В Крим посрещат 2016-а с трудности, но и с оптимизъм

Мнозина жители се оплакват, че регионът им се управлява зле
29 дек 2015 21:45, Елка Василева
103
В Крим посрещат 2016-а с трудности, но и с оптимизъм
Снимка: архив, Reuters

В навечерието на Нова година централният площад на най-големия град в Крим е окичен с блестяща празнична украса, включително висока изкуствена елха с мигащи лампички. Но само на няколко крачки по-нататък улиците са потънали в мрак, тъй като осветлението е изключено заради недостиг на електричество, пишат Александър Полегенко и Наталия Василиева от Асошиейтед прес.

Севастопол и останалата част на Крим бавно се възстановяват от прекъсването на електроснабдяването, което засегна анексирания от Русия полуостров в края на ноември, след като неизвестни лица взривиха стълбовете на електропроводите от Украйна, снабдяващи почти целия полуостров.

Изключването на Крим от електрическата мрежа показа колко голяма е все още зависимостта му от Украйна, която изгуби контрол над територията през март 2014 г. След свалянето на бившия проруски украински президент Москва изпрати войски да превземат преобладаващо рускоезичния регион и го анексира след набързо свикан референдум.

Около две седмици след взривяването на стълбове на далекопроводите наброяващото 2 милиона население остана почти изцяло без ток и важни учреждения, включително болниците, трябваше да разчитат на генераторите си. Положението се нормализира до известна степен, след като Украйна възстанови една от електрическите линии и бяха пуснати в действие няколко подводни електрически кабела от Русия. Изграждането на т. нар. енергиен мост беше започнало още преди спирането на тока.

Украинските националисти и кримските татари, които се противопоставят на руската анексия, злорадстваха след прекъсването на електроподаването, но повечето жители на Крим явно възприеха случилото се като потвърждение, че са постъпили правилно, гласувайки за отцепване от Украйна.

Бизнесменът Артьом Крючков заяви, че двамата с жена му трябвало да купят генератор и да се редят на опашки по бензиностанциите. Но въпреки трудностите нито той, нито семейството пожелали Крим да се върне в Украйна. "Двуседмичното спиране на тока ни сближи", каза той.

"Като наказаха кримчани, украинските власти загубиха Крим и засилиха позициите на Путин", коментира Андрей Колесников от московския център "Карнеги" в статия, публикувана неотдавна. "Искаха да отмъстят на управляващите, а навредиха на обикновените хора. Това само ще направи режима по-силен, а обсадената крепост ще стане още по-укрепена."

Крим е изправен пред поредица от проблеми, включително рязък спад в туризма - ключов сектор на икономиката му. Министърът на туризма в Крим Сергей Стрелбицки се оплака през октомври, че около 4 милиона души са посетили през 2015 г. плажовете и планините в региона, което е доста по-малко в сравнение с предишните две години, когато туристите са били между 5,7 и 6 милиона.

Мнозина жители се оплакват, че регионът се управлява зле.

"Основната слабост е работата на местните власти: планини от боклук наоколо, лоши пътища и неспособност или нежелание у служителите да решават проблемите", каза Крючков.

Докато местните училища и болници получиха скъпо оборудване и средства от Русия през последните месеци, инвестициите на Москва в Крим не личат изобщо, когато карате по изпъстрените с дупки пътища или покрай рушащите се фасади на сградите.

През декември губернаторът на Крим Сергей Аксьонов се оплака, че Москва не е изпратила нито една копейка от обещаните милиарди. Аксьонов обвини правителството, че се стреми да контролира прекалено много изразходването на парите на полуострова.

Руските държавни медии на свой ред цитираха неназован правителствен източник, според когото Москва е изпратила 2 милиарда рубли (28 милиона долара) в Крим, но местните власти просто не знаят какво да правят с тях.

Чуждите инвеститори избягаха, след като на полуострова бяха наложени западните санкции, поставяйки под съмнение бъдещето на региона. Големите руски компании, включително мобилните оператори, петролните фирми и банките, затвориха клоновете си в Крим и оставиха банките и телекомуникациите в региона на неизвестни местни фирми.

Напоследък дори пламенни привърженици на анексирането като бившия кмет на Севастопол Алексей Чали признават, че федералните планове за съживяване на икономиката като създаването на свободна икономическа зона в Севастопол са се провалили.

"Море, топъл климат, свободна икономическа зона - това е преимущество", заяви Чали, председател на законодателното събрание на Севастопол, в интервю за РИА Новости. "Но рухналата инфраструктура и непредвидимото управление са слабости."

