Алепо – лелеяният сирийски трофей за Путин

Победата вечно му се изплъзва, а е толкова нужна на президента
8 фев 2016 22:05,
448
Алепо – лелеяният сирийски трофей за Путин
Снимка: архив Reuters

Владимир Путин смята, че руските въздушни удари са допринесли за поврат във войната, но темповете, с които сирийската армия напредва, са го разочаровали, казват източници. Ако Алепо падне, той може да получи онзи знаков военен трофей, за който жадува.

Нанасяните вече повече от четири месеца руски въздушни удари стабилизираха правителството на сирийския президент Башар Асад - най-близкия съюзник на Кремъл в Близкия изток, и помогнаха на силите му да си върнат инициативата на бойното поле.

Но съобщенията за поредните отвоювани от тях градове и села, за тяхното стратегическо значение не успяха да развълнуват руската общественост, която се безпокои повече за спадащия си жизнен стандарт. Освен това сирийската армия не е удържала досега нито една голяма победа, която Русия да може да рекламира пред по-широката световна общественост като доказателство за военната си мощ и все по-голямо влияние в Близкия изток.

"Имаше известно притеснение от това как се справя сирийската армия", каза пред Ройтерс пожелал анонимност източник, близък до руската армия. "Особено в началото сирийците напредваха бавно."

Пълното възстановяване на контрола над Алепо - допреди началото на продължаващата вече пет години война градът бе най-големият в Сирия - ще промени картината, казаха дипломати и анализатори. Това ще доближи Путин до предпочитания от него епилог - приятелско настроено към Русия сирийско правителство, което да позволи на Москва да запази военноморската си и военновъздушна база там.

"Досега чуваме само съобщения, че правителствените сили печелят позиции тук и там, но значимите успехи бяха малко", каза за Ройтерс Дмитрий Тренин, бивш полковник от руската армия, а сега директор на Фонда "Карнеги" в Москва.

"Но всички тези успехи, бяха по-скоро тактически и не особено зрелищни", заяви той. "Поставянето на Алепо под пълния контрол на Дамаск ще е голяма психологическа победа за Асад и ще бъде посрещнато със задоволство в Кремъл."

Алепо от години е разделен. Правителствените сили контролират една част от града, а другите са в ръцете на бунтовниците.

Десетки хиляди сирийци избягаха от засилващите се в петък руски бомбардировки на околностите на града, а хуманитарни работници казаха, че градът, чието население някога бе два милиона души, скоро може да се окаже изцяло под правителствена обсада.

Правителствените части и техните ливански и ирански съюзници обкръжиха напълно територия северно от Алепо и отрязаха основния път за снабдяване, свързващ града с Турция. Анкара изрази подозрение, че целта е населението да бъде принудено да се предаде, за да не умре от глад.

Кремъл започна да губи търпение в очакването на пробив и подсили военновъздушната си групировка в Сирия. Неотдавна руски медии съобщиха, че той е изпратил най-модерните си военни самолети Сухой -35 в ударната руска авиогрупа, която до този момент наброяваше към 40 самолета. Зачестили са и въздушните удари.
 
Евентуална победа в Алепо може да помогне да се повиши духа в Русия, където икономическата криза удря по жизнения стандарт и реалните доходи спадат за пръв път през 15-годишното управление на Путин.

Подсилван и защитаван от лоялните държавни медии, строго контролираната политическа система и липсата на достатъчно значима опозиция, рейтингът на руския президент е над 80 процента, сочат социологическите проучвания.

Но имайки предвид появилите се плахи признаци на надигащо се социално недоволство - през последните месеци протестираха собственици на ипотеки в чужда валута, шофьори на камиони и пенсионери - една евентуална победа в Сирия, удържана с руска помощ, която да влезе във водещите заглавия на новините, може да ободри унилите избиратели.

"Това би било добро отвличане на вниманието и зрелище за хората", каза Степан Гончаров от независимата социологическа агенция Център "Левада". Той посочи, че преди държавните медии са използвали Сирия, за да подклаждат антизападни настроения и да затвърждават представата, че Русия отново е велика сила.

"Номерът им е да премахват темите, които пораждат социално безпокойство и да ги заменят с такива, които обединяват", заяви Гончаров. "Военната победа (в Алепо) би била символ на голямо могъщество, на военна мощ и ще бъде използвана за увеличаване на подкрепата за властите."

Той каза, че през октомври, последния път, когато "Левада" е правила социологическо изследване по въпроса, 72 процента от руснаците са имали ясно изразено положително мнение за руските въздушни удари в Сирия. Но оттогава тази тема е отстъпила място на проблемите на икономиката и мерките, които Кремъл предприема за управление на икономическата криза, посочи Гончаров.

Той добави, че заради тази тенденция на спад в икономиката има известни признаци за леко намаляване на подкрепата за властите.

Тренин от "Карнеги" каза, че въпреки показната медийна кампания в действителност руснаците не ги интересува чак толкова конфликтът в Сирия и заради все още живите спомени за съветското фиаско в Афганистан те искат Кремъл да ограничи намесата си там.

"За повечето хора това е война в някаква далечна страна", каза Тренин и посочи, че избирателите са обезпокоени от всякакви твърдения за евентуално изпращане на сухопътни сили там. Досега официалните жертви сред руските военни са само четири, като три от тях са дадени в бой.

Но "Ислямска държава" заяви, че в отмъщение за руската кампания в Сирия е взривила руския пътнически самолет над Египет през октомври, когато загинаха 224 души.
За Путин, смята Тренин, Сирия е важна, но само като част от по-голяма игра.

"Крайната цел на господин Путин е да върне на Русия статута на велика сила", заяви той. "Сирия е част от това. Но тук става дума и за руската външна политика в по-широк план, а и за наследството на Путин. Сирия е мястото, където това се решава."

