Мигрантите: Ако не можеш да продължиш направо, завий!

Дали ще изпробват мигрантите нови маршрути в Европа?
11 мар 2016 19:30, Елка Василева
66
Мигрантите: Ако не можеш да продължиш направо, завий!
Снимка: архив, Reuters

Италия се безпокои от евентуален "разлив" на десетките хиляди мигранти, които са блокирани в Гърция, но експерт по миграцията изрази мнение, че е почти невъзможно да се предскаже следващата им дестинация, пише Алвизе Армелини от ДПА.

"Мигрантите продължават да се струпват в Гърция, но какво ще стане през следващите седмици, ако не успеят да преминат границата с Македония, няма как да се предскаже", заяви пред ДПА Федерико Сода, ръководител на римското представителство на Международната организация по миграцията (МОМ).

"Подозираме, че ще изпробват нови маршрути и евентуално насочване към Албания би било логично", каза той.

"Но тук говорим за сценарии, не можем да изключим и черноморски маршрут - ако не можеш да продължиш направо, можеш да завиеш наляво, но и надясно."

Допреди 2014 г. Италия бе основната входна точка към Европа за мигрантите, които тръгваха по море от Либия. Положението се промени миналата година, когато по гръцките брегове слязоха почти 857 хиляди души при по-малко от 154 хил. по италианските.

Страните по Балканския маршрут между Гърция и Германия отговориха през последните дни със затваряне на границите като при ефекта на доминото и така породиха безпокойство, че Италия отново може да се окаже входната врата на миграционната криза в Европа.

Губернаторът на Пулия - южната италианска област, която е най-близо до бреговете на Албания, сподели мрачни прогнози. "Предвижданията са за масово пристигане на 150 хил. души това лято", каза той в сряда пред италианската телевизия Ла Сете /La7/.

Перспективата за наплив по море от Албания - както през 1991 г., когато след падането на комунизма десетки хиляди прекосяват морето, беше доминиращата тема по време на разговори в сряда между премиера Матео Ренци, президента Серджо Матарела и други представители на италианските власти, съобщи вестник "Стампа".

Броят на блокираните в Гърция мигранти може да се утрои до средата на април и да достигне 100 хил. души, каза миналата седмица на конференция в Рим Джордж Окот-Обо, високопоставен представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Той предупреди за риск от нови смъртни случаи в морските води, ако решат да прекосяват Адриатика.

Но в случай, че мигрантите потърсят нов маршрут през Албания и Италия, ги очакват значителни препятствия.

Те ще трябва да преминат през коварния планински терен между Гърция и Албания, където има доста по-малко инфраструктура, отколкото по основния балкански маршрут. След това ги очаква широк между 80 и 100 км морски пролив с опасни и силни течения.

"Не може да става и дума неопитни хора да прекосят протока Отранто. Теченията и ветровете са твърде силни. Пътуване с плавателен съд до (остров) Лампедуза или егейските острови е много по-безопасно", каза Предраг Пажин, пенсиониран офицер от Военноморските сили на Югославия, който е служил в Южния Адриатик.

Експерти като Сода изтъкват също, че засега не се наблюдава голямо движение през гръцко-албанската граница. Междувременно ВКБООН е отчел, че от 1 януари в Пулия по море са пристигнали 452 мигранти при общо 9295 за цяла Италия.

Но представителят на МОМ даде да се разбере, че властите в Рим са "видимо обезпокоени" от възможността да им се наложи да се справят с пристигането на голям брой хора "на два фронта" - от Балканите до Пулия и от Северна Африка до Сицилия.

