Обръщението на Обама - притеснителен сигнал

Коментари за речта на американския президент от Овалния кабинет
7 дек 2015 11:30,
49
Обръщението на Обама - притеснителен сигнал
Снимка: БТА

Американският президент Барак Обама призова за хладнокръвие в борбата с тероризма и се противопостави на натиска за по-голяма военна намеса, но същевременно се постара да успокои американците след смъртоносната стрелба в Сан Бернардино, пише британският в. "Гардиън".

Още по темата

Обама заяви в телевизионно обръщение, че нападението от миналата седмица е било извършено от хора, поели по пътя на радикализацията, и ревностно защити стратегията си за справяне с ислямски екстремизъм, посочва изданието.

Президентът не обяви някаква съществени нови мерки като реакция на последните събития, както очакваха критиците му. Той изключи възможността за предприемане на сухопътна операция срещу групировката "Ислямска държава", като настоя, че това само би активизирало вътрешни терористи като тези, които убиха 14 души в Сан Бернардино.

Според Обама сегашната комбинация от въздушни удари, подкрепа за местни съюзници, дипломация и постепенно увеличаване на използването на американски специални сили е най-добрият начин за справяне със заплахата в Ирак и Сирия, при който същевременно не се засилва радикализацията на живеещите на Запад мюсюлмани, отбелязва "Гардиън".

Президентът се опита да успокои американците, че по-активните действия на правителството му срещу ИД ще успеят да намалят терористичните заплахи, и предупреди да не бъдат очерняни мюсюлманите като цяло, пише в. "Ню Йорк таймс".

Обръщението, направено от Овалния кабинет на Белия дом, показва, че правителството е притеснено от това в каква посока може да поеме войната с ИД, ако вътрешната и външната политика на САЩ започнат да се определят от масовото чувство на паника, подсилвано от кампанията за президентските избори догодина, изтъква американското издание.

Това беше едва третата реч на Обама от Овалния кабинет, което подчертава сериозността на проблема. Въпросът как да бъдат успокоени американците, разтревожени за безопасността си, въпреки че САЩ са изправени пред все по-агресивен терористичен враг, придоби изключително значение за президентството му, особено през втория му мандат.

Обръщението показва също, че Обама и неговите съветници знаят, че е много важно да отвърнат на критиките срещу стратегията му за разгромяване на ИД в Ирак и Сирия. Тези критики се засилиха през последните месеци, в които терористичната групировка извърши или вдъхнови нападения извън тези територии - в Париж, Бейрут, Синай, а може би и в САЩ миналата седмица, коментира "Ню Йорк таймс".

Решението на Обама да говори за терористичната заплаха от Овалния кабинет, броени дни след нападението в Сан Бернардино, отразява едно сериозно притеснение на Белия дом - че американците, разсеяни от напрегнатата предизборна надпревара, не го слушат, или поне не чуват какво има да им каже, отбелязва в. "Вашингтон пост".

В седмиците след атентатите в Париж президентът подчертаваше в реч след реч, че американските правоохранителни органи и службите за сигурност са "непреклонни". Той настояваше, че САЩ продължават да са "силни" и "издръжливи". Снощното обръщение не беше по-различно. Обама определи стратегията си като "силна и разумна, издръжлива и непреклонна", отбелязва американското издание.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
19
 
! Отговори
(НМ) Народна Милиция преди 8 години
Аз мисля така: Американците убиха четиринадесет инвалида и казаха,че това е терористична атака,за да могат официално да се намесят в Сирия и Ирак.Никой на света не може да ме убеди в нещо друго.
18
4
 
