. В икономически и особено вътрешнополитически план загубите на Турция са несравнимо по-големи. Във външнополитическо отношение ескалацията на напрежението ще доведе до по-тежки загуби на Русия. Москва ще се окаже едновременно срещу враждебен Киев на запад и враждебна Анкара на юг.

След Париж за втори път е под заплаха мултикултурализмът, посочват анализаторите. Първият път беше "Шарли Ебдо". Tревогата от мигрантската вълна се сля със заплахата от тероризъм и прерасна в централен проблем на европейската сигурност. Паралелно проличаха тенденции на национално и регионално самозатваряне (Полша, Унгария), както и бяха лансирани идеите за "Шенген на две скорости" и оформяне на "ядро на ядрото" на ЕС.

Променя се и ролята на държавите от Централна и Източна Европа. Събитията регистрират нарасналото самочувствие на лидери като унгарския премиер Виктор Орбан. Преди той изглеждаше като изолиран европейски политик, сега изглежда като визионер. Важно е и поведението на новото полско правителство, стъпващо на три стълба: отказ от прием на бежанци, сближаване с Германия и категорично противопоставяне на Русия.

Докато вниманието на Европа е насочено към Близкия Изток, в Далечния Изток се развиват процеси, които утре ще имат по-голямо значение: икономическата интеграция на Югоизточна Азия (над 622 милиона население, пазар от $2,6 трилиона) и сътрудничеството на двата демографски и икономически гиганта: Китай и Индия, стимулирано от скорошната визитата на китайския вицепрезидент в Делхи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ Е С РУСИЯ преди 8 години
винаги в сърцата на хората, ама ПАРИТЕ на ПСЕВДО ЕЛИТА нали ев ЗАПАДНИ БАНКИ. Затова ни докараха 2 национални катастрофи и вървим към ТРЕТА
29
7
 
4
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До inedСпорът е между двама комплексирани тариката с мнооого власт :((( Обикновените руснаци и турци само си патят от тези двама комплексари :(((
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
minkolina mandolinata ne e 4erven trol
27
2
 
10
 
! Отговори
НАШИТЕ Н.АДУПЕНИ преди 8 години
УПРАВНИЦИ винаги са били много ТВЪРДИ в АНТИНАРОДНАТА НЕ БЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА. И затова имаше 9 септември и НАРОДЕН СЪД. И както върви пак ще има
26
1
 
4
 
! Отговори
до19 преди 8 години
предполагам си от малцинството-нормално да не ги обичаш, благодаря
25
6
 
5
 
! Отговори
Божо преди 8 години
джуджето е великан , много високо изглежда , когато говори за оръжия :)))
24
8
 
6
 
! Отговори
bosnak преди 8 години
не видях никъде из българските сайтове, но вчера Турция е пописала с Катар за газ също така за увеличение на сгъстен газ от Алжир (справка руски сайтове).Та за това може би е подивяло ботукс джуджето
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е какво точно Путин ще направи на Турция???Отговор:едно голямо НИЩО.Като е такъв големец що не вземе ги нападне да го видим.Само се пъчи като муле пред майка си.Нали знае,че зад Турция стои НАТО,така да се каже почти всички най-силни държави в света.И какво прави тогава Путин?Стои в Кремъл и църка наляво надясно.То и Ердоган е ***,ама поне не се прави на мъж.Тоя руснак смята,че с тези заплахи ще стресне някой.Ако на мястото на Турция беше Украйна тогава щеше да е друго,иска му се на Путин
22
10
 
2
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
До 21Прочети Песен за огън и лед и ще се убедиш колко си прав като видиш Тирион Ланистър! Путин ми напомня за него и той иска да унищожи целия свят като ни насади своите диктатори!!!
21
12
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Как искам покривът на КРЕМЛЬ да се срути върху главата на това джудже!
20
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страшно нещо са джуджетата с мания за величие. Някой трябва да ги спре! Те сами не могат........
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЛЕСНО Е КАТО ТИ КАЖАТ "ТРЯБВА МИ ТОВА И ТОВА-КАРАЙТЕ- ТЕРЕНА Е ВАШ-РАБОТЕТЕ-ПРОДАВАЙТЕ" И ДРУГО Е ИЗВЕДНЪЖ ДА ТИ КАЖАТ "СТОКАТА ВИ НЕ НИ Е НУЖНА ВЕЧЕ -ЩЕ РАБОТИМ С ДРУГИ" И ПРИ ТОВА ДА СИ НАМЕРИШ ТАКЪВ ОГРОМЕН ПАЗАР КАТО РУСКИЯ ОТНОВО Е СЛОЖНО .
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сандоНе обобщавай всички!!Аз не обичам руснаците. В голямата си част те са невъзпитани, груби, арогантни и нагли.Където и да стъпят, сеят корупция, мафиотизиране и тотанлни нисши страсти.Ако това ви харесва...ОК..отивайте в СССР.
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам нищо против руския народ, отвращават ме кремълската им върхушка и олигарсите. Обикновените руснаци са потърпевши
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин споменал днес, че Турция няма да се размине само с ембаргото на някакви си домати. Това, ако изказване е истина...... *** немога да ги мисля.
15
1
 
13
 
! Отговори
ferdy преди 8 години
Страшни баланси правим. Двама души в ЕС си решават нещо и ние без обсъждане, без информираме - туп, готови да изпълняваме. Бежанци ще приемамаме, пари на Турция ще броим. Утре и територя ще си отстъпим, за да има къде, бедничките, да ги настаним. А през ден се изтъпанва военният министър да обяснява, как бил готов войски в Сирия да праща, ако му поискат, но засега не му искали.
14
9
 
4
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Джуджето взе да играе твърдо, защото рублата дълбае дъното, както и цената на петрола :))) Скоро няма да има пари, за да запушва устите на олигарсите :))) Султана в Анкара и той лъсна с гол петролен *** :))) Въобще , страхотни палячовци са накацали около касапницата в Сирия :(((
13
3
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Господ даде на България втори шанс !Да възстановим строежа на "Южен поток".Да построим АЕЦ "Белене" за евтин ток.Да привлечем руските туристи, които ходят в Турция всяка година - над 3 000 000 души !Да докажем, че сме православни християни, а не предатели !Господ ни даде, но Тиквата не прие. Факт !С такива управници България скоро няма да я има.Те са антибългари !Те са национални предатели !Те унищожиха БЪЛГАРИЯ !!!
12
1
 
18
 
! Отговори
КЛАТИ СЕ ТИКВАТА преди 8 години
а ПЛЕВЕЛА е ТВЪРД като л.а.....но
11
4
 
11
 
! Отговори
сандо преди 8 години
България и Русия са брадски православни народи и всички българи обичат Русия ,колко и да се мъчат да го променят ,няма как да стане,благодаря за вниманието