След водния ад в Парагвай – градче стана остров

Наводненията в Латинска Америка евакуираха стотици хиляди
1 яну 2016 15:30,
3
След водния ад в Парагвай – градче стана остров
Снимка: Reuters

Разрушителните наводнения в зоната край границата на Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай превърнаха десетхиляден парагвайски град, разположен на 130 км от столицата, в остров, откъснат от света, предаде Франс прес.

Водата се покачва и правителството приканва районът да бъде евакуиран, но жителите на Алберди, построен на ивица земя край р. Парагвай, отказват да напуснат домовете си.

"Защитната дига пропуска вода. Според наши експерти, има голям риск да се поддаде и през нея да мине гигантско цунами", заяви за АФП министърът на извънредните ситуации Хоакин Роа при посещение на място.

Лошото време, предизвикано от метеорологичния феномен Ел Ниньо през седмицата на Рождество Христово, наложи евакуацията на близо 170 000 души в региона, където протичат множество реки. Особено силно е засегнат Парагвай с 90 000 евакуирани жители, временно бе спряно и електрозахранването за столицата Асунсион, отбелязва АФП.

Петдесетината семейства от Алберди, най-силно застрашени от стихията, в случай че дигата се скъса, не искат да чуят за евакуация и само нареждат около къщите си чували с пясък.

"Поддаде ли дигата нощем, ще стане трагедия", предупреди министърът Хоакин Роа и увери, че ако водата продължи да се качва, той ще нареди градът да бъде опразнен със сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало новинарката, що не напишите нещо за наводненията в Америка? Магистрали са под водата, къщите в някой раьони в Сейнт Луис са под вода.Хората се движат с лодки тук.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде четирите държави имат граница? Карта,глобус?