Брюксел: Путин няма да ни махне ембаргото

ЕС очаква Кремъл да остави забраната за внос на европейски храни
15 мар 2016 22:02,
76
Брюксел: Путин няма да ни махне ембаргото
Снимка: архив Reuters

Европейската комисия не очаква през следващата година и половина Русия да премахне ограниченията за внос на селскостопанска продукция. Това стана ясно от изявление на земеделския еврокомисар Фил Хоган.

Той съобщи, че Брюксел ще удължи с една година изтичащите на 30 юни мерки за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци, които изгубиха пазарите си, след като Кремъл разпореди да се прекрати вноса на европейски стоки.

„Не мисля че г-н Путин има достатъчно добро чувство за хумор на този етап, за да премахне проблемите които доведоха тези мерки“, заяви Фил Хоган в Брюксел.

Еврокомисията плаща на производителите от есента на 2014 г., за да не предлагат на пазара определени количества плодове и зеленчуци, за да ги предпази от драстичен спад в цените и фалити. Вместо това те се предлагат субсидирано на благотворителни организации, за храна на животните, за компост и за дестилация. За първата година от схемата 793 000 тона плодове и зеленчуци, произведени в ЕС, не са стигнали до пазара като ЕС е платил около 163 млн. евро, за да бъдат те пренасочени.

Става дума за домати, моркови, зеле, сладки пиперки, карфиол и броколи, краставици и корнишони, гъби, ябълки, круши и сливи, трапезно грозде, киви, цитруси, праскови и нектарини. От тях квотата на родните овощари, определена от Брюксел от август насам е за 950 т праскови и нектарини. Количеството е определено въз основа на износа на български плодове и зеленчуци за Русия през последните 3 г. преди налагането на ембаргото.

България поиска от 1 юли от европейската помощ да могат да се ползват и производителите на череши.

ЕС прие и други мерки за подкрепа на фермерите, които пострадаха от намаленото търсене и свръхпредлагането в Европа. Сред тях са нова схема за изтегляне от пазара на свинско месо, повече средства за реклама на европейското свинско по света и за увеличаване на консумацията му в ЕС. Млекопроизводителите пък получиха възможност чрез своите организации да се договарят за намаляване на издоените количества мляко, за да намалят загубите си от ниските изкупни цени. ЕС разреши на правителствата, които желаят да дадат финансова помощ от до 15 000 евро на млекопроизводител под формата на държавна субсидия.

Русия забрани вноса на свинско, говеждо, пилешко, риба, сирене, мляко, плодове и зеленчуци от ЕС, Австралия, САЩ и Канада в отговор на санкциите след присъединяването на Крим на 7 август 2014 г. По данни на земеделското министерство България е загубила от ембаргото около 300 млн. лева, основно заради спада на цените на стоките, забранени за износ, а не толкова поради загубата на пазари. Годишният износ на българска земеделска продукция за Русия се изчислява на около 20 млн. лв.

ЕС реши през януари да удължи с година санкциите, свързани със забрана за влизане в ЕС на лица и компании и ще прецени през лятото дали да продължи икономическите санкции, които са в момента в сила срещу Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа продължи санкциите срещу Русия и голяма част от приятелите му!А иначе той наложи санкции на руският народ във глупавият си стремеж да навреди някак на Запада!Той всъщност си вкара автогол,но го представят за голям, ,удар"!Особено подържащите го медии с подобни заглавия!
37
2
 
5
 
! Отговори
SeveN преди 8 години
Както казва Кормангули Бердимохамедов, в ЕС не е необходимо да си в аптека, за да си заобиколен от ка.п.ути!
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не че съм за Путин, но кой първи наложи икономически санкции? Отменете забраните за руски граждани и очаквайте премахване на ембарго.Путин няма да ни махне ембаргото? Изглеждаме твърде зависими от един човек? Цял ЕС!!!
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 62Путин влезе в Сирия 2 години, след като ЕС му въведе санкциите, а той анексира Крим. Ако датите имат значение, де
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото почукало. .........
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРусия затъва, а България цъфна и върза, а ?! С 60% ***в родилните по страната и два милиона пенсионери.
32
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е поредната поръчкова измама.Русия продължава да затъва. Ако е можела без ЕС защо досега внасяше от ЕС?!Русия няма пари, технологии и машини.Това внасяше от ЕС, щатите и Канада.Затова ще затъва още повече.
31
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ега ти съвеЦкия пасквил, барабар с коментиращите:)
30
8
 
