След "Заман" турският кабинет превзе и "Джихан"

Синдици влизат в управлението на информационната агенция
8 мар 2016 16:14,
17
След "Заман" турският кабинет превзе и "Джихан"
Снимка: Reuters

Дни след като пое контрола над най-големия опозиционен вестник "Заман", турското правителство взе управлението и над информационна агенция "Джихан". Съдът назначи трима синдици в ръководството на медията.

"Джихан", както и "Заман", са близки до движението на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява в заговор за сваляне на правителството през 2013 г. и опити за подкопаване на властта.

През последните две години турските власти започнаха редица съдебни процеси срещу привърженици на Гюлен.

Преминаването на вестник "Заман" в ръцете на управляващите предизвика серия протести в края на миналата седмица. Стигна се и до сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ срещу недоволните.

В официалната си позиция след полицейския щурм в редакцията от вестника коментираха: "Преминаваме през най-мрачните дни на свободата на словото, което е важен знак за наличието на демокрация и върховенство на закона".

Ден по-късно вестникът рязко смени редакционната си политика и вече е с ясно изразена проправителствена позиция. Решението на турското правителство да превземе вестник "Заман" бе разкритикувано от САЩ и ЕС, коментира АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
00:12 преди 8 години
ТУРЦИЯ няма нужда от ЕС а не като България и останалите балкански държави. Вижте на Турция и ако имате малко мозък ще видите разликата по инфраструктурата, по здравеопазването, индустрия по отбраната, по космически технолохии и шпионски сателити и много други неща.. Недей да се мислете, че България е по-демократична държава от Турция (Бъдете малко обективни а не субективни)
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кога ще го търпят тоя Ердоган??? Крайно време е да го махнат и да се вземат в ръце комшиите. Нема демокрация там, нема свобода на словото, а искат в ЕС.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пречат на Ердоган некои медии, защото показват истинското му лице. И от нема накъде той ги мачка един по един. Ерата на Ердоган ще си иде, много интересно той къде ще се дяне след това??? Нищо чудно да се скрие при Путин, те са стари дружки и не се различават един от друг много.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
диктатура
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е САЩ да започнат бомбардировки над Турция! Застрашена е демокрацията там!Спасиха Ирак, Либия ,сега е време и Турция да спасят!
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че кой нормален човек се интересува от турция
6
0
 
10
 
! Отговори
olo преди 8 години
Абе къде са им военните да го свалят тоя R-dogan
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :):):)Сигурно е трудно на безмозъчен рyбладжия като теб да го асимилира, но САЩ отдавна "мучат" относно действията на Ердоган спрямо пресата
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
третия свят. тия азиатски маймуни искали да влизат в Европа
3
0
 
4
 
! Отговори
сс преди 8 години
направо зор заман стана работата.........
2
4
 
22
 
! Отговори
:):):) преди 8 години
Ако Путин беше направил нещо подобно, Щатите и пуделите им в Западнала Европа щяха да мучат поне 10 години. Ама нали е Ердоган "Демократа"... значи може :)
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За месец Ердоган закри три традиционни турски медии. Ей така на. А Европа подписва милиард след милиард. Къде ще му излезе краят на това нещо не знам...