САЩ да засилят военното си присъствие в Прибалтика

Военните разходи на Русия са нараснали с до 21% през 2015 г.
29 фев 2016 10:37, Виктория Тошкова
77
САЩ да засилят военното си присъствие в Прибалтика
снимка: Ройтерс

Новият бюджет на президента на САЩ Барак Обама е много щедър по отношение на Пентагона – 600 млрд. долара. Радушно прието предложение обаче увеличава четири пъти военните разходи в Източна и Централна Европа до 3,4 млрд. долара. Като послание към Русия и начин да се успокоят нарастващите страхове сред бившите съветски балтийски страни, това вероятно ще бъдат добре похарчени пари, коментира BloombergView.

Тревогите сред Естония, Латвия и Литва не са неоправдани. Руският президент Владимир Путин, чийто военен авантюризъм спечели дивиденти в Сирия и Украйна, може скоро да насочи вниманието си към Прибалтика. Няколко доклада – от военните и не само, предполагат, че по-голямо военно присъствие на САЩ в Източна Европа ще промени нещата.

Вярно е, че е много малко вероятно Путин да предприеме наземно нахлуване срещу страна членка на НАТО. По-вероятно е той да последва сценария в Украйна: съмнителни претенции за потискане на значителните руски етнически малцинства в страните, прикрити кампании с пропаганда и подривна дейност, финансова подкрепа за сепаратистки групи, дори инфилтриране с неуниформени специални сили – т.нар. „малки зелени човечета“. Този подход ще даде на Русия правдоподобна възможност да отрича намеса, докато заема позиции в Прибалтика.

Най-добрият начин да се предотврати агресивното поведение на Путин е да се наложи военно присъствие в Източна Европа, достатъчно, за да го убеди, че всяка агресия ще се изправи пред сериозна съответна реакция, водена от САЩ.

За съжаление докато Путин гледа на запад, той вижда малко неща, които могат да го сплашат. Броят на войниците от американската армия в Европа се е понижил от 200 000 до 30 000 от края на Студената война. Почти никоя европейска страна членка на НАТО не се доближава до целта на алианса за военни разходи в размер на поне 2% от брутния вътрешен продукт. Трите балтийски страни имат общо около 10 000 войници в активна служба и реално никакви военновъздушни или военноморски сили. И макар че Атлантическият съюз на изток се разширява от Балтийско море на север до Румъния и България на юг, по-голямата част от военната инфраструктура остава в средата – от западната страна на бившата Желязна завеса.

Междувременно Русия може да доведе 22 тактически батальона в района и около 100 000 войници. Тя може да разчита и на изумителна военновъздушна сила. Въпреки понижаващите се цени на петрола и санкции военните разходи на страната са нараснали до 21% през 2015 г.

В резултат на Украинската криза САЩ решиха да разположат в региона нов военен екип с бронирана техника и около 5000 войници. Пентагонът позиционира за постоянно тежки оръжия за тази сила. Той добавя и още изтребители, бомбардировачи и поддръжка на самолетите. Всичко това може да повиши политическите залози за агресия от страна на Кремъл, но не особено военните такива. Западът се нуждае от по-сериозна и постоянна сила на изток.

Съществува необвързващо споразумение от 1997 г. между САЩ и Русия, което гласи, че Западът ще избягва „постоянно разполагане на съществени бойни сили“ в новите страни членки на НАТО. Русия нарушава други аспекти на това споразумение в Украйна, макар че САЩ внимават да се придържат към него. Време е обаче високият морал да бъде изоставен.

Като начало САЩ трябва да добавят втори екип с тежко въоръжение, като единият, ако не и двата, трябва да бъдат позиционирани за постоянно в региона. По-голяма част от съоръженията за обслужване трябва да бъдат преместени от Германия към Полша и Прибалтика. Трябва да бъдат разположени и повече военни самолети. В отговор Русия със сигурност ще засили собствените си войски. Това обаче буди по-малко тревога отколкото изглежда, тъй като Русия вече има такова значително предимство в Източна Европа, че още американска военна сила едва ли би могла да го надвие.

Добавянето на нови постоянни американски военни части в Източна Европа, разбира се, няма да може да удържи руска инвазия в пълен мащаб за дълго време. Но като стратегическа спирачка този вид видим гъвкав военен ангажимент ще е сериозен фактор за ограничаването на амбициите на Москва. В дългосрочен план, разбира се, съюзниците на САЩ в НАТО трябва да положат повече усилия. Но в момента САЩ могат и сами да изпратят послание към Путин. 

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НФБАбе всяка крушка си има опашка! Путин изкупи огромно количество злато в най-тежкото време на евтиния нефт и ембаргото. По производство на злато достигнаха второ място (след Китай), задминаха Австралия като флагче. По производство на платина, иридий, родий, рутений, рений са абсолютни лидери. Титан - 30% от титана за американската авиопромишленост е от Русия. Та със златото - какво им гласи Путин на пиндосите, може само да се гадае. А и КНР събира злато..."то ли еще будет, ой, ой, ой!".
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една тенденциозна поръчкова статия, пропита с мрачна русофобия! На Русия не са й притрябвали разни нови територии -има си достатъчно. Всичката истерия се раздухва нарочно от Щатите. Някои де.би.лести генерали, сенатори, смешни "политици", дето не знаят коя страна къде се намира, искат да смукнат от данъкоплатците още пари, тези $600 млрд са им малко! Военният бюджет на САЩ е 12 (!) пъти по-голям от този на Русия. Нови военни поръчки за милиарди - бомберът В-21, Минитмен 3, супересминци-стелт!
44
0
 
