САЩ засилват военното си присъствие в Европа

Разполагат бронирани хеликоптери и пехотни превозни средства
Обновена: 9 мар 2016 16:03 | 9 мар 2016 15:52, Виктория Тошкова
98
САЩ засилват военното си присъствие в Европа
снимка: Ройтерс

Американската армия планира да засили присъствието си в Европа през следващата година с дългосрочно разполагане на най-добрите си бронирани хеликоптери за унищожаване на танкове и пехотни превозни средства, способни да разрушат руски бронетранспортьори, съобщава Bloomberg.

САЩ ще увеличат и предварителното разполагане на бойна техника, която прииждащите войници от САЩ могат да ползват в момент на криза. Съединените щати и НАТО полагат усилия, за да възпрат самоуверената Русия след намесата на президента Владимир Путин в Украйна, твърдят военни представители и информация в документи, с които Bloomberg разполага. Освен това армията реорганизира частите си за учения с ролеви игри, включващи тактики на руските части, които могат да бъдат използвани в нападения срещу украинските военни, включително кибервойна.

„Работим много усилено, като се възползваме от уроците научени в Украйна“ и ги инкорпорираме в Центъра за съвместна многонационална подготовка (US Joint Multinational Readiness Center, или JMRC) в Хохенфелс, Германия, заяви командващият американската армия в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис в интервю с няколко репортери.Hidden Field

Завръщането в Европа на военна техника, която бе премахната след Студената война, е част от Инициативата за гарантиране на европейската сигурност (European Reassurance Initiative, или ERI) на американското Министерство на отбраната. Президентът Барак Обама се опитва да намери 3,4 млрд. долара за програмата в предложения от него фискален бюджет за 2017 г., като сумата е четири пъти по-висока от финансирането тази година. В проектобюджета е записано, че целта е „да се повиши сигурността и да се успокоят нашите съюзници от НАТО и партньорски страни от Европа“ в отговор на „нарастващите опити на Руската федерация да ограничи външнополитическите и вътрешни избори на съседните страни“.

Въпреки разполагането на военна техника засега не се планира увеличаване на броя на постоянно разположени военни в Европа, наброяващи 30 000 души, или забавяне на плановете за намаляване на общата сила до 450 000 души през фискалната 2018 г. от 471 000 души в момента.

Американската армия възнамерява да вложи и около 25 млн. долара в нископрофилни съвместни учения от американските сили за специални операции, както и във възможни мисии. САЩ планират да подобрят въздушното разузнаване сред съюзниците си в НАТО.

Ходжис коментира и колко важно е частите, играещи „опозиционните сили“ (OPFOR) в ученията, да получат нови умения въз основа на последните военни инициативи на Русия, включително електронна война и агресивни кибер операции.

„Вече сме научили нашите OPFOR на подобни акции – кибер дейности, електронни войни, удари от ракети с дълъг обсег. Така можем да започнем учения срещу подобни възможности – как да се маскираме, как да се разпръснем, неща, които не сме правили през последното десетилетие“.

И все пак Ходжис заяви, че перспективата от открита война с Русия е малка. „Сериозна кинетична ситуация“ с руските сили „не е вероятна и искаме да запазим това така“, каза Ходжис. „За това става въпрос – да запазим вероятността нищожна“.

Евелин Фаркас, бивш топ политически представител за Русия в Пентагона, казва, че руснаците трябва да „знаят, че имаме способни войски, готови да реагират бързо“, ако те предприемат действия срещу съюзник от НАТО.

„Руснаците ще разберат, че това е демонстрация на решителност. Съюзниците ни също ще го осъзнаят, но те може да натиснат за повече“, казва тя. „Надявам се, че и други големи страни от НАТО ще допринесат към възпиращите усилия на изток“.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: САЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До войнРуснаците имали самолетоносач в крим но 'отмъстиха' на турците като ги оставиха без леките рускини по турските курорти? Имаш ли си представа колко си жалък руска ******* ти си знаеш
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До братя по оръжиереакциите на тролската путиноидна орда,напомнят изпълнението на оркестъра на "Титаник" минути преди да се устреми към дъното!А би трябвало да изглежда героично,като пред портите на москва......,всъщност е жалко,глутница паникьосани русофилистични ***,лаят във всички посоки,за да си дават кураж!Живеем във историческа епоха,водовъртежът ще е впечатляващ,все пак към дъното се отправя 100 годишно чудовище
73
2
 
1
 
! Отговори
Добре дошли са САЩ преди 8 години
Американците, цивилизацията, бъдещето са винаги добре дошли в България както и Европа, особено западната част, докато руснаците са добри дошли в сирия, кюрдистан, ирак, иран, судан, боливия...схващате ли разликата кой къде е добре дошъл?
72
0
 
5
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Хамерите тук в Европа, ще се бият мъжки, както във Виетнам!!!! хаааааааааааааааааа .....и после ще направят 5867 филма за храбрите краварски бойци хааааааааааааа, пак ще гният в дупки като оня Макейн ХААААААААААААААА ЩЕ ЯДАТ ТУПАЛКИТЕ, А ПОСЛЕ И ФИЛМИ ЩЕ НАПРАВЯТ ЗА ШАРАНИТЕ ХААААААААААА
71
5
 
