Мадона и Джъстин Бийбър ще спасяват туризма в Турция

Нито руснаци, нито европейци резервират в южната ни съседка
18 мар 2016 21:15,
79
Мадона и Джъстин Бийбър ще спасяват туризма в Турция
Снимка: архив, Reuters

Представителите на турския туристически бранш, разклатен от резкия спад на резервациите от руснаци и жестоките бомбени атаки в градовете, се надяват, че Мадона, Джъстин Бийбър и Дженифър Лопес могат да помогнат за съживяване на бизнеса по тяхното средиземноморско крайбрежие.

Приходите от туризъм в Турция спаднаха с 14,3 % през последното тримесечие на миналата година, а резервациите за 2016-а говорят за още по-предизвикателна година за туристическата индустрия в страната. На туризма се падат 4,5 % от икономиката, оценявана на 800 милиарда долара.

"Турската ривиера" около Анталия, основен ваканционен център, е един от най-тежко засегнатите райони. Местната търговска камара (ATSO) се обърна към туристическото министерство в Анкара този месец, след като броят на руските посетители се срина с 81 %.

След свалянето на руски самолет на 24 ноември Москва одобри санкции срещу Турция и ATSO изчисли, че кризата ще струва на Турция до 11 милиарда долара.

Анталия, основният град на руското средиземноморско крайбрежие, ще бъде домакин на Международното градинарско изложение ЕКСПО 2016 през април. Според ATSO малко звездна музикална подкрепа може да помогне за привличане на посетители, разтревожени от водещите заглавия от неспокойния регион.

"ЕКСПО 2016 трябва да бъде превърнато в голям туристически тласък, например чрез организиране на големи концерти на международни знаменитости като Мадона, Дженифър Лопес или Джъстин Бийбър, за да бъде привлечен интересът на целевите пазари", бе отбелязано в доклад на министерството на туризма.

Остава да се види дали "треската Бийбър" (Bieber Fever) или "лудостта Мадона" ("Madonna madness") могат да успокоят страховете за сигурността, заради които цифрите при резервациите потънаха, след като самоубийствен бомбен атентат отне живота на 10 германски туристи в Истанбул през януари - първата от няколко такива атаки в Турция тази година.

Германският туристически оператор TUI отчете спад от цели 40 % на резервациите за това лято в Турция. В сряда германският летищен оператор Fraport, който обслужва и летището в Анталия, обяви, че очаква пътникопотокът там да намалее тази година.

"Перспективата... в момента се характеризира с ограничени резервации за ваканция в Германия и значително понижаващи се цифри за пътниците в Турция в резултат на терористичните атаки напоследък", отбеляза в изявление главният изпълнителен директор на Fraport Щефан Шулте.

Кметът на Анталия Мендерес Тюрел заяви, че не се безпокои за перспективата за региона, защото туризмът е силно променлив. Новите пазари в Иран, Китай и района на Залива ще компенсират намаляването на другите посетители, посочи той.

"Руските санкции не са краят на света", заяви в сряда пред Ройтерс Тюрел на събитие на TUI в Берлин.
Кметът на Анталия не можа да каже коя звезда в крайна сметка ще се появи на изложението, тъй като програмата все още не е изготвена.

"Можете обаче да очаквате голяма знаменитост", загатна той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 8 години
Анталия, основният град на руското средиземноморско крайбрежие???
25
0
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 8 години
БРАВО, БРАВО, БРАВО!!!
24
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 8 години
Баба Мадона да си стои в къщи , никой няма заради голите й старчески кълки да рискува живота си !
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито. Така и се пада на Турция.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Турция се води пълномащабна гражданска война - това като факт е напълно достатъчно за да оцените риска.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е не е ли време да си понамалят цените?! след като са в безизходица... руснаци в турция няма да идат. идват в българия, гърция и кипър. комшулар, защо тежат потурите?! ердоган е много изнервен тези дни, явно чака олово в челото от някой свой бизнес сънародник. пара йок. оправяйте се.
20
1
 
20
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Само да попитам:Мадона забулена ли ще пее ?
19
1
 
9
 
! Отговори
бог преди 8 години
Анталия, основният град на руското средиземноморско крайбрежие, ще бъде домакин на Международното градинарско изложение ЕКСПО 2016 през април.------------------------------------------------------------------------------------------------Добреееее, малко избързвате с новината но...добреееее:)
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се намерят балами да си рискуват живота заради Бийбър или Мадона, ще ги призная!
17
3
 
6
 
! Отговори
da go duhat преди 8 години
maznite Turci................dano cialata im ikonomika da se srina na tia divaci. tia *** ni durjaha 5 veka vuv feodalno obshtestvo.
16
0
 
16
 
! Отговори
Буда-ла преди 8 години
Мхм аферим бре комшу Ердоган, който ходи по дупарите на ционистите от Фашингтон, накрая го изхвърлят като употребена носна кърпичка. Ти нали им свърши работата с интригата с руския бомбандировач? Ама Путин не клъвна и сега си им непотребен на задокеанските ти партнери. Сега Туркия ке види как се рие у тинята, ние у БГ-то тоя филм го гледаме веке 27 години! Ама на тебе поне ти пращат клоуните от Холивуд, поне да се дооакаш с фанфари ;)
15
0
 
8
 
! Отговори
Фитил Ибн Ал Джепане преди 8 години
БУМ!
14
0
 
25
 
! Отговори
Хитър Петър преди 8 години
Комшиите мислеха да ловят маймуни с трици, ама триците изчезнаха, останаха само маймуни.
13
2
 
10
 
! Отговори
Зелен хайвер преди 8 години
Анонимния, не ни показвай какво си ял снощи.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
.!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!..!.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Билал да извади малко от цистерните с петрол от Сирия.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-ефикасно е да изнудат Меркел да привика европейците под строй в Анталия за седмица. минимум
9
1
 
8
 
! Отговори
Още е рано преди 8 години
А бе има време и в Анталия да гръмне нещо по-едро.....Както е тръгнало.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
май никой не иска да ги гледа
7
2
 
16
 
! Отговори
Х.Й преди 8 години
На ви 6 милиарда