14
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Русия не плаши никого. Русия не вика никого. Целта на занятието е следната: Да бъдат възпрети другите държави да отидат при Русия. Това е. Никой не мрази Русия, освен малък брой държавици. Те си я мразят от време оно. Чат- пат й хвърлят око и се изсилват, но удрят на камък. Та така до ден- днешен. А въпросните държавици са заблудени че един батко ще им купи колело. Ще им купи, ама друг път.
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси поръчковата статия... То понеже САЩ спазват всички поети ангажименти и са едни "ангелчета"...
42
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и близки да са ми руснаците спрямо американците ще кажа че това са хора без грам мозък!Тия *** с най голямата държава в света с най много природни ресурси и вярно население така и не намериха начин да пораснат и да станат цивилизована държава!Винаги все някои им е крив и винаги искат още територии, а народа е с най големия процент в света на алкохолици и забележете наркомани! Какво да коментирам за такива хора още?!
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Военно-промишленият комплекс на САЩ и бизнеса в България ги крепят едно и са на една и съща схема-ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ!!!За да доиш хазна ти трябва производство на многократно завишени цени/като телената ни ограда с Турция/,трябва да има търсене и пазар!!Няма ли ги следва сгромолясване!!Заплаха-заплахата е да не се катурне ВПК,че много семейства ще реват,много безработни ще има и какво ще ги правят,срине ли се той-срива се и армията!!Тази маса безработни какво правят??Глад,глад и после революция!!
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
57, от 1 април руснаците ще плащат повече с 2,5 рубли за бензин и дизел. Цената ще скочи от 30 руб на 32,5 руб/кг. В същото време преди една година при съотношение Руб/$ - 30=1 цената на бензина беше 30 руб, а сега при съотношение Руб/$ - 76.0=1 цената на бензина от 01.04 ще "скочи" на 32,5 руб.Или преди една година цената на бензина беше $1, а от 01.04.16 ще бъде по-ниска от 50 цента.
39
10
 
5
 
! Отговори
анти орда преди 8 години
Май САЩ ще засилят военното си присъствие в Москва,а?
38
1
 
16
 
! Отговори
Анализ на база цитат преди 8 години
Джордж Фридман, "Статфор": Изграждаме санитарен кордон от Финския залив до Босфора.Руската заплаха не е нищо друго освен оправдание на космическите разходи.
37
10
 
6
 
! Отговори
Неблюдател преди 8 години
До наблюдателНомерът с петрола нямало да мине!?Хахаха ти сляп ли си бе?Не виждаш ли, че минава доста успешно?
36
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Русия е казала.На наша територия,война няма да допуснем,ако има такава,тя ще бъде извън Русия.Така че мислете му,западняци.
35
7
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
Руснаците (а и всяко разумно същество) не прави повече от една грешка при дадена ситуация. В тази връзка ако на запад си мислят, че номера с петрола пак ще мине - грешат. А и миналия път голямата заигравка беше с перестройката. Е наситиха и се (и не само там) и ако някой не е разбрал в момента Путин е знамето на прогресивните сили в Русия. Останалите са националисти и ултранационалисти. А про-западните са под 1%.Либия беше и последната външнополитическа грешка на Русия. Друга няма да има.
34
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американската ракета Фалкон-9 за пореден път отлагат старта и. Компютъра установил разхлабена тел в управлението на двигателя и стопирал старта в последната секунда! Просто отлагат поредния взрив на ракетата! Засега успешните и неуспешните опити са 50% . Кой астронавт ще се качи на такава бомба!
33
13
 
6
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
Най-голямата трагедия на 20 век според другаря Путин е разпадането на СССР то!!И точно тези му мераци трябва да бъдар отрязани овреме.Хибридните и подривните му войни трябва да бъдат пресечени.Свободният избор на страните ТРЯБВА да бъде защитен!!А Путин нека харчи за железа....вместо за разбирателство.Сатрапите могат само едно -да подтискат!Справка Асад,Ким...
32
4
 
12
 
! Отговори
ззз преди 8 години
Четох един убииствен анализ за US армията базиран само на изказвания на техни генерали, сенатори и аналитици, който доказва, че армията им е практически мъртва до няклоко години.Цитирам по памет 1. до към 2020 всички пари от бюджета ще стигат само за поддръжка и 0$ ще отиват за нови разработки.2. над 95$ от произведените оръжията никога не влизат в употреба (да ги ожалиш!).3. Цялата военна промишленост за последните 20г. се е пренасочила към конвенционални оръжия и тактическите са мъртви.
31
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в крайна сметка ще победи икономиката както стана със ссср,криза и разпад.русия е икономическо джудже,паразитно препитаващо се от петрол.петролната ера свърши и свършват държавите *** като рашисти и чаршафосаните
30
0
 
9
 
! Отговори
to60 преди 8 години
заглавието е направо един път.....
29
1
 
12
 
! Отговори
реално преди 8 години
Е много ГУЛЕМИ анализатори са тия бе....Той ако искаше Путин да прибере Балтийските държави---щеше ли да чака НАТО да отправя там военни части..---абе важното е,да се прмиват мозъци-а не да се мисли..........
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Третата световна война, последна за човечеството *** на вратата подклаждана от американските военнолюбци.
27
2
 
3
 
! Отговори
vse edno: преди 8 години
До ДИСАГИТЕ: то ти затова и така си се кръстил....да си в унисон с мисленето си!