Войните може да изчезнат като канибализма и робството!

2015 г. – изключително мирна в сравнение с предишните векове
28 дек 2015 21:45, Елка Василева
123
Войните може да изчезнат като канибализма и робството!
Снимка: архив, Reuters

Тази година може и да бъде запомнена с варелите бомби, обезглавяванията и клането в "Батаклан", но психолог от Харвард смята, че се запазва учудваща и дългосрочна тенденция на спад на насилието, пише Джоузеф Д'Урсо от Фондацията "Томсън Ройтерс".

Войните вече са доста по-малко и не са толкова кървави, колкото в близкото минало, тероризмът е рядкост, а европейската бежанска криза не е нищо ново, каза Стивън Пинкър, автор на бестселъри в областта на науката.

"Новините са систематично подвеждащ начин за разбиране на случващото се в света", заяви той в интервю за Фондацията "Томсън Ройтерс".

Само за последните пет години конфликти приключиха в Чад, Перу, Иран, Индия, Шри Ланка, Индия и Ангола, а ако водените сега мирни преговори в Колумбия са успешни, то тогава войната ще изчезне напълно от Западното полукълбо, смята Пинкър.

В своята книга от 2011 г. "По-добрите ангели на нашата природа" той определя намаляването на насилието като "най-значимото и най-недооцененото събитие в историята на човешкия род".

В сравнение с по-голямата част от следвоенния период 2015 г. бе относително мирна, а в сравнение с предишните векове тя е изключително мирна. Все пак през последните няколко години се наблюдава леко увеличение на жертвите на насилие по света.

Дългосрочната тенденция е низходяща, смята Пинкър, като се позова на информацията от Програмата на Университета на Упсала в Швеция за изследване на данните за конфликти, както и от Института за изследване на мира в норвежката столица Осло, които водят статистика на жертвите на военни действия.

Точно както канибализмът и робството почти са изчезнали в съвременния свят, един ден е възможно да изчезнат и другите залязващи форми на насилие като смъртното наказание и войните между държавите, смята той.

"За период от 500 години западноевропейските страни са започвали по две нови войни на година. От Втората световна война те не са започнали нито една", каза той, отбелязвайки, че през последните години повечето жертви при бойни действия са били в граждански войни.

Тимъти Снайдър, историк от американския Университет в Йейл, който критикува някои от методите на Пинкър, не е такъв оптимист.

"Тревога за настоящето и бъдещето буди фактът, че рухването на държави и глобалното затопляне - поотделно или във взаимодействие, може да сложат край на изключителния период на мир, към който сме привикнали", каза той пред Фондацията "Томсън Ройтерс". "Ако смятаме, че мирът е автоматична даденост, може да станем безучастни към факторите, които го осигуряват."

Пинкър смята, че нарасналият брой на жертвите на насилие през последните години се дължи на "бруталността на (сирийския президент Башар) Асад, джихадисткия екстремизъм и авантюризма на (руския президент) Путин в Украйна".

Но той посочва, че географският обхват на войните се свива. "Преди войни е имало по цялото земно кълбо, като между 1945 и 1990 г. те са били 30, с над 100 хиляди загинали, включително войните в Гърция, Китай, Мозамбик, Алжир, Тибет, Гватемала, Уганда и Източен Тимор", каза Пинкър.

"Ако изключим миналогодишните малки войни в Украйна, зоната на война се е свила до нещо като полумесец, простиращ се от Централна Африка, минаващ през Близкия изток и стигащ до Южна Азия."

В "По-добрите ангели на нашата природа" Пинкър твърди, че почти всеки друг вид насилие, включително убийствата, смъртното наказание, домашното насилие, изтезанията и ловът също е намалял драстично.

Атентатите като тези, при които загинаха цивилни в Париж, Анкара, Калифорния, Бейрут и Гариса в Кения тази година са големи новини, защото са рядкост, заяви Пинкър.

"Безразборните стрелби предизвикват огромна медийна гласност, но те са причина само за малка част от жертвите. Именно за това авторите им ги извършват - убийството на неколцина невинни наведнъж е единствената и безпогрешна рецепта да привлечеш общественото внимание към себе си или към каузата ти."

Но нападането на цивилни в името на политическа кауза не е нищо ново. В Европа повече хора са били убити от марксистки, националистически и сепаратистки групировки през 70-те и 80-те години, отколкото от радикални ислямисти през миналото и сегашното десетилетие, сочи изследването на Пинкър.

Психологът има по-различна гледна точка от повечето и по отношение на бежанската криза в Европа, при която тази година над един милион бежанци и мигранти пристигнаха в Европейския съюз, почти половината бягащи от бруталната гражданска война в Сирия.

Европа е трябвало да се справя с 60 милиона принудени да напуснат домовете си хора след Втората световна война, което се равнява на общия брой на разселените хора по света в наши дни, посочи Паркър.

