Путин утвърди нова стратегия за национална сигурност на Русия

Тя предвижда начини за борба с радикализацията и заплахата от тероризма
31 дек 2015 18:45, Елка Василева
45
Путин утвърди нова стратегия за национална сигурност на Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за утвърждаване на нова стратегия за национална сигурност на страната, съобщи ТАСС.

Стратегията, подготвена от Съвета за сигурност на Русия, предвижда начини за борба с радикализацията и заплахата от тероризма.

Секретарят на съвета Николай Патрушев заяви по-рано, че в документа са предписани начини за противодействие на разпространението на радикална идеология и нейното пропагандиране в средствата за масово осведомяване, а също се изтъква значението на увеличаване на защитата на важни инфраструктурни обекти, личности, обществото и държавата като цяло от терористични заплахи.

Стратегията предвижда използване на военна сила за защита на националните интереси само ако предприетите ненасилствени мерки са се оказали безрезултатни.

Според нея предотвратяването на военни конфликти се осъществява чрез поддържане на потенциала за ядрено сдържане.

В документа се посочва, че Русия е готова за по-нататъшно обсъждане на въпроса за съкращаване на ядрения арсенал.

В борбата за влияние на международната арена все повече се използват възможностите на специалните служби, се казва в него.

ТАСС представя и други основни моменти от стратегията, както следва:
Самостоятелната политика на Русия предизвиква противодействие от страна на САЩ и техните съюзници.

В съседни на Русия страни се разширява мрежата от военно-биологически лаборатории на САЩ.

В съседни на Русия региони се развива процес на милитаризация и надпревара във въоръжаването.

Запазващият се блоков подход за решаване на международни проблеми не съдейства за справяне със съвременните предизвикателства.

Подкрепата на САЩ и Европейския съюз за държавния преврат в Украйна е довела до разделение в украинското общество.

Разширяването на НАТО и приближаването на алианса до границите на Русия създават заплаха за националната сигурност.

Т.нар. цветни революции са една от основните заплахи за националната сигурност на Русия.

Практиката за сваляне на легитимни политически режими става все по-широко разпространена в света.

Санкциите срещу Русия оказват отрицателно въздействие върху икономическата й сигурност.

Ниската конкурентноспособност и суровинната зависимост на икономиката представляват стратегически заплахи за националната сигурност на Русия.

Един от националните приоритети на Русия е да постигне продоволствена независимост.

Приоритет за страната е укрепване на положението й на една от водещите държави в света.

Русия е заинтересована от засилване на сътрудничеството с ЕС и партньорството със САЩ.

Развитието на отношенията със страните от Общността на независимите държави, Абхазия и Южна Осетия заема важно място в руската външна политика.

Повишаването на ефективността на държавното управление на енергийната промишленост е необходимо условие за обезпечаване на енергийната сигурност на Русия.

Стратегията изтъква важната роля на развитието на отношенията с Китай, Индия, страните от Латинска Америка и Африка.

Тя предполага провеждане на държавна социално-икономическа политика, насочена към укрепване на финансовата система, устойчивост на курса на рублата и понижаване на банковите ставки.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новата стратегия за национална сигурност на Русия - перманентна несигурност. Руснаците след третата чашка самогон го обичат това, още от древни времена. Това си е то - загадъчната руска душа. Описано е в литературата. Абсолютна тъпотия е загубените украинци да забранят руските автори!
25
7
 
8
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Скоро дребният диктатор - нарцис ще докара Раша до две приятелски страни: Китай и Северна Корея. С Китай ще стават все по-близки - той още в момента усвоява Закавказието и много скоро ще има повод да защитава китайско говорещото население, даже и референдум могат да направят. А Китай с атомни ракети не може да се плаши!Още Джо Ен Лай беше казал, че за Китай загубата на 200 300 милиона(!) не представляват нещо особено, но за Раша е. Още по лошото, е че Китай и във военно отношение е по мощен!!П
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бяхме много се притеснили за старата им стратегия, сега вече може да спим спокойно.
23
3
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 8 години
Много си зле с историческите факти.Това си е твой проблем,все пак ти живееш в дисонанс със съвременните реалности.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че какво и беше на досегашната?Нещо не и беше наред ли?
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До руски окупатор 24Да бе да, Турция имала конституция от 1839, въшко анадолска. Сигурно Баташкото или старозагорското клане е станало по законите на конституцията или някой е наказан за извършването му или се е извинил за тях.Каквито и други цели да е имал руския цар,истината е че без руско-турската война от 1877-78 г. вероятно България никога нямаше да я има.Западна Европа изобщо не е искала разпадане на Отоманската империя,за да дава отпор на руското влияние.Виж Кримска война-1851г.Прочети още на: dnes.bg/iztochna-evropa/2015/12/31/putin-utvyrdi-nova-strategiia-za-naciona
20
21
 