29
 
! Отговори
Волга преди 8 години
Вместо да избодат очи, изписаха вежди. В резултат на ембаргото, в Русия се правят реформи с селско стопанство, лека промишленост, транспорт и пр. Индустрията също се реформира, вкл. Автомобило и самолетостроене с оглед заменяне на вноса със собствено производстство. Концерна Рено-Нисан не се изтеглиха от Русия и в момента печелят от своето решение.За България 300 млн.лв са много пари, а можехме да печелим много, ако не си продавахме зад+++ пърдон душите на Брюксел и Вашингтон.
29
3
 
35
 
! Отговори
нико преди 8 години
АЙДЕ СЕГА ПАК РУСИЯ ВИНОВНА ТИЯ В ЕВРОПА СЪВСЕМ СА ИЗПЕРКАЛИ НАЛИ ЗА РУСИЯ ИМА ЕМБАРГО А ВАШЕТО НЯМАЛО ДА БЪДЕ СВАЛЕНО,
28
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
яжте си сами ФМО-тата, Русия си внася от другаде
27
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие *** ли сте, значи срещу Русия - ембарго, а тя да го премахне.хахаххах
26
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европа хвърли бумеранг по Русия. Руснаците умират от смях. Само дебелоглави *** се опитват да промият мозъците на заблудените гейчета за ситуацията там.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ste pukna da se kiskam.na4i naftata se polu4ava ot umreli morski konceta i druga tvari, nasekomei i parazite. da nafata e produkt na izmreli biologi4ni obektii sa? a sirenata, meseto , plodovete i zelen4ucite ne sa ot umreli komarita EUcite se trepat da iznasiat presni nesta i gi razmeniat za umreli gargi- ke se spukam da se kikotimi nito sam rusofobalia, nito rosufilia, kef mi e 4e rusnacite gi ima, 4e gi e imalo na Shipka i 4e sa dosli do Brelin. ikolko mnooooog germnaci sas sibirski u
24
2
 
37
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Естествено ,че руснаците няма да цепят басма на ЕС след като играят по свирката на краварите "каквото повикало ,такова се обадило" .
23
1
 
24
 
! Отговори
123 преди 8 години
Той съобщи, че Брюксел ще удължи с една година изтичащите на 30 юни мерки за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци, които изгубиха пазарите си.И като паднат ограниченията квто става? Пазарите се връщат автоматически? Рогачи, разберете едно. Проблема на 21 век е да се продаде, а не да го произведеш.
22
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До meОткакто са санкциите срещу Путин горивата не знам що така поевтиняха. Даже във Варна. После и в други градове
21
25
 
0
 
! Отговори
Разбирач преди 8 години
От зор и за 2 г. руснаците се били научили да правят моцарела. Не била съвсем като италианската, де. Обаче със скъпите сирена - провал. Та, затова Беларус ги внася от ЕС и по родствено им ги предава на елита. За останалите - брънза и Путин.
20
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То си има ясно поставени условия за вдигане на санкциите. Путин си вдига чуковете от Крим и Донбас и си изтегля зелените човечета до крак. Освен това всички "опълченци" които са воювали срещу Украйна отиват на съд. Няма какво да се правят на разсеяни рашистите.
19
1
 
28
 
! Отговори
Ноком преди 8 години
Не мисля че г-н Путин има достатъчно добро чувство за хумор на този етап, за да премахне проблемите които доведоха тези мерки, заяви ФиХо в Брюксел.Та това е прозрението на слепеца тип 3 дименшън.Оня влак на онази гара който високомерно изтървахте няма как да се повозите.На пазара ,който недотам доброволно отстъпихте, вече условията са други и ще ви се наложи да търсите изгубените ниши.Иначе ще продължавате да торите нивите си сплодове и зеленчуци,да поливате с мляко и вино и да се питате...