Тръмп - възможен кандидат за Нобелова награда за мир

Споменавани са и Ангела Меркел, папата, гръцки самаряни...
1 фев 2016 22:00,
14
Тръмп - възможен кандидат за Нобелова награда за мир
Снимка: Архив Reuters

Доналд Тръмп, жителите на гръцки острови, които се притичат на помощ на мигранти, папата, Ангела Меркел, участниците в мирния процес в Колумбия са сред споменаваните кандидатури за тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде Франс прес.

Днес е крайният срок за представяне на кандидатурите за престижното световно отличие. Според обичая самоличността на кандидатите се държи в тайна, или почти в тайна, тъй като тези, които ги номинират, могат да обявят името на своя избраник.

Онлайн петиция днес събра около 630 000 подписа за присъждане на Нобеловата награда на жителите на гръцки острови, които са на първа линия в миграционната криза. Те оказват помощ на бежанците, които пресичат с риск за живота си Средиземно море, като потеглят от съседна Турция.

Кампанията обаче се сблъсква с проблем: наградата може да се раздели максимум между трима души. Гръцки експерти заобиколиха това, като избраха трима кандидати: 80-годишна жена, рибар от остров Лесбос, както и американската актриса Сюзан Сарандън, първата публична личност, пристигнала на острова, за да привлече общественото внимание.

Южноафриканският архиепископ Дезмънд Туту, носител на Нобелова награда за мир през 1984 г., подкрепи три кандидатури, една от които е свързана с гръцките самаряни: Движението за егейска солидарност. Другите кандидатури са Фондацията за мир в ядрената епоха и трио, което включва папа Франциск.

Като възможен кандидат е споменат претендентът за републиканската президентска кандидатура Доналд Тръмп, каза Кристиан Берг Харпвикен, директор на Института за изследване на мира в Осло.

Той получил копие от писмо, което подкрепя кандидатурата на американския милиардер, според което той заслужава наградата заради "идеологията си за мир чрез сила, използвана като оръжие за възпиране на радикалния ислям, "Ислямска държава", ядрен Иран и комунистически Китай".

Министри и депутати, бивши лауреати и университетски професори - хиляди души по цял свят имат правото да предложат кандидатура. Освен това петимата членове на комитета, който избира носителите на наградата, също могат да предложат кандидати на първото заседание на 29 февруари. Тъй като Нобеловият институт трябва да приеме всички валидни предложения, самият факт на кандидатурата не е сериозно отличие за Тръмп, отбелязва АФП.

Възможно е наградата да бъде спечелена от Едуард Сноудън, разкрил програмата за подслушване на Агенцията за национална сигурност на САЩ, смята Харпвикен. Информацията, получена от него, е довела до реформи в законите и практиките в САЩ. Много страни променят законите си за ограничаване на събиране на информация, което помага на човешките права, добави Харпвикен, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон заведе дело за шпионаж срещу Сноудън, който получи убежище в Русия. Ако той получи наградата от 930 000 долара, присъждана от Нобеловия комитет в Норвегия, която е съюзник на САЩ от НАТО, това ще е силен шамар за президента на САЩ Барак Обама, който получи Нобеловата награда за мир през 2009 г., отбелязва агенцията.

След сключването на споразумението за иранската ядрена програма, американският преговарящ Ърнест Мониз и иранският му колега Али Акбар Салехи също са сред фаворитите.

Възможни кандидати са колумбийското правителство и бунтовническата групировка ФАРК, ако успеят мирните преговори, с които да се прекрати половинвековната война, смята историкът Асле Свен, експерт по Нобеловата награда. Той отбеляза, че норвежкото правителство участва в организирането на мирни преговори, което може да повлияе на петчленния Нобелов комитет, избиран от норвежкия парламент.

Според Харпвикен обаче преговарящите в Колумбия са на трето място - след Сноудън и преговарялите за иранската ядрена програма. Той не включва Тръмп сред кандидатите, имащи шансове да получат наградата, отбелязва Ройтерс.

Други кандидати може да са руски правозащитни групи като "Мемориал", която беше номинирана от норвежката премиерка Ерна Сулберг преди тя да заеме поста през 2013 г., смята Свен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мухахахахаха! Па дайте и на Воленчо, и той ги приказва такива :D
8
0
 
0
 
! Отговори
РибиШиби преди 8 години
а сега де
7
1
 
4
 
! Отговори
Безмер преди 8 години
Меркел не трябва да получава награда за мир, тя вкара огромни маси диваци в сърцето на Европа което ще доведе до граждански войни, ислямизация и разпад на Европа. Тя трябва да бъде обявена за предател на европейските народи за десетилетието и за престъпник срещу човечеството.
6
0
 
7
 
! Отговори
Пешо Гипса преди 8 години
Ами нашето момче Пеевски, що не е в листа?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега всякакви интриги от разни плюнки ще се очакват. Понеже има много пари и той ще пречи на кукловодите.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия са се побъркали!!!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ви е.. новините.. ще кажеш сме 51 щат на амурика
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ви е.. ще кажеш сме 51 щат на амурика
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...подкрепя кандидатурата на американския милиардер, според което той заслужава наградата заради "идеологията си за мир чрез сила, използвана като оръжие..."===Без думи! Това звучи почти като изказването на Айзенхауер "Готови сме на всичко за мир, дори ако трябва да поведем война за да го извоюваме!"Простотия до шия.