Брюксел разбрал дертовете ни за сделката с Турция

София иска гаранции, че имигрантите няма да завият към нас
Обновена: 14 мар 2016 20:49 | 14 мар 2016 20:34,
12
Брюксел разбрал дертовете ни за сделката с Турция
Снимка: Архив Reuters

Европа се отнася с разбиране към нашите искания във връзка със сделката за спиране на миграцията с Турция, която се очаква да бъде постигната в края на седмицата. Това съобщи външният министър Даниел Митов, който се срещна днес с върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини в Брюксел.

Митов съобщи, че ЕС е наясно с двете основни искания на България – да се включат гаранции, че затварянето на Балканския маршрут няма да доведе до пренасочването му към българската сухопътна и морска граница с Турция, както и свалянето на визите да бъде обвързано с връщането на незаконно влезлите в ЕС имигранти и придружено от механизъм за следене на изпълнението му.

Външният ни министър заяви още, че за Турция не може да се прави изключение и че тя трябва да изпълни всички 72 европейски условия за свалянето на визите, преди те да бъдат премахнати.

Анкара изненада ЕС преди седмица, като постави условие гражданите ѝ да пътуват свободно в Шенген от юни, а не както беше договорено през ноември от октомври. Митов добави, че гледа с "реалистичен оптимизъм", че българските условия ще бъдат изпълнени.

Говорител на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкел потвърди, че писмото, което премиерът Бойко Борисов изпрати до евроинституциите и до премиерите на европейските членки в края на миналата седмица е прочетено и че "България има "законно право да излезе с такава молба". Той не се ангажира с обещание, че българските искания ще бъдат включени в окончателния текст, тъй като било твърде рано да се коментира как ще изглежда споразумението.

В декларацията от срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу отпреди седмица се поема ангажимент за връщането само на мигрантите, влезли в ЕС през гръцките острови в Егейско море и за размяната им със сирийски бежанци, намиращи се в Турция.

Европейските лидери са насрочили следващата си среща с турския министър-председател за петък сутрин в Брюксел. Според предварителните очаквания тогава трябва да се подпише споразумението, договорено от германския канцлер Ангела Меркел и Ахмет Давутоглу в нощта преди предишния опит за намиране на решение за спиране на потока мигранти от Турция. В момента около 2000 души дневно акостират на гръцките острови в Егейско море, въпреки че Анкара пое ангажимент чувствително да намали броя им миналия октомври.

На 7 март Давутоглу поиска удвояване на финансовите средства от ЕС до 6 млрд. евро за следващите 2 г., сваляне на визите от юни, отваряне на 5 преговорни глави до края на годината, политическа подкрепа за създаване на зона, свободна от полети в Сирия, както и срещу всеки приет обратно имигрант, ЕС да взема по един сириец от Турция. По данни на турското правителство в страната се намират 2,7 млн. сирийски бежанци.

Все още не е ясно в каква степен тези искания ще бъдат изпълнени.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заминава утре за Никозия, за да се опита да убеди властите в Кипър да деблокират продължаването на преговорите за членството на Турция в ЕС преди да се намери решение на кипърския проблем. Остават неясноти и по законността на размяната на мигранти срещу бежанци, срещу която възразяват правозащитни организации и върховният комисариат за бежанците на ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Вгледах се в снимката..... Дълго се вглеждах..... Стори ми се че такова подзаглавие никак не й отива. Каквито и да са тези хора, откъдето и да са - те имат причина да тънат в тази мизерия. Коя е причината?! Или е войната, или не е. Или са опасни, или не са. Юрнали се отнякъде си като стадо, и притиснати като в кошара по- късно. Кой им сочи пътя, и кой се прави на орисник впоследствие?! Гледам снимката, и не мога да си отговоря за какво всъщност става дума. Това не е добре. Не е и почтено.
8
3
 
9
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
Тази сделка става безсмислена след заповедта на Путин руснаците да се изтеглят от Сирия. А сега да видим как ще реагират европейците. Ще продължат ли да се унижават пред Ердоган и да плюят на собствените си ценности, критерии и правила. Нещо върховенство на закона, такива работи. Силен ход на Путин - хем матира евролидерите, хем им даде шанс да се поправят в оставащите 4 дни до срещата с Давутоглу в Брюксел. Интересно
7
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руското външно министерство обяви, че изтегля пияните yшaнкaлии от Сирия! Сигурно ИД вече е унищожена!? Или почна да го пари някъде!? Казах още преди 2 месеца, че руснаците ще си подвият опашките. Но този път се усетиха малко по-рано, отколкото предишния път с Авганистан.
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Навсякъде отколо България тряба да се изгради бетонна стена, висока 50 метра, с 5 километрова минна полоса отвътре и 200 метров горящ ров отвънка, но вече е късно, българската проказа плъзна по света!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За преминалите по чудо - да работят в БГ по магистрали, виедукти и тунели за едното ядене, докато не си изплатят нашите разходи, дето сме ги ловили.После - обратно откъдето са дошли.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля, че една 200 метрова минна полоса ще реши проблема:-няма да смеят да минат след първите няколко похарчени мини,- няма да посъветват ближните си да минават,- каналджиите хептен няма да се навиятСамо, че полосата трябва да е зад оградата. За да се знае, че са положили усилия, за да се отправят към Всевишния и са го направили според собствените си нагласи, и никой не ги е принуждавал...А взривените мини веднага да бъдат заменяни с нови.
3
1
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Ха-ха. Ей на това му се вика да си повярваш на щуротиите, които трябва да пишеш :)то сигурно и проповедниците на радикален ислям от Люлин са руснаци а?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"terove"!!!!!!
1
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да има повече мигранти. Русия се изтегля.