"Да се правят прогнози е наистина трудно", каза Сода. "Някои от хората в Гърция ще останат там, някои ще се върнат обратно, а други ще направят всичко възможно, за да заобиколят Гърция и да продължат към Европа, това е сигурно."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: ИталияГърциямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
ЛИНА преди 8 години
Защо имигрантите,решиха да превземат Европа .Отговорът е много ***.Да се превземе Европа но този път,Сюлейман Велики ще я превземе без бои.Защото тя сама ще падне в краката му.Защото политик означава да миспиш стратегически,с главата си ,а не да караш компютъра да мисли вместо теб.
41
0
 
4
 
! Отговори
Алекс 1 преди 8 години
До Shark Защото, в Китай, да речем, ще ги впрегнат в работа - там народът работи, ЯКО, там има дисциплина и ред.Там имат "добри" лагери и затвори, а оризовите полета са безкрайни...Да идеш в Китай като бежанец, означава да си сложиш три таралежа в мързеливите арабски *** и да забравиш мечтата за лек живот и социални придобивки. Същото е и, ако тръгнат за Русия - сибирски студ, безкрайна тайга, а лагерите ,от царско и сталиново време, пак в Сибир, разбира се, още си стоят.
40
1
 
15
 
! Отговори
bobo преди 8 години
По-дпбре да направят обратен завой и право в кочините откъдето изпълзяха.
39
1
 
19
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Абе защо тея "мигранти" не поеха на изток, към Индия, Китай, Русия?? А?? Сигурно защото знаят че там по границите първо стрелят после питат кой си и какъв си. А пък ако имат късмета да ги пуснат, т.е. имат изрядни документи, от тях се очаква да си намерят работа, жилище, т.е. да се оправят сами, а не да лежат на гърба на социалната им система. А тези търтеи не са свикнали да работя, те са некадърни и мързеливи. Кадърните и образовани сирийци отдавна се качиха на самолети и като цивилизовани хора
38
3
 
25
 
! Отговори
Кина преди 8 години
Да завиват на обратно откъдето са дошли въпросните НАШЕСТВЕНИЦИ !
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мигрантите знаят накъде са тръгнали и нямат нужда от вашите напътствия!
36
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мигрантите не бягат от война.Ако бяха от Сирия,ОАЕ и Саудитска Арабия са им на една ръка растояние.Там да отидат.Тези които нахлуват в Европа са всякаква мързелива *** безпаметно размножила се от Афганистан,Пакистан,Ирак,араби от цяла Северна Африка,които Ердоган събра в Турция за да рекетира Европа за пари и отмяна на визи.Тук в Европа няма да намерят спокойствие,ще са противопоставяни от политиците на европейските народи и изхода няма да е щастлив за никого.Пътят им е единствено обратно.
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СПРЕТЕ ТЕЗИ , КОИТО ГИ ПРЕВРЪЩАТ В БЕЖАНЦИ ! ТОВА Е СЦЕНАРИЙ НА "СВЕТОВНИТЕ СИЛИ", КАКТО И СИМУЛАЦИЯ ЗА "ГРИЖИ" ТАКИВА НЯМА !ТЕ РУШАТ ПОВЕЧЕ , ОТКОЛКОТО ТВОРЯТ , КАТО ПЪРВОТО СЕ ПРИКРИВА , А ВТОРОТО СЕ ДЕМОНСТРИРА ! МАНТАЛИТЕТ НА АНТИХРИСТА ТРЯБВА ДА СЕ ЛЪЖЕ , А ПРИ РАЗКРИТИЕ ЗАПОЧВАТ ДА СИ СЛУЖАТ С НАСИЛИЕ , КАТО ДО ВТОРОТО СЕ ПРИБЯГВА НЕ ВЕДНАГА И НЕ ДИРЕКТНО , А ЦЕЛТА Е ДА НЕ БЪДАТ РАЗКРИТИ ! ДУХОВНИЦИТЕ СА НАЯСНО С ТОВА! БОГ ДА Е НА ПОМОЩ НА ЧОВЕКА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ ! САМО МОЛИТВИ СПАСЯВАТ !
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДНЕС СА ПРЕВЕЛИ ПАРИТЕ В СМЕТКАТА НА ТУРЦИЯ ,НИЕ ЗЯПАМЕ И ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ В СЪЩИЯ ДУХ
33
43
 
