В Москва започна шествие в памет на Борис Немцов

Лондон обеща да следи разследването на убийството му
Обновена: 27 фев 2016 16:01 | 27 фев 2016 15:49, Анисия Иванова
189
В Москва започна шествие в памет на Борис Немцов
Снимка: БТА

Над 7500 души участват в започналото в центъра на Москва шествие в памет на убития преди година руски опозиционен политик Борис Немцов. Това показват данни на мобилен брояч, отчитащ показанията на рамковите металдетектори при масови прояви, предаде ТАСС.

"В началото на шествието в памет на Немцов отчитаме 7560 души", се казва в микроблога MobCounter2015 в Туитър.

Руският опозиционер Борис Немцов, съпредседател на партия РПР-ПАРНАС (днес ПАРНАС), бе застрелян на 27 февруари м. г. на мост недалеч от Кремъл. Възпоменателни прояви са насрочени днес в столицата и други руски градове, както и извън страната. Московските власти разрешиха в столичното шествие да участват до 50 000 души, каквато бе заявката на организаторите.

Британското правителство, "също като мнозина в Русия и в цял свят", внимателно ще следи хода на разследването във връзка с убийството на Немцов. Това се казва в разпространено днес изявление на Дейвид Лидингтън, зам.-министър на външните работи на кралството и държавен министър за Европа.

В Обединеното кралство Немцов има репутация на "виден борец за човешки права", посочва британският политик.
Рамзан Кадиров, глава на руската Чеченска република, заяви днес в ефира на телевизия НТВ, че Борис Немцов като политик не е бил пречка за него.

"Немцов изобщо не ми пречеше всъщност. Защото той не е моето равнище", каза Кадиров.

Дъщерята на Немцов Жана настоя чеченският лидер да бъде разпитан като свидетел по делото за убийството на баща й, но федералното следствие отказа.

Ищцата мотивира искането си с това, че Кадиров лично е познавал двама чеченци, обвинени в убийството, тъй като дълги години е бил техен пряк началник.

Обявен е за международно издирване предполагаемият организатор на убийството Руслан Мухудинов, офицер от чеченския батальон "Север". Разследването срещу него и ред неустановени лица продължава и е обособено в отделно производство, пише БТА. 

"С оглед характера на изказванията на Кадиров и отдавнашната история на конфликта му с Немцов, лидерът на Чечения може да разполага с информация не само за изпълнителите на убийството, но също и за организаторите и поръчителите на престъплението", цитира ТАСС жалбата, подадена от Жана Немцова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
2
 
! Отговори
Спас преди 8 години
7500 ЧОВЕКА В МОСКВА Е РАВНОСИЛНО НА 5 ЧОВЕКА В СТОЛИПИНОВО!!! Роднини и приятели са излезли да почетат светлата му памет...............
112
2
 
2
 
! Отговори
Мюмюн от Атака преди 8 години
ДПС, ДПС .... и само ДПС
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
най-големия плейбой в Русия, май с десетина деца.."герой""
110
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
152 Това ти ли го казваш , точно ти
109
5
 
11
 
! Отговори
rusnak преди 8 години
С0росоидите са национални предатели.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da be mirno sedialo, ****shum bi nevidialo, a moes da mine i bezshumno celta dalavera- ama orat tresnaa evreinot German4efi4 Sergo i sa si snimat komu e tazjno i shestva i utre- ela 4e mi trebes. ha ha ha, liberalite vinagi sa bili gotovi da se klaniat na morkova ot koito kapat kopeiki, ha ha hada gi zapisat i koi kvoi gi meli 4e po lesno da gi razpredeliat po sibirskite zoni, ho ho ho
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен135...Iskas takuv kato elcin...li?....mectatel....
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Историята на човешката цивилизация е в една и съща схема-елит,който управлява и ***,който се подчинява.Във времена на силни империи плебса е от друга националност спрямо елита.Някой да се сеща за друга схема?!
105
0
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 141 Одисейчо,Мхм, Кадиров е сменен от Путин, защото чененските бунтовници СЛЕЗЛИ ОТ ПЛАНИНИТЕ СЕГА напират да се бият отново с руснаците в Чечня и да си извоюват свободна независима държава Чечня?Ти що не станеш някой режисьор в Холивуд? Много ще ти се радват там! Може и Оскар да получиш!
104
8
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
140 А според теб колко процента е интелигенцията в Москва и мислещите и разумните хора там , разбира се далеч не всички са и излезли .
103
6
 
8
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
137 Пак нищо не си разбрал , озадачен съм . Такъв едноличен управник като Кадиров не напуска току така и не знам на къде ще поеме . Може Чеченя отново да пламне. Между другото всички казваха че той е с Путин докато последния плаща , а Путин няма вече с какво да плаща. Кризата започва да се развива по-бързо отколкото се предполагаше
102
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7560 участника????? Колко процента са тия безделници от 12 МИЛИОННА МОСКВА??????????????
101
2
 
8
 
! Отговори
Кирчо преди 8 години
До Анонимен--133;Тя ПРОСТОТИЯТА е русофило--комунистка привилегия. Навремето като си пишехте Автобиографиите пишехте; ПРОИЗЛИЗАМ ОТ БЕДНО СЕЛСКО СЕМЕЙСТВО.РОДИТЕЛИТЕ МИ СА НЕГРАМОТНИ. Това беше БОНУС за влизане в БКП.
100
9
 
6
 
! Отговори
Odysseus преди 8 години
Между другото не знам дали ви е правило впечатление когато дават репортажи от тези митинги в Москва , на тях има по други хора , не са като паплачта в Русия и умеят да се изказват когато ги питат репортерите . За съжаление много рядко у нас , трябва да бъда честен могат да се видят такива картинки . С една дума имат по голям процент качествени хора . И е нормално все пак .
99
3
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 134Жалко , че за тия 18 пъти нищо не си научил за манталитета на руснака! "Язък"- на ваш език!
98
4
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 131 Одисейчо,Владимир сменя Кадиров, а ти се радваш сякаш са убили Путин. Може ли да си толкова елементарен и първосигнално кух в злорадството си?
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако случайно искате да разберете себе си-четете Херодот за траките.По тези земи нищо не се е променило от хилядолетия,народопсихологията си е същата-примитивна.Нито турци,нито руснаци,комунисти или атлантици не могат да променат трагикомичната участ на българите.Както каза преди няколко дни един рапър:на Балканите простотията се харвсва.
96
6
 
9
 
! Отговори
Кирчо преди 8 години
До АТАКИСТ--124; 18 пъти съм бил в Русия .Много добре ги познавам. Най--лошия МАТРЯЛ. Лошото е че *** направиха и българите руснаци.
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ubiistvoto mu e dokazatelstvo 4e bil gumniar otsekade, dori evreiskata obstonst ne go veli4ae. i kak sled kato se e preimenoval na Nemcov, ia vijte kak se kazval ytatko mu
94
4
 
4
 
! Отговори
Кирчо преди 8 години
До Анонимен--127;Цялата ни история е4 пълна с русофило--комунистическите предателства, И Балканската война загубихме заради тях.През ПСВ Русия ни набута пти Германия със съюзник Турция. През ВСВ пак СССР ни набута при Германия.