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
+ядрено оръжие+балистични ракети+стратегическа авиация+ядрени подводници
169
2
 
32
 
! Отговори
лицемери сте..... преди 8 години
""""Победата вечно му се изплъзва, а е толкова нужна на президента""""".......абе вие за толкова глупави ли ни имате????---чак вече е обидно да четем такива"експретни" мнения....То САЩ за 3 години бомбандировки в Сирия,големи победи постигна--ИД се разшири тройно........Е безочието ви е безгранично....
168
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПУТИН ДА СЕ ГОТВИ ЗА ПЕНСИЯ,ТОЙ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ИЗДЪНКА В ЦЯЛАТА ИСТОЯРИЯ НА РУСИЯ
167
10
 
43
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 8 години
Победата се изплъзвала на Путин ...Ха-ха-ха-ха !Надали има човек на света, който да е постигнал толкова много победи в живота си, колкото е постигнал руския президент.Да не забравяме, че той наследи една разбита, разпадаща се империя.Днес Русия отново е световен фактор.Путин вече няколко години е признат за най-влиятелния човек в света.В Сирия руснаците мачкат напук на световния псевдоелит.Крим е завинаги руски ... а Украйна фалира.Е, това неуспял човек ли е според вас ?
166
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проклета работа, не им върви на тези руснаци и на таз русия и на този путин, територия природни богатства най големи, последната дупка на кавала около Бразилия Испания икономически, военни су бомбандировачи военно космически междузвездни въздушни сили вече половин година бомбандират невъоръжено мирно население без особени успехи, мъжете импотентни от радия цитат от 30 хилядите атомни ракети жените не раждат, родят ли абортират...проклета работа
165
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Звездичките на 296 е к е н е ф и и въобще не е обидна дума а е нещо което руснаците ползват всеки ден, изглежда като яма с дупка и две тухли и е далеч от къщата да не мирише , в блоковете е е да за целия етаж, сутрин имат опашка, путин е живял в такъв блок в Санкт Петербург с общ к е н е ф и обща кухня те нали на комунистите всичко им е общо
164
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До С нашите пари с петрорублите си купуват тези имоти в Германия унас или САЩ, в САЩ галон или 4 литра бензин е 1,5 долара за галон а ние на колко сипваме при лукойл за литърче
163
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РУСЗа съжаление идват, бягат от путинова русия а както всички знаем никой не бяга от хубавото
162
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТРАНДЖАТАНе е само това, се рат в общи масови *** с дупка до дупка, естествено нямат канализация, ползват общи кухни, абе не случайно им харесва в България и продължават да се влачат въпреки че Путин им забрани да идват в ЕС
161
29
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Не ми хвалете "империя", на която гражданите /селяните/ спят върху печките, хващат риба от дупки в леда и чакат с канчета пред цистерни с надпис "квас"...
160
2
 
12
 
! Отговори
Пре преди 8 години
Давайте по същество ! Днес Фащиянците колко лекари и деца избиха по болниците?
159
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия продава 33.5 килограма диаманти от Алмазния фонд. Това май е краят на Русия, резервните фондове свършиха, сега е ред на диамантения.
158
3
 
15
 
! Отговори
Патопсихолог преди 8 години
До ФутурологНесъм го избирал аз Путин, а Елцин. После пък го избраха руснаците - три пъти! С впечатляващо мнозинство! Нещо се напъваш да оригиналничиш, но си същия цър вул като останалите ки яци правеки се на нещо повече от Путин. И си вервате - това вече е диагноза! Превърнахте държавата си в изчезващ ***, в който и за сдуханите бежанци е обида да останат, но вие сте тука, щото не ставате за никъде, обаче пишете за човека, който управлава огромна и могъща държава! по серко вци!
157
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 284Основния икономически закон в путиномиката, формулиран лично от товарищ Путин гласи: За да дава една крава повече мляко е излишно да се храни повече, достатъчно е да се дои повече.
156
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 281Очертава се малко по-на изток! Май се озовахме точно там, от където ни бяха измъкнали руснаците - в Турция!
155
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я прочетете малко за войната САЩ- Гренада и ще ви се изясни, колко е могъща USArmy. Последната победоносна война на САЩ!
154
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой казва, че на руснаците им липсват военни победи. Само за вчера 8 февруари има 2 крупни победи.1. На полигона за твърди битови отпадъци в Смоленск "РудняКомУслуги"... е проведено унищожаването на 19 тона ябълки и круши, пристигнали от Белорусия в съпровод с подправени фитосанитарни документи от Египет2. В ставрополския край 225 кг турски мандарини са били иззети и унищожени с използването на специална техника. (вероятно става въпрос за ракетно-космическа техника бел. на редактора)
153
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 277 "След 45 години се върнахме там където ни е мястото ""Може би нашето истинско мястото в задния двор на Европа?
152
3
 
18
 
! Отговори
Гъци преди 8 години
До До ГъциПонеже се правиш мноо на отворко, та ако имаше два грама мозък, щеше за знаеш, че Путин не отглежда пудели! Путин е нормален мъж и отглежда ловни и служебни породи. Пуделите са декоративни кучета и се притежават предимно от жени, неориентирани мъже с проблеми или напоследък от новия трети пол.
151
1
 
17
 
! Отговори
пръц преди 8 години
Както каза днес Комод в Гладиатора,дай на хората зрелище и всичко е окей.На Руснаците им да й велика победа.в ЕС е друго.Тук военните победи не впечетляват обществото.Тук парата е най важна.На кой му пука че сме утрепали Кадафи или че завладяхме Украйна.За това на нас ни направиха по добро шоу..вместо гладиатори,бежанци.Апрез това време стандарта живот в ЕС пада.