В Русия се задават трудни времена

"Ведомости" за рисковия за страната сценарий
Обновена: 14 дек 2015 09:46 | 14 дек 2015 09:44, Елка Василева
227
В Русия се задават трудни времена
Снимка: архив, Reuters

Руската централна банка очаква рецесията в страната да продължи, а финансовото министерство приканва да се готвим за трудни времена, предупреждава бизнес изданието "Ведомости" в статия за "стресовите сценарии, все по-вероятни според властите" в Москва.

Изброяват се параметрите на рисковия за Русия сценарий за 2016 г.: цена на петрола 35 долара за барел, спад в икономиката с още 2-3 процента, развитие на инвестиционния спад, бавно намаляване на инфлацията до 7 на сто към края на годината и свиване на реалните заплати, съпроводено с нарастваща безработица.

Средногодишната цена догодина ще падне на равнище 40 долара за барел, което ще вдигне бюджетния дефицит в Русия на 5,2 процента от БВП, а резервният фонд ще се изчерпи през годината почти напълно, прогнозира финансовото ведомство. По изчисления на икономическото министерство при тази цена на петрола икономиката ще се свие с още 1 процент, а средногодишният курс на долара ще е 72,6 рубли.
Експертите на вестника са единни в мнението, че в близките няколко години цената на петрола ще се колебае в коридора 40-60 долара за барел.

Сред причините за това ново изостряне на кризата те изтъкват изявленията на руски официални лица, че икономиката е минала дъното и започва да се възстановява, заблуждавали предприемачите и населението. Затова бизнесът едва сега започва да реагира на кризата, вместо в самото й начало - да намалява заетостта, разноските и бюджетите.

Миналия ноември, когато руската централна банка за пръв път представи рисков сценарий, бе подчертано, че е крайно малко вероятно той да стане реалност. Сега обаче според управителката й Елвира Набиулина "последната динамика в цените на петрола показва, че този сценарий е станал по-актуален".

Причините да отслабва руската валута са все същите - рублата пада, следвайки петрола, петролът пък поевтинява поради свръхпредлагане (на пазара излиза освободеният от санкции Иран, а САЩ за пръв път от десетилетия могат да вдигнат ембаргото от износа на нефт) и поради недостиг на търсене (забавя се растежът на китайската икономика), пояснява "Ведомости", цитиран от Би Би Си.
Освен това е съвсем реална перспективата САЩ да втвърдят своята кредитно-парична политика, пише "РБК дейли".

Догодина Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ смята да вдигне лихвените равнища, което ще оскъпи долара спрямо всички останали валути. А решението на руската централна банка да не намалява ключовата лихва, което теоретично би трябвало да укрепи рублата, остави пазара равнодушен, отбелязва вестникът.

"Без сериозна подкрепа от страна на регулатора рублата е просто обречена да падне", коментира аналитикът Максим Осадчи, цитиран в "Новие известия".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още по темата: рецесияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бах' маааму, 200 коментара няма под статия за русия, тея наистина яката са я закъсали...
149
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама ха, къде дават така, няма ли кой да докаже обратното ? Светлото бъдеще, *** от една статийка ли се стреснахте ? Взехте крим имате путин на кой му пука че се задават трудни времена урррррааааааааа пооообедаааааааа слава....
148
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В държава която храни с петрол и газ 400 милиона души от ЕС да идват тежки времена ? Нещо гнило.има в тази държава ? Дали пък не е нечий аутизъм на високи токчета ?
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом и днес.ру пише че се задават трудни времена, това значи че трудните времена са отдавна там а се задават гладни времена, ще видим дали руснак яде калашник както Роналд Рейгън ги накара да си ядат калашниците от глад по времето на НаСеСеСеРето
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мечтите на Българските просяци!
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сега натрупаният ниво на инвестициите на китайските инвеститори в Русия възлиза на $8 милиарда.
144
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така да бъде! Руснаците свикнаха да представят положението си по-зле, отколкото всъщност е!В тази статия положителните тенденции изобщо не се споменават, но както е казал народа- "Приготви се за зима, пък..."!
143
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКогато фактите говорят даже и от руски специалисти, троловете на русия в българските вестници излизат в неплатен отпуск
142
1
 
4
 
! Отговори
междувременно преди 8 години
...Wall Street започва търговията на червено...
141
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде бе тролетарията къде се изпокрихте ? В рая на расията ли ?
140
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо ново ? Вчера ли ония ден един от дежурните *** твърдеше че в русия имало повече работа от в Германия и за много повече пари, без уточнения разбира се, може би е имал в предвид за парите че зад рублите има повече нули ?
139
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Сърби боли драго миеПутин е спасител....Но на кого ? На убиеца Асад, и там не се знае, те руснаците бяха спасители и на Садам Хюсеин и на Милошевич и на Кадафи
138
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че те руснаците други времена виждали ли са ? Знайте че ако се оправят нещата в русия, и станат нормална богата държава от бандитите в кремъл няма да има нужда вече да са на власт, а те са на власт само и единствено да догонват запада, догонят ли го край. За това и никога няма да го догонят пустия му запад
137
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не държава а бензиностанция, пародия на икономика и това ми било велика сила ? Зависят от умрели разложени динозаври и близкоизточни диктатори
136
8
 
13
 
! Отговори
Сърби боли драго мие преди 8 години
Голяма работа, то Амерканците цъфнаха и вързаха... Путин е спасител.
135
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другото име на мегатоните е Страшния съд. Без съмнение той е страшен единствено за грешниците. Вова, зажигай.
134
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Могат да продадат Крим и да закърпят бюджета за още 6 месеца. Да удължат агонията, та да им се радваме на *** как се гърчат.
133
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извън всякакво съмнение е, че ако сте праведни и сте живели по Божиите закони мегатоните няма да са страшни за вас.
132
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито! Последния да загаси лампата!
131
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 136Wow !Грешни са ти данните. Прочети съседната статия 10% от световната търговия е.