Лидери в Австралия подписаха призив за превръщане на страната в република

Подобно предложение беше отхвърлено на референдум през 1999 г.
Обновена: 25 яну 2016 12:37 | 25 яну 2016 12:19, Елка Василева
4
Лидери в Австралия подписаха призив за превръщане на страната в република
Снимка: архив, Reuters

Лидерите на седем от осемте щата и територии на Австралия подписаха "декларация за желана независимост", в която призовават страната да стане република, предадоха ДПА и Франс прес.

В документа, който бе оповестен днес от Австралийското републиканско движение, се казва, че страната "трябва да има австралиец за държавен глава".

Австралия е конституционна монархия с държавен глава британската кралица Елизабет Втора. Тя е представлявана в Австралия от генерал-губернатор.

Премиерът на Западна Австралия Колин Барнет е единственият регионален лидер, който не подписа декларацията. Той заяви, че подкрепя идеята за република, но не смята, че сега е подходящият момент.

На референдум за обявяване на Австралия за република през 1999 г. предложението бе отхвърлено с 55 на 45 процента при избирателна активност 95 процента. Сегашният премиер на Австралия Малкълм Търнбул тогава бе водачът на републиканското движение.

Откакто встъпи в длъжност миналата година, Търнбул е заявявал, че подкрепя републиканското движение, но смята, че Австралия трябва да стане република едва след като на британския престол се възкачи друг монарх.

Въпреки че властта на британската корона в Австралия е предимно церемониална, за някои австралийци монархията е анахронизъм. При все това Елизабет Втора е изключително популярна в страната, отбелязва АФП.

Британският монарх обаче има правомощието да разпусне парламента, както се случи през 1975 г., когато Елизабет Втора уволни правителството, припомня Ройтерс.

През 2014 г. допитване на Нилсен за медийната група Феърфакс сред 1400 души показа най-ниската подкрепа за превръщането на Австралия в република от 20 години. Републиката се подкрепя от около 42 процента от анкетираните, а 51 процента предпочитат сегашното положение.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: австралиярепублика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
защо още няма включване от постояният ни пратеник в Сидни, да чуем мнението му по въпроса.
2
0
 
1
 
! Отговори
95% преди 8 години
95% активност на референдум! Ето това е да имаш качествен човешки ресурс. Тука ако ги няма купените гласове едва 30% ще има и то на местни избори..
1
1
 
1
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ТО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВА Е ДЪРЖАВАТА,И НИЕ СЕ ВОДИМ СОЦИАЛНА,АМА СМЕ ДРЕБНОКРАДЛИВА ДЕМОКРАЦИЯ,С НАМАЛЯВАЩ И ГЛАДЕН НАРОД,ИЗЧЕЗВАЩ В БЛИЗКОТО БЪДЕЩЕ,БЕЗ МЛАДИ ХОРА,ТОВА ДАЛИ ГО ЗНАЯТ ПОЛИТИЦИТЕ,ИЛИ ВСЕКИ СЕ ОРЕЖДА И НЕ ГЛЕДА БЕДНИЯ НАРОД.А БЕШЕ ХЛЯБА 25 СТ.,БЕНЗИНА 1ЛВ,НА ПОЧИВКИ ВСЯКА ГОДИНА,РАБОТА КОЛКОТО ИСКАШ,САМО НЯМАШЕ ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ И ГОЛЯМО МЕТРО,КОЕТО ЧАК В СОФИЯ.