15
 
! Отговори
по света и у нас преди 8 години
Всеки пудел на САЩ подкрепя САЩ, защото няма избор и за съжаление това е доста голяма част от Европа.....който може да си позволи да не ги подкрепа, не ги подкрепя. Иначе всички дружно ги мразят.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обръщението на Обама - притеснителен сигнал...глава шамандура....
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16 ЗАЩО СПРЯ,ГЕРМАНИЯ ФРАНЦИЯ,ВЕЛИКОБРИТАНИЯ САЩ....
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до анонимен 11 Русия е окупирала Грузия ,Молдова и Украйна.Кои държави е окупирала САЩ?
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименда добавимИранвече и ИракЛибия Казакстан Виетнам Индия неофицялно про руски са настроени ЧехияСловакия Унгария и бих казал България !
13
4
 
8
 
! Отговори
майорски преди 8 години
До СТРАНДЖАТАРусия направи своя избор преди 15 години ....Русия с Путин !
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са великите държави които подкрепят Русия:АрменияБеларусБоливияКубаСеверна КореяНикарагуаРусияСуданСирияВенецуелаЗимбабве
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с тази статия уведумяват нашите политици какво да говорят !да я четят всички в Парламента!
10
2
 
12
 
! Отговори
до анонимен преди 8 години
РИМСКАТА ИМПЕРИЯ е говорила и действала от името на цяла ЕВРОПА. Това не значи, че са я обичали. СТРАХУВАЛИ СА СЕ. Така и със САЩ. СТРАХУВАТ СЕ от НЕЯ. НИЕ също не я обичаме, но КОЛОНИАЛНИТЕ ВЛАСТИ все изпращаха войници да гинат за АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕСИ. Та толкова за това колко страни подкрепят САЩ. Това говори КОЛКО СТРАНИ СА ОКУПИРАЛИ
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТАЕх, Станджа, Странджа оти си не отиде на запад?
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От статията-тъкувател на речта на Обама разбрах че и той не е бил наясно какво е искал да каже!
7
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Цецо а Путин къде е в тази картина...сам управлява и работи за народа...Знеш ли каква е разликата между Русия и САЩ? Русия се управлява от олигарси а САЩ ОТ ИНСТИТУЦИИ.А и икономиката е показателна.Ако отделим суровините икономиката на САЩ е около 20 пъти по-голяма.
6
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АЗ ПЪК МИСЛЯ...интересна логика.Русия няма и една приятелска страна .Тези 11 които я подкрепят навсякъде ,нямат никаква международна тежест.САЩ имат огромен авторитет и влияние дори и дума не може да става за сравнение
5
1
 
20
 
! Отговори
УСА ГОРБАЧОВ преди 8 години
ТОЯ закопа АМЕРИКА. Сега остава един като ЕЛЦИН и да я довърши
4
1
 
16
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
Политиците, включително и Обама, са само служители на богатите, главната им задача е да не прекъсват икономическите потоци, по които текат милиарди. Не трябва сухопътна операция, защото ще ликвидира тази пасмина за седмица-две, а това означава, че ще секнат много кранчета....
3
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Е КОЙ Е ВРАГЪТ...... знаеш ли какво казват руснаците"щяхме да изпепеляваме САЩ а дори и Турция не се страхува от нас"Турция е в калибъра на Русия .Саудитска Арабия е доста добре въоръжена но двете с Турция превъзхождат Русия.
2
3
 
18
 
! Отговори
АЗ ПЪК МИСЛЯ преди 8 години
че ВРАГЪТ е САЩ. Конкретно БЕЛИЯ ДОМ и КОРПОРАЦИИТЕ, забогатяли от ОРЪЖИЕ
1
8
 
22
 
! Отговори
Е КОЙ Е ВРАГЪТ преди 8 години
ИД или РУСИЯ. САЩ вече са поели по пътя на САМОРАЗРУШЕНИЕТО. Щом слагат знак на равенство между ГЛАВОРЕЗИ / пък даже и турски, саудитски и катарски / и ДЕМОКРАТИЧНА РУСИЯ значи са се решили или на ВОЙНА с РУСИЯ или просто ще се РАЗПАДНАТ. Държава, основана на ЛЪЖИ НЯМА БЪДЕЩЕ