Обама пред журналисти: Отивам на "Междузвездни войни"

Той призова американците да внимават за доморасли джихадисти
Обновена: 19 дек 2015 09:47 | 19 дек 2015 07:30, Анисия Иванова
59

Пресконференцията на Барак Обама. Снимка: Reuters

Заключителната пресконференция на президента на САЩ Барак Обама в края на годината премина под знака на "Междузвездни войни: Силата се пробужда", предаде ДПА. Премиерата на новия епизод от култовата поредица бе тази седмица, предизвиквайки истерия сред милиони фенове в целия свят.

Американският президент също не подмина темата.

"Отивам да гледам "Междузвездни войни". Е, благодаря ви", обяви тържествено той пред репортерите и излезе от залата. По-късно говорителят на Белия дом Джош Ърнест влезе в пресрума, придружаван от двама имперски щурмоваци и един весел дроид.

По-рано Обама даде на репортерите да се разберат, че за него те остават на заден план след новия епизод от култовата сага.

"Нека бъда ясен", каза американският президент със сериозен тон в началото на пресконференцията, "(това) не е най-важното събитие, което ще се случи в Белия дом днес". И поясни: "Ще има прожекция на "Междузвездни войни" за семейства и деца (на иракски войници, убити при бойни действия). Така че ще се опитам да бъда кратък."

На пресконференцията си Обама беше категоричен, че има напредък в борбата срещу "Ислямска държава" (ИД), и изрази увереност, че джихадистката групировка ще бъде победена, предаде Ройтерс.

"Ще победим ИД и ще направим това, като ги притискаме систематично, отрежем техните снабдителни линии, пресечем финансирането им, премахнем техните лидери, ликвидираме силите им и разрушим тяхната инфраструктура. Виждаме стабилен напредък в много от тези сфери, така че те ще бягат", каза Обама на годишната си пресконференция в Белия дом вчера.

Американският президент подчерта, че сирийският му колега Башар ал Асад е загубил своята легитимност "в очите на повечето от своите сънародници" и трябва да се оттегли. Това е необходимо, за да бъде сложен край на кръвопролитията в Сирия, увери той.

Обама видя възможност за дипломатическо решаване на конфликта в Сирия, малко преди Съветът за сигурност на ООН да приеме с единодушие резолюция в подкрепа на мирен план, предвиждащ режимът на Асад и опозицията да започнат преговори идния месец, предаде ДПА.

Политическият преход може да доведе до примирие, което да позволи на всички страни да се съсредоточат върху "фокус номер едно на нашето внимание", а именно - унищожаването на "Ислямска държава" и нейните съюзници в Близкия изток, подчерта президентът на САЩ.

Той отбеляза, че при решаването на конфликта в Сирия е необходимо да бъдат взети предвид интересите и на Русия и Иран, както и да бъде защитено алауитското малцинство, към което принадлежи Асад, предаде ТАСС.

Обама призова американците да останат бдителни за потенциалната заплаха от доморасли джихадисти от "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

След края на пресконференцията той отпътува за Сан Бернардино, Калифорния, където съпрузи, радикализирани мюсюлмани, вдъхновени от ИД, убиха 14 души на 2 декември. После Обама ще замине за Хавайските острови, където ще прекара коледната си ваканция заедно със своето семейство, отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ потвърди готовността си да работи заедно с Конгреса за затваряне на центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо - едно от основните обещания, които направи през кампанията за изборите, след които влезе в Белия дом, предаде Франс прес.

"Гуантанамо продължава да бъде един от основните доводи за вербуването на джихадисти", предупреди Обама. Той загатна, че е възможно да закрие затвора в американската военноморска база в Куба с президентски указ.

В началото на следващата година в Гуантанамо може да има под 100 заподозрени терористи, отбеляза Обама.
Президентът на САЩ изрази задоволство от международното споразумение за ограничаване на глобалното затопляне, което бе договорено по-рано този месец в Париж, предаде Ройтерс.

То създаде търсене за чиста енергия, което няма да е зависимо от действията на американския Конгрес, посочи Обама. Той прогнозира, че търсенето на енергия от чисти източници ще се ускори през следващото десетилетие. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Виждаме стабилен напредък в много от тези сфери, така че те ще бягат към Капитан Андреево каза Обама и не скри тревогата си от това , че най -дейните митничари са в ареста !
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разоарован съм. Този филм не е за малки деца. Син да убие баща си хладнокъвно и без никакъв смисъл. Липсват ми първите три епизода. Президента Обама ще бъде разочарован. Отказвам се от тази поредица. Първите три епизода са истинските SW, всичко останало е талаш.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На снимката: *** обраден от придворни шутове в циркови костюми.
25
0
 
5
 
! Отговори
:):):) преди 8 години
...за мене това е неква скрита реклама на NesCaffe.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ходи на Стар Уорс
23
3
 
2
 
! Отговори
еротоман преди 8 години
А аз отивам на Brazzers
22
11
 
13
 
! Отговори
демократ преди 8 години
филма е забранен за русофили и атакисти до 90г възраст..ха..ха
21
6
 
13
 
! Отговори
Коцето преди 8 години
САЩ са олицетворението на тъмната страна. Това наистина е империята на злото.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде бе, и Обонго вече го рекламира тоя прехвален сериал, няма ли най-накрая да го качат тук-таме да видим кво му е толкото? Срамота!
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията за баба Ванга има повече коментари, кой се интересува от тоя *** какво казал...
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Силата се пробужда" извън рамките на Империята на Злото-САЩ.Даже се радваме на "Завръщането на Руснаците ".Та филма предвещава да е мноого интересен!
17
2
 
2
 
! Отговори
Очевидно преди 8 години
Забелязвате ли колко малко са постовете под статия за Обама?Ако не е Одисей,съвсем ще замре темата.Явно първия черен президент замина в историята една година преди края на мандата.Като лузър.
16
0
 
6
 
! Отговори
Star Wars fan преди 8 години
Краварите, краварките, Обама, тра-ла-ла...Наслушал съм се на двуличници.Аз го гледах и го смятайте за реклама, за каквото си искате, но на мен ми хареса, а със сигурност не съм само аз.
15
3
 
7
 
! Отговори
яко е зякъсал с пари преди 8 години
Явно Обамата яко е закъсал с парите, след като е стигнал до там, да прави реклама на някакъв фантасмагоричен филм!
14
5
 
1
 
! Отговори
skotadix преди 8 години
Разчупена статия, само така, по-интересни и разнообразни медии ни трябват...Написаното ми напомня на едно от любимите ми блогчета - https://socialsystempost.wordpress ..... Струва си да се види...
13
7
 
1
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
До Анонимендо 15 Путин я кара още с "Бялото слънце на пустинята".Операцията в Сирия го доказва!Впрочем доста добре се справя.Любим цитат:"-Восток дело тонкое!" (Изтокът е тънка/деликатна работа)
12
4
 
11
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
То май в САЩ единствените добре работещи индустрии останаха филмовата,печатарската и военната!Впрочем и последната взе да дава дефекти.С електрониката въпросът е спорен-верно,фирмите са американски,ама всичко се произвежда в Китай.
11
1
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Не мисля, че политик е дорасъл, за да гледа, Саша Коен. Било то и кралицата. Най-малкото, че филмите му осмиват обикновено нещо, в това число и политици.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече просто добутва до края, без да се забърква в мизерии, за разлика от Буш.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалка история.