Северна Корея успешно тества водородна бомба

По-рано там бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,1
6 яну 2016 07:17,
80
Северна Корея успешно тества водородна бомба
Снимка: архив, Reuters

Северна Корея обяви днес, че е провела успешно изпитание на водородна бомба, предадоха световните агенции, цитирайки специално изявление по севернокорейската Централна телевизия.

По-рано днес в Северна Корея бе регистрирано земетресение с магнитуд 4,2 до 5,1 по различни оценки. Мнозина източници изказаха предположение, че причината за труса е "с изкуствен характер".

Земетресението е отчетено на 49 км северно от град Килджу, където е раположен ядреният полигон Тончхан-ри.

През последните години Северна Корея извърши три ядрени опита - през 2006, 2009 и 2013 години. В отговор Съветът за сигурност на ООН наложи на страната различни санкции, пише БТА.

Водородната бомба използва процес на сливане на атомните ядра, за да създаде врив, който е много по-мощен отколкото при "обикновената" атомна бомба, уточнява Си Ен Ен. Устройството е много по-мощно от плутониевите оръжия, тествани по-рано от Пхенян.

Ако изявлението бъде потвърдено, изпитанието на водородна бомба ще означава огромен успех за военните амбиции на страната.

"Ако няма посегателство срещу суверенитета ни, няма да използваме атомно оръжие. Това изпитание на водородна бомба ни извежда на по-високо ниво на ядрена мощ", обяви севернокорейската информационна агенция.

Изпитанието е било проведено в 10:00 часа местно време и според изявлението не е оказало негативно влияние върху околната среда.

Приема се, че Северна Корея има няколко елементарни ядрени бомби и от десетилетия се опитва да усъвършенства многостепенна ракета с далечен обсег, която в крайна сметка да може да пренесе по-малки версии на бомбите. След няколко провала страната изстреля първия си сателит през декември 2012 година.

Според експерти балистичните ракети и ракетите за извеждане на сателити в космоса имат сходни корпуси, двигатели и други технологии.

ООН определи пускането на сателита през 2012 г. като забранен опит с технология за балистична ракета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е не са по-гладни българите, по-гладни са руснаците. България си е средно ниво страна, даже май над средното.
5
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червените пучичвъшки не разбраха че Ким-чо не представлява заплаха за Америка. Най-вероятно ще иска помощи "за да не използва оръжието" срещу някой. Знаем ги болшевиш.ките номера :)
4
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А с ориза как са ?
3
7
 
24
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 8 години
Ало не е ядрената прашка народът им ще е още по- зле. Ще има американски внос на демокрация от " сирийско- либийски тип". Което е върхът на ужаса.
2
11
 
21
 
! Отговори
se преди 8 години
Браво на корейските другари.Сега янките треперят......
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе то е така-щом те санкционират американците и постоянно те заплашват--няма друг изход.Дано жълтурчото не реши да им "подари" тая бомба на хамериканците--щото ще стане мазало....