1
 
! Отговори
братя по оръжие преди 8 години
Време е да опраскаме още някоя фърчаща руска щайга, че феновете им взеха да се подават от канализацията.Да,християнско е и те да дишат,ама много вони беее!
70
0
 
0
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До Анонимен 82Не си прав! Аз чета дебели книги!!! хааааааааааааааааааааааааааа исторически:)
69
0
 
0
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До АнонименКъде е точката в това изречение? ХАААААААААААААААААААААА Който е неграмотен си изкарва хляба, като пише думи!!! Несвързани думи! хаааааааааааааааааааааааа
68
1
 
3
 
! Отговори
войн преди 8 години
тгуем майтап! танковете докато стегнат до русия ще си изчерпат ресурса! фърчилките немогат да стигнат даже и до крим, щото немоат да се вратят у мноо и далше! руснаците имат непатапяем самолетоносач в крим покриващ -еуропа 100% " ,афкика 50 % азия"40% r rowmejf od kr e suf !!!
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СпасСпас е жертва на прекалено много гледане на руски медии :-)
66
0
 
1
 
! Отговори
До Спас иранеца преди 8 години
Путин брани Асад не само заради руските бази в Сирия но и защото Катар иска да построи 1500-километров газопровод на стойност 10 млрд. долара през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция който отваря възможност да прекара през територията на Сирия заобикалящ Иран (който подкрепя Сирия и Русия) газопровод до ЕС от страните от Персийския залив по-специално от Катар, чийто газ е около 3 пъти по-евтин от на руския монополист.
65
1
 
2
 
! Отговори
Спас преди 8 години
до78Ти си голям майтапчия.....хаааааааааааааааааааааа Какви турци бе момче, говорим за мазни дебели кравари дето се отписваха от армията и флота, когато над тях мина един стар руски Москвич ХАААААААААААААААА..оня случай с памперсите в Черно море ХАААААААААААА
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Спас Спасе, спасе, русофил си спасе, и твойта не е лесна, украинците разбиха мечтите на плюнкин за новоросия, турците ви направиха за посмешище с бомбандировача от космическите подводни наземни сили на русия, БРИКС не ще и не ще да се образува точно заради русия, един мост до крим не можете да направите, вие сте пародия бе, от цял свят съюзници са ви само сирийските и кюрдските терористи, срам и позор е русия
63
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само така, пияния комплексиран руснак само от това разбира, като чуят за Щатите руснаците пълнят памперсите, дето ги нямат де, за русофилите които се репчат за това което написах ще им дам за пример турците, уж путин щеше да ги унищожи, да ги превърне в ядрена пепел, радиоактивна лава, щели да изпепелят турция, а какво излезе? Турците останаха без наташки а руснаците без пресни чушки и домати защото турция е ЧЛЕН НА НАТО и путин там само извинения иска от ердоган
62
2
 
1
 
! Отговори
Спас преди 8 години
ХАААААААААААААААААААА Къде са тръгнали? Иранците ги накараха да плачат от страх, пък те тръгнали срещу Русия????? А бе вие луди ли сте? Кой е побеждавал Русия???? Просто краварите нямат пари да ги изхранват и ги пробутват навсякъде! Тук 200 -300, там 300-400 на кьорсофра и ето ти дебел и охранен боец!:) хааааааааа
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските *** ще напълнят гащите, ха ха ха ще останат без работа в скоро време, ха ха ха, *** кин ще му трябват парички за барут, няма да има рубли за пропаганда и *** :-)
60
2
 
0
 
! Отговори
Тийни преди 8 години
БРАВО БРАТУШКИ! МАЧКАЙ МОСКОВИТИТЕ!НАТО,СЛАВА!
59
0
 
0
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
Тяхна си работа, нека и проститутките малко да изкярат.
58
0
 
4
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
" САЩ засилват военното си присъствие в Европа". ПРИСЪСТВИЕ?! Позната ли ви е тази дума ?! Около 3- ти март е често употребявана..... След време потомците ще се питат как така континент на няколко хиляди години е бил покорен от някакви си с 200- годишна история?! Ще се питат, ще се чудят, и няма да могат да си го обяснят..... Дааааааа!
57
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
САЩ имат над 800 бази по света, а Русия само една, в Сирия. В световните конфликти няма милост за това че един воюва срещу 10, има само победител и победен. За Англия, САЩ е както за нас Русия, само че те ги уважават.
56
0
 
0
 
! Отговори
До 66 преди 8 години
Има нещо вярно в приказките ти, но французите се освободиха с общи усилия. Де Гол си беше нещо като опълченец, не забравяй и марионетното правителство във Виши. Десантът на съюзниците в Нормандия инициира освобождението на Франция и не само. Друг е въпроса защо не се случи по рано и дали ако беше по-рано желязната завеса от къде щеше да се спусне. Все пак договореното в Ялта е било в сила.