Разпитват шефа на ОЛАФ за търговия с влияние

ЕК е лишила Кеслер от дипломатически имунитет
11 мар 2016 10:03, Елка Василева
0
Разпитват шефа на ОЛАФ за търговия с влияние
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия е лишила в началото на месеца от дипломатически имунитет генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер, за да бъде разпитан от белгийското правосъдие във връзка с афера с търговия с влияние, предаде Франс прес, като се позова на прокуратурата.

През октомври 2012 г. малтиецът Джон Дали - европейски комисар по здравеопазването, бе принуден от тогавашния председател на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу да подаде оставка, след като бе обвинен от ОЛАФ в търговия с влияние в полза на тютюневата индустрия.

Случаят "застига" сега Кеслер - бивш прокурор за борба с мафията в Сицилия, който оглавява европейската агенция от 2011 г. - тъй като той е заподозрян, че е прибегнал до методи, незаконни според белгийското законодателство. Според добре осведомени европейски депутати той е използвал незаконни телефонни подслушвания.
Шефът на ОЛАФ заплаши да подаде жалба срещу ЕК в Съда на ЕС.

Дали твърди, че е невинен и че е станал жертва на заговор, организиран от Европейската комисия и тютюневата индустрия, тъй като искал да затегне законодателството срещу тютюнопушенето.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари