Брюксел затваря "Балканския маршрут"?

Турция да приеме депортация в големи мащаби, ще настоява ЕК
7 мар 2016 14:22, Анисия Иванова
16
Брюксел затваря "Балканския маршрут"?
Снимка: Bulgaria On Air

"Балканският маршрут", използван от повечето бежанци и мигранти за влизане в Европа, вече е затворен, пише македонско електронно издание. Според медията се чака само потвърждение на днешната среща на върха в Брюксел между европейските лидери и Турция, посветена на бежанската криза.

Македонското издание пише още за нов списък с бежанци на македонските и сръбските гранични власти, на които ще им се отказва достъп до територията на двете страни. В него са граждани на Ирак по произход от Иракски Кюрдистан, както и от провинциите в южната част на страната, където не се водят военни действия.

От Сирия вече няма да се приемат бежанци по произход от Дамаск и Ракка.

Затваряне на т.нар. Балкански маршрут се очаква да получи зелена светлина на днешната среща на европейските лидери и Турция в Брюксел. Правителствените ръководители на 28-те страни от ЕС ще поискат от турския премиер Ахмет Давутоглу да приеме програма за депортация в големи мащаби на икономическите мигранти, допуснати в Гърция.

От Турция се очаква и да предприеме по-строги мерки за прилагане на споразумението от ноември за спиране на притока на хора в Европа. Гърция, която беше поставена в тежка ситуация, след като Македония и други държави по Балканския маршрут затвориха границите си, ще получи каквато и да е необходима помощ, за да създаде веднага 50 хиляди места за подслоняване на вече пристигналите там мигранти. Тези, които не отговарят на изискванията за бежанци, няма да бъдат допускани по-нататък в Европейския съюз, а ще бъдат връщани обратно в Турция.

На фона на срещата в белгийската столица остава тежка ситуацията по гръцко-македонската граница.

В опит да тушират напрежението гръцките власти създадоха нови четири лагера край Идомени. Два са в близост, един е в Солун, друг е в Кавала. Тези четири лагера са с капацитет от по 2000 души, но не са достатъчни.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а к а ща Европа ннеможе да се оправи без да се намесят братчедите през океана, да не забравяме кой ускори разширението на ИДИЛ. С подкрепата на САЩ да се подкрепя либийската пролет и убийството на Кадафи сега цяла Европа го ппоема големия кашерен...за пари, за много в оръжия, размирици, бягане от военна служба
8
2
 
10
 
! Отговори
турчин преди 8 години
С тези маневри ЕС показва че са безсилни пред Турция.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тези, които не отговарят на изискванията за бежанци, няма да бъдат допускани по-нататък в Европейския съюз..."А които отговарят, как точно и през къде ще бъдат превозвани до т.нар. Европейски съюз, това ме интересува.
6
2
 
0
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До Анонимен 8Брат или сестра поне имаш ли или си най-умният в семейството?
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1какво не ти е ясно? В Дамаск и другите градове под контрола на Асад и Путин всичко цъфти и връзва, хората ходят със знаменца по улиците, пеят частушки и никой не ги страхува.Някой ако е чак толкова придирчив ще го изпращат в страната на благоденствието Русия.
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тези защо бягат от путиновият рай Сирия?
3
1
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Цялата ЕС политика за мигрантите е много сбъркана....
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кой на кого?На една съседка на Турция, известна на цял свят с напредъка си в споменатата област.
1
1
 
15
 
! Отговори
Кой на кого? преди 8 години
Не можах да вдяна. Кой на кого? Турция ли е клиента, а ЕС се проституира? Или ЕС е клиента, а Турция се проституира?