Но Крючков и съпругата му, които работят в туризма, са по-скоро оптимисти. "Цените растат, виждаме купища проблеми с издаването на нови документи, банките все още са малко", каза Олга Крючкова. "Но за хора, които са преживели 90-те години, това е нищо. Имало е и по-лоши времена."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: УкрайнаРусиякрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Социализъм = бедност! Видяхме докъде докара социализма държави като Либия и Ирак.
30
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до АнонименИ дума не може да става за сравнение на живота в България преди 89та и сега. Това, че тогава се чакало на опашки за банани нищо не значи. Сега си е направо мизерия в сравнение с ония времена, дива мизерия.
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 26тия цоциалистВъв Франция управляват социалисти. В Германия най-добрите времена бяха при социалиста Шрьодер и социалистическото управление. И ако социализмът е грешна идея, тогава когато България имаше среден европейски стандарт, то евроатлантизма си е чисто извращение, провал - българите живеят в мизерия, България е страна от третия свят бедна като Лесото, Сенегал, Чад.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те са си били по-бедни и преди идването на комунизма. Няма връзка.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До TronПич държавите които си изброил всички до една са или бяха с проруски диктатори на трона за това са и на това дередже
26
7
 
5
 
! Отговори
26тия цоциалист преди 8 години
Цоциалисте цоциализма ви няма да се върне защо се е доказал като грешна идея която е въпрос на време докато се разпадне, ссср бе единствената държава мутант която опита цоциализма/комунизма и насилствено го наложи на страни от източна Европа до Северна Корея които днес са най бедните включително и самата русия в сравнение с западна Европа и Южна Корея, кой въобще би искал отново да е най бедния в Европа или по света, близкия изток също се чувства руското и западното влияние от Дамаск до Дубай
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Руснаците от край време само с оптимизма си са били, друго не са имали"А българите евроатлантици от 26 години жиевеят с мизерията и отчаянието и нищо добро не се очертава на хоризонта, никаква светлина в тунела...
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 15При социализма се живееше много по-добре от сега, но социализма не може да се върне, сега условията са други, глобалната икономическа конфигурация е много по-различна от тогава. Да се върне социализма само в една малка държава като България това би било самоубийство - даже няма да има нужда американското посолство да организира Майдан.
23
1
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
До до 15До 26 ами колкото и българи заминаха за русия след падането на желязната завеса ще гласуват да се върне соца, а милионитезаминали за западните страни не гласуват там, и останалите в България видяхте колко гласуваха за БСП Атака и другите цоциалисти
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗападноевропеецРуските окупатори са вредни за когото и да е , закон без изключение , най новия пример е сирия страната окупирана от един наследствен масов убиец наследил поста от баща си и подкрепян от руснаците за едната му пуста военна база която им е единствената на руснаците по света
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците от край време само с оптимизма си са били, друго не са имали
20
0
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
Добре ли ти е да плащаш осигуровките на политиците и управляващите,а?! Или си един от тях?!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще национализираме каквото трябва и пари ще има. Пари има, само трябва да се употребяват за делото.
18
4
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа...15 преди 8 години
..."ДА СЕ ВЪРНЕ "СОЦА"-----АМА КОЙ ШЕ ПЛАЩА ЗА ТОВА.........на Топлофикация и Енергото...ЗА ДА ТИ Е НИСКА СМЕТКАТА И СИРЕНЕТО ДА ТИ Е 2-ЛВ......??!!Ти ли...ха,ха,хаааааааааааа......
17
13
 
14
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Руските окупатори са вредни за Украйна! ФАКТ!!!
16
1
 
15
 
! Отговори
биров преди 8 години
Украинците и те като нас,на грешната географска ширина се оказаха.
15
3
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
РУСКИЯ "ОПТИМИЗЪМ"------е като БЪЛГАРСКИЯ..... "ДУШЕВЕН ОНАНИЗЪМ"!!
14
3
 
10
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Тая "статия" за Аляска ли е, за Либия ли е??????? То една дума няма вярна?????? Майтап ли си правят????? Май се говори за гордия град ГЕРОЙ, СЕВАСТОПОЛ!!!!!!! Окраина да съди "неизвестните", бомбаджии, ТЕРОРИСТИ ЗА ДА си ПРЕДАДЕ ПОНЕ МАЛКО "ДЕМОКРАТИЧЕН" вид! Има ги на клипове, знае ги целия свят!!!! Другото е пошла пропаганда, която в България не върви!!! Дори в Индия никой не им обръща внимание:)
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представям си какво е било под ръководството на Киев, щом не се намери и един поне камък да хърли по зелените човечета, а половината украински войници на полуострова преминаха на служба в руската армия. Сега вече пропагандата може да си бълва какво иска, всеки може да си направи сам сметка, ако си напъне малко мозъка.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е добре или не е ама мене не ме и интересува. Интересува ме например как живеят в Бангладеш ама за там няма информация. Явно живеят много по добре щом живота им не е обект на внимание на нашата обективна журналистика която не води никаква пропаганда и отразява събитията такива каквито са. Или каквито им кажат че са