Въпреки успокоителната му оценка за новините на 2015 г. той не желае да прогнозира какво ще донесе 2016 година. "Социолозите не трябва никога да предсказват бъдещето. Имаме си достатъчно главоболия в предсказването на миналото."
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато руските канибали изчезнат тогава и войните...
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви кажа честно по ме интересува кога ще изчезне робството в България отколкото по света !
82
0
 
1
 
! Отговори
До Д.Димитров №111 преди 8 години
пише се период.
81
2
 
7
 
! Отговори
Лек анализ преди 8 години
През последните 70 г. броя на работещите и произвеждащите блага и храна значително е намалял в сравнение с броя на разните видове бунтовници които лентяйстват и единствено правят деца също лентяи като тях ! Колко още планетата ни може да издържи да храни такива ? Кому са нужни тези лентяи-революционери ??? С какво са полезни на себе си и на човечеството ? Хайде да спрем да си правим на филантропи, защото никой не е длъжен да храни тези *** на човечеството, защото Земята е малка и място за
80
2
 
14
 
! Отговори
Д. Димитров преди 8 години
За да изчезнат воините по света, трябва САЩ да са изчезнали преди това! Инвазията, заграбването на ресурси и решаването на проблеми с кръв е тяхна политика от повече от 70 години.. САЩ не са имали перьод в който да не воюват някъде в последните 70 г! Интересно ми е ДО КОГА?
79
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рейгън го каза отдавна:Войните ще изчезнат,когато изчезне ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО-РУСИЯ!
78
1
 
9
 
! Отговори
Лек анализ преди 8 години
През 2-та СВ за 4 г. загиват близо 50 млн. предимно Европейци ! За същия период на война в Близкия Изток са едва 200 000 !? Нека са 1 млн. ! Как ви се вижда разликата ? Отделно населението в Бизкия изток никога не било толкова многобройно поради ред причини, а сега там живеят милиони араби, които са предимно консуматори, но не и производители !? От тук, нужно ли е на света огромно количество хора които нищо не дават а консумират ?
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как пък реши, че робството е изчезнало? и че западните държави не били започвали войни? това, че някой е роб е не е задължително да се напише в закон-достатъчно е човека да е роб де факто. А това, че западните държави не са започвали война на своя територия и не са обявавали напоследък война официално не значи, че не са започвали война. само за канибализма съм съгласна, другото е wishful thinking
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 103Толкова рано ивече дрогиран ??? Що бе мехмед ? Намали темпото , че не ми стига заплатата да ти плащам лечението .
75
2
 
9
 
! Отговори
П преди 8 години
докато я има държавата сащ войните няма да изчезнат
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До дядомраз 101Дай пак за намаляването - защото тогава излиза , че е било по-спокойно - кеъе в Югославия , Ирак , Либия , Египет ??? Или може би у нас ? Има една страна Панама - свърши договора за изплащане на канала и един генерал НОРИЕГА стана нарко пласьор и диктатор защото каза , Парите от такси за канала трябва да остават в Панама " и ... чичо американец ги ,,освободи и демократизира , а унас отново управлява сикаджийче .
73
0
 
9
 
! Отговори
РОСЕН преди 8 години
До дядомраз: А , ТИ ДЯДО МРАЗ , ЖЕЛАЕШ ЕДНОПОСОЧЕН СВЯТ С ДОМИНАЦИЯТА НА САЩ ,КАКТО РАЗБИРАМ ? БЛАГОДАРИМ,НЕ ЩЕМ МЕЖДУНАРОДНИ УБИЙЦИ ДА ДОМИНИРАТВ СВЕТА ! А,ЗА ОРЪЖИЕТО И ПЕТРОЛА -ТОВА ПАК СЕ ОТНАСЯ ЗА ГОРНИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ УБИЙЦИ ! ПОНИМАЕШ ?
72
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Войните да изчезнат...?Това е възможно , но първо трябва да изчезне инкубатора в който се отглеждат- РУСИЯ!
71
2
 
15
 
! Отговори
РОСЕН преди 8 години
ПАК АСАД И ПУТИН СА ВИ ВИНОВНИ ! КОЙ РАЗСИПА ДЕСЕТКИ СТРАНИ В АФРИКА ,УНИЩОЖИ ПРАВИТЕЛСТВАТА И ИЗБИ МИРНИ ХОРА ? МАЙ СЕ КАЗВА САЩ-МЕЖДУНАРОДЕН ЖАНДАРМ И УБИЕЦ ! КОЙ РАЗСИПА УКРАЙНА ,БЪЛГАРИЯ , ЮГОСЛАВИЯ,РУМЪНИЯ И КЪДЕ ЛИ НЕ ? МАЙ ПАК ТОЗИ ЖАНДАРМ И УБИЕЦ !
70
7
 
4
 
! Отговори
дядомраз преди 8 години
Хубаво е да изчезнат но се прибързва с изводите. При доминацията на САЩ може и да са намалели,но с възраждането на Русия и Китай противоборствата ще се засилят.Те не желаят еднополюсен свят. Търговията с оръжие стигна нивата от Студената война. Неизбежни са конфликтите за намаляващите газ и нефт .Сегашните войни са само за това!
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Do 96А не може ли нито руски, нито турски ?
68
1
 
8
 
! Отговори
Do 96 преди 8 години
Do 96 Po dobre Ruski..Ot kolkoto turski!
67
0
 
8
 
! Отговори
Golata istina преди 8 години
Voinata nikoga niama da svarshi, Kakto I prodajnite BG politici !
66
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ме интересува нито Афганистан,нито Либия , нито Югославия. Само подчертавам че който се е сближил с руснаците винаги е патил и ние нямаме работа със тях. Това заселване на руски шпиони по черноморието е най-голямата заплаха за България. Ще дойде време когато ще ревнат и ще искат независимост, тогава и на руски ще трябва да говорите и слуги ще станете...
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 89С кака зелка май ползвате едно и също бело .Виж какво си написал и помоли някой да ти го обясни .