Обвиненията срещу Путин – призив за смяна на режима?

Руски политолози: Обвиненията може да имат сериозни последици!
1 фев 2016 12:22, Елка Василева
294
Обвиненията срещу Путин – призив за смяна на режима?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Московският вестник "Ведомости" се спира на изявленията на високопоставени служители на американската администрация, които обвиниха руския президент Владимир Путин в корупция, с което предизвикаха рязка реакция руската столица. Освен че бяха окачествени като неприемливи и оскърбителни, тези твърдения според дипломати и експерти, цитирани от вестника, ще имат сериозни последствия и за двустранните отношения, а и за общия международен климат.

Както е известно, преди няколко дни заместник-финансовият министър на САЩ Адам Шубин каза, че Путин бил корумпиран и старателно криел колко бил богат. Неговите твърдения бяха "подпечатани" от говорителя на Белия дом Джош Ърнест, според когото думите на Шубин "по най-добър начин отразяват позицията на администрацията" по този въпрос.

Още по темата

"Ако това не е призив за смяна на режима (в Русия), то най-малкото е сигнал за ограничено сътрудничество", смята шефът на Руския съвет по международни въпроси Андрей Кортунов. Според него с тези обвинения САЩ "са преминали определена граница" в отношенията и ще бъде трудно да се върнат към предишния им формат. Заедно с обвиненията, отправени от Лондон срещу Путин по случая "Литвиненко", твърденията на Белия дом създават впечатление за координирани действия, които са подети не само от Вашингтон, смята Кортунов.

Вестникът впрочем припомня, че съжденията на Шубин също бяха изказани в документален филм за "тайните богатства на Путин" , излъчен по Би Би Си.

Според политолога Фьодор Лукянов в САЩ е налице "дълбоко недоразбиране" за последствията от подобни действия. "Те си мислят, че действат благоразумно, внимателно и предпазливо, защото това са само думи, а всъщност пускат в ход лош сценарий", добавя той.

На пръв поглед това е само виртуална атака, но тя бие по най-главното - по престижа и авторитета на държавния глава, смята той. Високопоставени руски политици неведнъж са изказвали предположение, че целта на САЩ е смяна на режима в Русия, напомня Лукиянов.

С подобни действия в общественото мнение се утвърждава нов негативен образ на руското ръководство, пише ведомости в редакционен коментар, озаглавен "Новата кремлинология" (така открай време на Запад наричат изучаването на тънкостите на съветската, а сега на руската политика – бел.ред.).

"Руската система на властта се разглежда като корумпирана, свързана с криминалните среди, използваща криминални методи и извън страната. Заедно с това все повече нараства търсенето и на "добрата стара кремлинология", чрез която експертите се опитват по редки публични сигнали да разгадаят разположението на силите и актуалните изменения в елита. Именно с нейна помощ можеше да се разбере както става в съветското ръководство", отбелязва "Ведомости".

Според вестника сегашната кампания срещу Путин на Запад е опит за нов удар по репутацията на руския лидер след две години напрегнато външнополитическо противопоставяне, свързано с украинския конфликт. При това се засилват гаданията за положението в путинското обкръжение.

В петък в поредното си издание аналитиците на американската компания "Стратфор" излязоха с предположение, че Путин изпитва трудности с контрола над близкото си обкръжение. "Разбираемо е, че възраждането на "кремлинологията" е свързано с растящата "затвореност" на руската политическа система", отбелязва вестникът.

За разлика от съветския Кремъл обаче, за разгадаването на който "кремлинолозите" трябваше да познават символичния език на разположението (на съветските лидери на трибуната на мавзолея на Ленин) и на уводните статии на "Правда", то разгадаването на руския Кремъл изисква по-скоро познаване на езика и кадровите механизми на криминалните групировки. Информация за Кремъл сега има много, но механизмът на смяна на властта си остава все така скрит за външния наблюдател, пише "Ведомости".

Любопитно е каква е връзката между "затвореността" на руската политическа система и ръста на негативното отношение към Русия на Запад, задава въпрос вестникът. Някога Путин дружеше със Запада, но като че ли не беше приет, и той би могъл да се обиди, да започне да "затваря" Русия, както и да прави резки крачки вътре и извън страната. Но възможно е и друго съчетание: криминалните епизоди, за които се говори, се отнасят към средата на първото десетилетие на новия век и даже към последното на миналия. Ако допуснем, че те са достоверни, ще стигнем до извода, че корумпираната система се е развивала естествено и засилването на "закритостта" е логична крачка за нея. Но репутационният удар се е заформил едва сега, защото за разследванията и съдебните процеси е било необходимо време.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
15
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
До Анонимен 40в Америка няма как да стане ...... америка е най големият международен престъпник .....а ти ми говориш че САЩ си имали конституция и я спазвали .....за 20 години са нарушили международното право над 200 пъти ....имаше даже дакъв документ в интернет ..спазват трънки ....бил ли си в Америка ...и там е корупция до шия ....като почнеш с обикновенния полицай ...та чак до прокурорите им .....
32
3
 
18
 
! Отговори
Обзор преди 8 години
Обвиненията срещу Путин, "филмът" на ББС и истерическите изстъпления от страна на Турция са обусловени от фееричното представяне на ВКС РФ и, на руската армия като цяло, в Сирия. В наши дни световната авиационна изложба не е в Ле Бурже, а в небето на Сирия. На 30.01.2016 г руската групировка в Хмеймим се усили с 4 броя високотехнологични авиационни комплекси "Су-35С" - 4++.
31
6
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 8 години
Ха ха ха много си умен !Защо има ембарго срещу Русия Магазините не се пълнят от Партията майка а от пазарите които се контролират от банките а те от ЦРУ
30
3
 
18
 
! Отговори
до 40 преди 8 години
Умнико, що не кажеш колко мандата е имал Рузвелт? Понеже не знаеш, цели четири! И как го допусна Конституцията на САЩ?
29
2
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
И какво ти пука на тебе какъв е Путин нали си за САЩ
28
3
 
14
 
! Отговори
хе хе преди 8 години
що ..Обама не е корумпиран .....Американските сенатори не са корумпирани ....!!!!???Аре бе всички сте маскари !Сега се надхвърляте кой по-...по-.... по-...по-крал !
27
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 28ха, ха, ха - значи САЩ са изпразнили магазините ни през 1990, а не крадливите *** :)Това др.Миков ли ти го каза?
26
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин не е православен.
25
4
 
11
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
Знаеш ли какви са там цените на комуналните услуги като ток ,вода,телефон !?Направо са смешни 2-3 лв. на месец
24
3
 
8
 
! Отговори
Леля Елка ли ве!? преди 8 години
Значи хамбасадата говори - хибридно.
23
4
 
15
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Простолюдието много си пада по таккива новини. Майната им на фактите и доказателствата. Важното е, че ей на "ония" там така е казал и това е достатачно,Едно време и за Т.Живков така се говореше колко уж е богат и корумпиран, но при Бай Тошо, Боко беше, само охрана, а сега е премиер.
22
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 24Четох обява в Краснодарск за продавач консултант. Заплата 50000 рублиами тръгвай, кво чакаш? Или предпочиташ да се "мъчиш" тук срещу скромно заплащане за писаниците си?
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да твърдиш подобни неща, трябват доказателства. Банки в които се намират сметки, тяхната големина и т.н Ако някой каже, че обама е слязъл от клона преди 8 години, дали ще му повярват?
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
После Русия водила хибридна война. Открай време американците са майстори на кьорфишеци, откровени лъжи и измислена пропаганда.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И комунистите в БГ според САЩ бяха много корумпирани бяха сложили списък с милионери 1989 предизвикаха недостиг на храни по магазините и хората повярваха и сега живеем "прекрасно" !
18
5
 
15
 
! Отговори
най-вероятно преди 8 години
путин е поскатал някое милиардче...то в европа и щатите се краде но там лобизма са си го легализирали да не ги оапанделят. Но защо щом са толкова праведни хамериканците не казват нищо за ердоган,за саудитска арабия и човешките права ?? иначе се появява едно съмнение , че не са интересуват от демокрацията а гонят собствени интереси . и боко и останалите политици не са ли корумпирани или щом слушкат няма проблем ?? на кой му пука за народите
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четох обява в Краснодарск за продавач консултант. Заплата 50000 рубли,100рубли-2.3лв. излаза ,че продавач взема 1150лв.Нещо не е добре у нас свободата на журналистиката.
16
3
 
9
 
! Отговори
Казасов преди 8 години
Механизмът за смяна на властта какта на Изток,така и на Запад са изборите.Нека да се коментират проценти за,против,негласували.Нали това е демокрацията.
15
4
 
23
 
! Отговори
да бе ..да... преди 8 години
Еййййй уникални сте бе--даже Работническо Дело пишеше по-истински статии.Надминахте и комунистите вече.Язък че ви повярвахме .....
14
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чудно ми е тия американци защо не пишат нищо за нашите корумпирани управляващи, или тук вее е наложена демокрацията