Кризата с Русия може да струва на Турция $12,2 млрд.

Турция ще понесе сериозни щети от загубата на руски туристи
21 дек 2015 13:07, Елка Василева
170
Кризата с Русия може да струва на Турция $12,2 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Годишните щети на икономиката на Турция от турско-руската криза могат да възлязат минимум на 8,5 милиарда долара и максимум на 12,2 милиарда долара. Такава прогноза се съдържа в доклад, изготвен от представители на опозиционната Народнорепубликанска партия, предаде ТАСС.

В документа, извадки от който публикува вестник "Джумхуриет", се отбелязва, че преките загуби за турската икономика ще възлязат на минимум 6,5 милиарда долара, но взимайки под внимание "куфарната търговия", ще достигнат 8,5 милиарда. В случай на изостряне на санкциите годишните загуби се очакват на ниво 12,2 милиарда долара, се казва в доклада.

Според оценките на Народнорепубликанската партия кризата, ако не бъде регулирана в средносрочна перспектива, за четири години ще нанесе на Турция загуби от 52,5 милиарда долара. В доклада се подчертава, че в случай на прекратяване на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката Турция ще се окаже в сложна ситуация, тъй като тя няма алтернатива на руския газ. Делът на Русия в общия внос от Турция на природен газ е 54,8 процента.

Над една трета от произвежданата от нас електрическа енергия идва от ТЕЦ-ове, работещи на природен газ. Да се замести той в краткосрочна перспектива с втечнен газ и да се разнообразят страните-източници на газ е невъзможно, се казва в документа.

В него се посочва, че Турция ще понесе сериозни щети от загубата на руски туристи. За една година Турция се посещава от около 3,5 милиона руски туристи, които харчат 2,9 милиарда долара. Поддържането на напрежение в отношенията между двете страни ще се превърне в сериозни загуби за туристическия сектор, се отбелязва в доклада на Народнорепубликанската партия.

Отношенията между Москва и Анкара се обтегнаха след свалянето от турски изтребители на руски бомбардировач в района на турско-сирийската граница на 24 ноември. След този инцидент Русия въведе редица санкции срещу Турция, засягащи основно секторите на туризма, енергетиката, строителството и селското стопанство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ненормалникпочакайте и ще видите.........
64
0
 
4
 
! Отговори
Паскалев преди 8 години
Те нямат никакви суровини за какво и да е .Да произвеждат,но нямат ли от каде да внасят,а 54% е руски газ няма и пари нали разбираш.
63
18
 
17
 
! Отговори
Ненормалник преди 8 години
Затова ли от днес Турция вдига минималната работна заплата със 130 долара . Съответно от днес минималната работна заплата във Турция от днес е 760 долара. Икономиката им продължава да расте със космическа скорост.
62
5
 
17
 
! Отговори
Paskalev преди 8 години
Китай започва да строи първата си военна база извън самият Китай и то не къде да е,а в Близкия изток ,това притеснява САЩ.Другото което ги притеснява е,че Китай започва да купува петрол от Русия.Третото и не на последно място е посещението на Путин в Иран.САЩ вървят към упадък с тези огромни дългове .... няма как .... ще дойде и времето когато Йоан-а ще измести Долара и .... ще настъпи Време разделно за User - САЩ .
61
4
 
22
 
! Отговори
даммм преди 8 години
НОВИНАТА от преди няколко часа""""Китай увеличи покупката на петрол от Русия-като в същото време е намалила покупките от С.Арабия".....инфо от Шпигел.....***,ще има да чакате фалита на руснаците......
60
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има и друго, напишете в търсачката National Wealth, това ще ви покаже брутно какви са активите в дадена държава. Цифрите говорят- САЩ имат активи за 85 трлн., Германия за 11 трлн., Италия за 10 трлн., Русия за 1.2 трлн....Така ли каза "тръсачката"? Петрола, газта, водите, горите, урана и другите богатсрва на Русия - 1.2 трилиона! *** си :)
59
12
 
10
 
! Отговори
слава на Украйна преди 8 години
На коледа стават чудеса :36,17 долара за барел. Сега и Руси да фалира...ха.ха и ще празнуваме...
58
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прекрасна новина. Това само означава, че $12 милиарда ще останат в Русия - много повече отколкото намаляването на печалбите което Русия търпи заради ниските цени на петрола.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото си си надробил , това ще сърбаш.
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 70Безработица от 5% е символичнатака е защото останалите 95% все не могат да изтрезнеят и да се запишат в бюрото по труда.Процентът на алкохолно зависимите в САЩ е 2,4 пъти по-висок от този в Русия. Дори Джордж Буш младши се беше подложил на лечение в клинка за алкохолици.
55
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Външни дългове, вътрешни дългове, инвестиции в ценни книжа. Все термини непонятни за руския слугинаж...
54
2
 
5
 
! Отговори
статия ДНЕС преди 8 години
Новогодишната празнична трапеза в Русия ще струва почти с една трета повече, отколкото преди година,Според официалната статистика празничната потребителска кошница в страната ще поскъпне с 28 на сто, като стигне 5790 рубли (над 76 евро). Експерти посочват, че заради общата инфлация в Русия посрещането на Нова година всеки път излиза по-скъпо, но цените отдавна не са скачали толкова, колкото сега.Празничната кошница на средностатистическия жител на Русия включва според федералната служба "Росстат" 23 лакомства, сред които 700-грамов буркан туршия и 200-грамово бурканче червен хайвер. Предви
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 77това по тв алфа ли го видя?
52
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия днес е пета световна икономика и първа военна сила. А само преди 10 години беше на 36 място!
51
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 70Безработица от 5% е символичнатака е защото останалите 95% все не могат да изтрезнеят и да се запишат в бюрото по труда.
50
7
 
9
 
! Отговори
говорит свинеферма. преди 8 години
Говорит РУ свинеферма. Русия пичели от трите най дългото..ха.ха
49
10
 
16
 
! Отговори
АЗзззз преди 8 години
Фалирала държава, като Русия, НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ФАЛИРА, тя ще се разпадне както се разпадна и СССР!
48
2
 
9
 
! Отговори
до 69 преди 8 години
До До 67Не пиши глупости--виж брояча в нета на американският дълг.Между другото ,САЩ освен на Китай дължът и солидна сума и на Русия.....
47
7
 
11
 
! Отговори
Го4о преди 8 години
Четете внимателно! Тези загуби от 12 милиарда долара ги предвижда.... ОПОЗИЦИОННАТА НАРОДНО-РЕПУБЛИКАНСКА ПАРТИЯ в Турция, а управляващите не мислят така!!!!!!!! ..... За това вече руски самолети не прелитат над турски територии!?!?
46
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До УУУУУпппппссссссс....На САЩ външнят дълг надмина вече 21 трилиона--нещо да напишете за това.А общите дългове-външният и вътрешният са над 37 трилиона долара бе ***...Нещо ви куца икономиката