Анкара: Москва се държи като терористична организация

Ахмет Давутоглу заплаши с турска ответна реакция
15 фев 2016 17:00, Елка Василева
1046
Анкара: Москва се държи като терористична организация
Ахмет Давутоглу. Снимка: Reuters

Турският премиер Ахмет Давутоглу обвини в Киев Русия, че се държи "като терористична организация" в Сирия, като заплаши с "изключително решителна" турска "ответна реакция", предаде АФП.

Ако Русия продължи да се държи като терористична организация, принуждавайки цивилното население да бяга, ние ще й противопоставим изключително решителна ответна реакция, заяви Давутоглу на пресконференция с украинския си колега Арсений Яценюк.

Русия и организацията "Ислямска държава" в Сирия са виновни за много престъпления срещу човечеството. И този въпрос трябва да бъде разгледан в рамките на международното право, добави той.

Истинското намерение на Русия /в Сирия/ е да убие най-голям брой цивилни, да подкрепи сирийския режим и да продължи войната, обвини Давутоглу, след като руската авиация подкрепя от началото на февруари офанзивата на режима на Башар Асад срещу контролираната от бунтовниците провинция Алепо.

Тези въздушни удари доведоха до бягството на десетки хиляди хора, които Турция настани в лагери в Сирия от другата страна на турско-сирийската граница.

Миналата седмица след интензивни преговори в Мюнхен САЩ, Русия и основните им съюзници, включително Турция, се договориха за спиране на военните действия в цялата страна в срок от една седмица. Това бе обявено от американския държавен секретар Джон Кери.

Те взеха решение също за осигуряване на незабавен достъп до хуманитарна помощ за цивилните, бягащи от боевете, специално от офанзивата в Алепо.

Обвиненията на Давутоглу бяха отправени няколко часа след публикуването на съобщение на руското министерство на външните работи, в което руската дипломация заявява, че е "сериозно обезпокоена" от обстрела от турската артилерия на кюрдски позиции в Сирия за трети пореден ден.

От няколко месеца турското правителство отправя предупреждение към Партия "Демократичен съюз" и военното й крило - Сили за защита на народа срещу всякакви опити за трайно настаняване на запад от река Ефрат.

Анкара се опасява от възможността сирийските кюрди, които контролират вече голяма част от Северна Сирия, да разпрострат влиянието си върху почти цялата зона на границата с Турция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1046
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
37
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Някой русофобски кратуни днес са стояли май повече от колкото е необходимо на слънце ... видно е от глупостите, които пишат, че "Турция ще смаже Русия и без НАТО" .. ако има нобелова награда за простотия, тази мисъл е достоен кандидат за приза ....
19
44
 
15
 
! Отговори
:) преди 8 години
ТУРЦИЯ ИМА ПОДКРЕПАТА НА 40 МЮСЮЛМАНСКИ ДЪРЖАВИ С НАСЕЛЕНИЕ НАД 1 МИЛИАРД,СРЕД КОИТО САУДИТСКА АРАБИЯ, ПАКИСТАН (ЯДЕРЕНА СИЛА), ЕГИПЕТ,КАТАР, АЛЖИР, И АЗАРБЕЙДЖАН, И ТАКА НАТАТЪК ДО 40 :)))))))БРАВООООООООООООООООО :)))))))))ВРЕМЕ БЕШЕ ДА СЕ СЧУПЯТ ЯЙЦАТА НА РАШКИТЕ И НА ФАШАГИТЕ И НА ВСИЧКИ МУШМУРОЦИ :)))))))))
18
41
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турската Армия като тръгне за Москва няма кой да я спре.Турция разработва нов Танк и ще мобилизира няколко милиона войници.
17
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ бяха закарали 10-тина самолета в Инджирлик, в момента в който руснаците включиха С-400, бързо ги махнаха от там. Турците не летят вече до границата... Така че е ясно, че турция и Русия ако стигнат до война, НАТО ще вдигнат рамене и ще кажат - оправяйте се сами, ние ще изчкаме следващото турско правителство да дойде и с него да преговаряме за мир.
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истинското намерение на Русия /в Сирия/ е да убие най-голям брой цивилни, да подкрепи сирийския режим и да продължи войната, а аз си мислех, е това е чел на сащ, като въвлече и ес и оон. Добре че е турция, та да ми отвори очите.
15
42
 
4
 
! Отговори
NATO LEGION преди 8 години
Въобще не ги чакайте, ами ги започвайте. Руснакът разбира само от бой! А когато ви отвърнат, на ход са САЩ и НАТО. Ха да видим кой кого!
14
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Терористите убиват невинни, какво правят касетъчните бомби от съветско време в Сирия
13
54
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция ще смаже Москва, дори и без помощта на НАТО и САЩ. Турция не е Украйна, нито Грузия!
12
6
 
51
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Този и по-големия *** Ердоган ще свършат като Мубарак, Кадафи и Саддам. С тази разлика че онези и тримата имат някакви постижения зад себе си. А тия двамата турци само бели вършат.
11
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя па Мики Маус! Такива нагли и лъжливи държавници като този и Ердоган рядко се срещат. Те затова и се сдушиха с нашия Баце.
10
0
 
33
 
! Отговори
... преди 8 години
Е сега вече и на най-върлите русофоби им стана ясно каква *** са тези...
9
1
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не е разрешил на Турция да обстрелва сирийска територия. В случая Турция се държи и като агресор и като терорист.
8
38
 
4
 
! Отговори
:) преди 8 години
БРАВО :)))))ТОВА Е :))))))))))БАРВО :))))))БРАВО :)))))):))))))))))))))
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствено "Арабин миньор" е по-кратък виц.
6
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С други думи, Турция подкрепя терористите в Сирия, а САЩ подкрепят Турция ....
5
0
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е толкова мазен демагог, че няма повече накъде! Чакам да видя колко още ще го оставят да си разиграва коня преди да му свият перките и от двете страни.
4
1
 
68
 
! Отговори
fgh преди 8 години
Да бе ,руснаците са отишли да трепат народа риаш ли............Давид-оглу изкукурига съвсем,чудя се ерДоган ли е по-луд ,или Давидков.......Не знаят ли ,че стигне ли се до военна конфронтация с Русия,мърдане нема,ще ни светне третото око.............
3
2
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми е интересно каква ще е изключително решителната ответна реакция на османлиите този път... Със самолета - ясна работа, удариха в гръб, без да ги очакват. От тогава руснаците закараха толкова оръжие в Сирия,че сигурно целия регион там може да се контролира. И тоя ушатко-очилатко, да не забравя и тактическото ЯО , което ще върне турската армия към оръжия тип копия и бухалки.
2
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще ми се да каже същото за Иран и Ирак ама не смее
1
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе. То Турция не е.Лъжеца вика дръжте крадеца.