11
 
! Отговори
руски окупатор 24 преди 8 години
Турция премахва робството 1550 г. В Русия 1908 г идва навласт правителството наСтолипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите го убиват 1914 г. Първата руска конституция-1908 Първата турска-1839 Излиза,че" освободителите" ни са си останали крепостни доста дълго след като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,защото и там има още много робове.
19
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
комплекси за мъжественост+некадърност+ нисък ръст+власт =руска диктатура и световен тероризъм
18
8
 
29
 
! Отговори
Станимир преди 8 години
Няма да е лошо да прочетете малко история за личното Ви ограмотяване, че явно сегашната система за образование заглажда гънки, вместо да ги изгражда. Ако не вярвате и на книгите, питайте бабите и дядовците си, да ви разкажат за техните баби и дядовци какво са им разказвали за онези времена, когато България е била под турско робство, когато са убивали и измъчвали нашите деди. Ако не беше Русия, сега България, нямаше да я има на картата
17
4
 
12
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
затова ли народа чакаше бай иван да ги освободи .ох извиняваи да ти си участвал в битките заедно в.левски хр.ботев.и за това знаеш *** учи си историята по добре.тогавашната история се предаваше от уста на уста.историята ни няма точни дани за наще герои
16
27
 
14
 
! Отговори
ЗАДУНАЙСКИ РОБ ДО ГР преди 8 години
Поклон върху праха на великий български мъченик, че в днешните времена можем да си послужим с неговото име. Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр. Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и пр., са били против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаели, че нейний камшик повече боли от турския
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и Турците не вярват в Корана.....само фиктивно се представят като Мюсюлмани
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това да си мюсюлманин,означава мир,аз не искам да водя война с никой,освен,ако той не ме нападне
13
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия ни обича,и тя е готова да ни защити....не се плашете
12
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз си мисля,че ако не бяха Русия......Турция веднага щеше да отцепи една част от България към тяхната бленувана нео-османска империя......много ги е страх от Русия(Ядрени Ракети,Катюши,Танкове,Изстребители,Бомбардировачи,Самолетоносачи,Крайцери.....и не на последно място Атомни Подводници от последно поколение,които не могат да бъдат засечени със никакви локатори(тъмна дупка).....и си мисля,че има 3-4 от тях в Черно Море,готови да отцепят Босфора(да защитят България от Турция),ако се наложи.....
11
2
 
14
 
! Отговори
Буркина Фасото преди 8 години
Добър вечер компанията! Приятно посрещане на новата година и весели изпразваници. Имам предвид изпразвайте чашите, вие да не си помислихте нещо друго перверзници такива. Хахаха. Ае лека и умната.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До PinochetАми почивай де.Наздраве.
9
1
 
31
 
! Отговори
Pinochet преди 8 години
До всички платени ла.нояди:- Починете си .-Пийте по една две или няколко ракии.-И Вие и всички БЪЛГАРИ да сме живи и здрави, Че малко останахме
8
35
 
15
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Пред Русия има само една, малка пречка за да стане една нормална за живот държава. Пречката е висока около 1.6m.
7
4
 
25
 
! Отговори
Нострадамски преди 8 години
През новата година янките ще изберат за президент някакъв бизнесмен с Т, може би Тръмп или нещо подобно. Някаква Хилари или Хелари ще лудне от този фак, пардон факт и ще влезе в болница за лечение. Този Тррръмп ще се сближи ужасяващо близко с Путин и никой няма да може да различи един агент като Василев от ЦРУ ли е или от ГРУ. Тръмп и Путин ще воюват с ИД и срещу всички врагове на демокрацията и плурализма!