3
 
! Отговори
Да ,бе....ха,ха,хааа преди 8 години
ВИНАТА Е НА УБИЙЦИТЕ НА АСАД И ...ВОЙСКИТЕ НА ПУТИН!!ТЕ --СИСТЕМНО ИЗБИВАТ МИРНОТО СИРИЙСКО НАСЕЛЕНИЕ И ПРАВЯТ ЖИВОТА МУ НЕВЪЗМОЖЕН В СИРИЯ!!!АСАД И ПУТИН --СА ПРЕКИТЕ УБИЙЦИ в СИРИЯ!!!!!!
32
22
 
3
 
! Отговори
Харун преди 8 години
Демокрацията е виновна, и Русия.
31
5
 
17
 
! Отговори
Ха,ха,хаааа....33 преди 8 години
Молете се и палете свещи .....за да не изберат БЪЛГАРСКИЯ ПЪТ....!Усровците по границата , нема да могат да ви защитят .Никой няма да стреля по гладни и змъчени жени и деца.НИКОЙ НЯМА ДА СТАНЕ УБИЕЦ и ПРЕСТЪПНИК -----ЗА ДА ЗАПАЗИ ИМАНЕТО и ПАРИТЕ ...НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ -КАПИТАЛИСТИ ОТ БКП/ДС....!!!
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа ще оцелее така или иначе, но няма да е същата. Кой каквото видял, видял.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам на арабелите нов маршрут, маршрут Фашингтнон, за по преко през Лондон. Стъпите ли в Енгланд казвайте, че сте пакита и никой няма да реагира. Верно, малко ще ви е кофти, че се определяте като роми, но като им гръмнете Биг Бен и Тауър ще тържествувате като Салахадин Велики пред Йерусалим! После Фащ, там много сграда, много бетон, бая работа ще ви се отвори, но Айман Зуакири щом ви е заповядал, изпълнявайте.
28
18
 
5
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 8 години
ЕВРОПА ИМА ПАРИ, СТОКА , ИДЕИ , КАДРИ И ВЪЗМОЖНОСТИ И ЩЕ СЕ СПРАВИ С ТАЗИ КРИЗА!ЕВРОПА--НЯМА НИЩО ОБЩО С.... "ПУТИНОВИТЕ ПАРТИЙНИ МОНОПОЛИ" и ДИКТАТУРАТА НА ХОРАТА ОТ КГБ!ДЕМОКРАЦИЯТА И СВОБОДНИЯ ПАЗАР-----ВИНАГИ ЩЕ ПОБЕЖДАВАТ УСРАНИТЕ ЧЕРВЕНИ ДИКТАТУРИ!ИСТОРИЯТА ГО ДОКАЗВА , НЕПРЕКЪСНАТО........!!!!!!!ХЛЯБА И СВОБОДАТА ---ВИНАГИ СА БИЛИ, ПО-СИЛНИ ОТ ОРЪЖИЯТА , ...ДОРИ И ЯДРЕНИТЕ!!!
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Засега се ослушват, но скоро ще решат накъде да тръгнат и тогава остава само да се молим да не изберат България. Малко ще са тези, които ще се върнат по родните места. Първо, останали са без пари, второ, там всичко е разрушено, нямат поминък, няма сигурност за живота им. В безизходица са, а в това състояние хората стават непредвидими.
26
3
 
6
 
! Отговори
до 29 преди 8 години
Много песимистично. Европа няма да загине. Има кризи. Има и възходи. Хубаво е да са еднинни европейците и да си помагат.
25
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Златните и величествени дни на Европа вече са в историята. Нищо добро не го чака този континент.
24
5
 
7
 
! Отговори
Каджък Пахлани преди 8 години
Европа трябва да работи здраво, за да изгради едни модерно, мултикултурно общество от мигранти и третополови брадати жени и епилирани мъже.
23
1
 
19
 
! Отговори
доктора преди 8 години
Да опитат.....ще ги посрещнем с българско "гостоприемство".....с дряновица за здраве.......