От ляв, по-ляв: Владимир Путин се готви за избори

Единна Русия олевява, ще се конкурира с комунистите на вота
Обновена: 9 фев 2016 06:55 | 8 фев 2016 20:33,
159
От ляв, по-ляв: Владимир Путин се готви за избори
Снимка: архив, Reuters

Тазгодишните избори за парламент в Русия ще протекат по нов сценарий - ще бъдат скроени по други шаблони, пише "Ведомости" в редакционен коментар.

За да постигне желания резултат, партията с мнозинство в сегашната Дума - "Единна Русия" (ЕР), ще демонстрира според вестника по-често специалните си отношения с президента и ще направи опит да се отърси от имиджа на "партия на бюрократите".

От партийното ръководство се изключват министри, чиято дейност буди недоволство сред населението, и се заменят с медийни фигури, несвързани с държавния апарат - това отразява стремеж за отделяне на "партията" от "правителството". Предизборно градусът на критиките срещу кабинета от страна на ЕР може да нарасне, не са изключени и министерски оставки, прогнозира изданието.

"Партията и правителството" няма с какво да зарадват своите избиратели - разсъждения за успехите на Москва на международната арена и за борбата с външния враг няма да се посрещнат добре. До септември най-важен ще стане социалният дневен ред - образованието, здравеопазването, безработицата, затова управляващата партия ще се опита да изземе инициативата в тази сфера, "да олевее", да критикува социално-икономическите мерки на правителството, за да не спечелят от недоволството в Русия главно комунистите, коментира анализаторката Екатерина Шулман.

В изборната си кампания ЕР ще критикува най-вече руската компартия, "чийто рейтинг по време на криза расте", твърди "РБК дейли". Според експерти на всекидневника, комунистите може да съберат най-много точки благодарение на кризата и на популистката си риторика.

В антикомунистическите критики "Единна Русия" вече получи рамо от Владимир Путин. През януари държавният глава на два пъти разкритикува Владимир Ленин, както не бе правил никога досега, посочва вестникът.

На 21 януари Путин каза пред президентския съвет по наука и образование, че мислите на съветския вожд за "автономизация" на отделните републики "са заложили атомна бомба" под страната. На 25 януари в слово пред общественици той повтори това изказване и допълни, че именно позицията на Ленин за държавното устройство, неефективната му икономическа и социална политика са довели до разпадане на страната. И разкритикува комунистите заради разстрела на царското семейство и на руски свещеници, напомня "РБК дейли", цитиран от BBC.

"Единните руснаци" черпят изгоди от това положение, тъй като комунистите започват в отговор да хвалят и защитават своите вождове, с което отблъскват от себе си протестния електорат, смята източник на изданието, близък до партийното ръководство.

Според него част от избирателите в големите градове ще гласуват за комунистите не по идеологически подбуди, а просто като за най-силната опозиционна партия. "Но почнат ли комунистите да развяват знамената на Ленин и Сталин, това веднага ги сплашва", добавя събеседникът на вестника.

За последен път партията на властта се опълчи главно срещу руските комунисти през 2003 г. Впоследствие властта не се боеше толкова от компартията, още повече че през 2014 г. тя подкрепяше изцяло действията на държавното ръководство, припомнят експерти на "РБК дейли" годината, в която Русия анексира украинския Крим. Тогава комунистите дори участваха в общото шествие в Деня на народното единство, допълват политолозите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз чакам с интерес едно сваляне на кадиров от власт.... Ще е много интересно дали наследникът му ще е като кадиров - руски националист или ще е патриот и чеченски националист. това ще създаде истински проблеми за путин.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде стига, КПРФ спечели последните избори! Путин ги фалшифицира и купи Генашката.
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 141хохлите - отново истерия?
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Диди..Противни сте вие във вашите напъни да изглеждате умни....Това се нарича злоба от завист.
75
1
 
6
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Русия се нуждае от достоен ученик и последовател на великия Елцин с отлична алкохолна подготовка. Путин няма необходимата алкохолна подготовка и трябва да бъде сменен.
74
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Потури върви си в сибир бе хибридна руска мършаа и там си ближи жопаааата на джуджи
73
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Избори" в колхозната тоал-етна? Хахахахахахаха, императорчето ще царува докато е живо, това не го ли разбрахте?
72
15
 
21
 
! Отговори
Потури преди 8 години
Не съм прочел статията щото 90% са измишльотини в този сайт но си пожелавам на родината България най-скоро да си има такъв лидер като Путин
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом Путин критикува Ленин, тогава комунистите ще развяват Сталин !
70
2
 
15
 
! Отговори
кс преди 8 години
Някой не може да спи ако не напише за путин пишете нещо за бг
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как ляв бе.
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ааааааа, сирийците вече са на турската граница, ердоганя трепери, кери бушониран, меркелица не знае на кой свят се намира:))) баси якия кеф:)))))
67
1
 
4
 
! Отговори
ме преди 8 години
Понеже ме мързеше да чета статията и потърсих "ляв' и "лев" . Срещаха се на по 1 място в статията. Та как това се връзва със заглавието "от ляв по ляв". Путин не е ляв, поради което и комунистите винаги взимат голям процент. Това, че ще се опитат да се изкарат малко по-леви, не значи, че ще им се получи. Защото в политиката на Путин няма нищо, ама нищо ляво.
66
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убиец на невинни хора
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кралят на Бахрейн Хамад бен Иса Ал Халифа, който в понеделник се проведе преговори с президента на РУСИЯ Владимир Путин е получил като подарък от руската страна на кон ахалтекинска порода. В отговор на руския лидер е подарък меч от дамаската стомана.
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
искам Зюганов президент и Шойгу министър-председател:))) западните кра.туни ще пукат и ще си мечтаят за този добричък Путин:)))
63
0
 
4
 
! Отговори
до 114 преди 8 години
Горката женица ще я осъдятсега заради тоз Умря.л Кон
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
искаме статия за боксовия мач от днес в италия и снимка с оченцето на Кери. Искаме!!!:))))
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а бе както се е засилила сирийската армия да не се окажем с нов съсед на югоизток???:)))
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажете нещо за новото плазмено руско оръжие от космоса,което докара до бяс Пентагона.Оня ден светлинка от един спътник направи на пепел 1500 краварски галеници.Такъв лъч може да влезе някой ден и в офисите на Америка за България.Солариум бе.