Време е да се опълчим на тероризма. А сме безпомощни!

Повтарянето докрай, че исляма не е виновен очевидно не помага
23 мар 2016 18:32,
130
Време е да се опълчим на тероризма. А сме безпомощни!
Снимка: Reuters

Терористите отново избиха невинни хора. Този път удариха Европа точно в сърцето ѝ. Крайно време е да ги накажем. И да се запитаме: наистина ли трябва да продължаваме да делим исляма от терора се пита Бернд Ригерт, цитиран от "Дойче Веле".

Терористите удариха Европа точно в сърцето ѝ. Загинаха много невинни хора, а стотици бяха ранени. Насред Брюксел видяхме грозното лице на ислямисткия терор. Белгия тъкмо си беше отдъхнала за малко, след като миналия петък бе задържан един от парижките атентатори. Но ето, че сега се случи и това.

"Je suis Bruxelles"

Бранденбургската врата и Айфеловата кула грейнаха в цветовете на белгийския национален флаг. Всички европейци сега трябва да се хванат за ръце и да изкрещят на терористите: "Je suis Bruxelles!". Няма да се оставим да ни уплашите!

"Господ е велик", извика един от атентаторите на летище "Завентем" преди да се самовзриви. И той изби невинни хора в името на религията. След многобройните атентати на ислямисти ние си внушихме, че трябва да делим исляма от терора, че трябва да разсъждаваме рационално. Но вероятно трябва да преосмислим тази наша позиция. Нима можем да продължаваме да си затваряме очите за това, че терористите ислямисти са прикривани и подкрепяни от техни братя по вяра - и то не само в квартал Моленбек? Нито войните в Близкия Изток, нито пък предполагаемата сегрегация или дискриминация на мюсюлмани не могат да бъдат основание за тероризъм.

Едно е ясно: трябва да започнем да предприемаме много повече действия срещу терора. Защото терористите могат безразборно да избиват хора, да парализират цели държави, да създават хаос. Сега отговорът на държавата трябва да бъде твърд. Ако следователите и полицията се нуждаят от още повече средства, за да отвърнат на терора, то те трябва да ги получат. Защитата на данните и личните права на всеки един от нас трябва да останат на заден план. Става дума за сигурността на всички ни.

Време е да сторим нещо

"Спокойно, разумно и солидарно" - така би трябвало да реагираме сега, според белгийския премиер Шарл Мишел. Не че той не е прав. Само че най-после трябва да се случи нещо, да последва сериозна реакция. От години си повтаряме, че тайните служби в Европа трябва да започнат да си сътрудничат по-добре. Но резултатите така и не идват.

Разузнавателната дейност, а и превантивната трябва да бъдат разширени. Не можем повече да наблюдаваме безучастно как радикализирани ислямисти се връщат от Сирия или Ирак в Европа, където - докато не извършат някакво престъпление - могат да бъдат само наблюдавани. На хората, които образуват гръбнака на терористичната мрежа в Европа, трябва да им бъде отнемано гражданството още когато напускат територията й. За да не могат един ден те отново да се завърнат в Европа.
Разбира се, че се нуждаем и от по-добра защита на външните граници на ЕС. Досега гражданите на ЕС не биваха подлагани на перманентни проверки при влизане и излизане от Общността. Тези мерки обаче отново трябва да бъдат въведени. И то много бързо.

Както разбрахме, на терористичните клетки в Белгия им е било позволявано в продължение на години да се развиват и разрастват. И днес плащаме скъпо за това.

Но нима положението в другите страни от ЕС - във Франция или в Германия - е по-добро? Атаките на подлите терористи ни изпълват с гняв и ни карат да онемеем. Защото се чувстваме безпомощни. Така ли е? И наистина ли нищо не можем да направим?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
18
 
! Отговори
Как! преди 8 години
Неее, никакво опълчване ,а още толерантност! Иначе-сериозно- начина да се опълчиш на едно религиозно сатанинско учение е- явно изявяване ,че исляма е сатанинска религия. Това е много важно! И второ-още по-важно-срещу духовната тъмна сила може да се изправи и да победи само друга духовна по-силна сила,а именно-само и единствено ХРИСТОВОТО УЧЕНИЕ.Не православна или католическа религия с ходене под маси,а ХРИСТОВОТО УЧЕНИЕ.НЕ -гейския хуманизъм,а Христовото умение.Всичко друго е обречено на погибел
18
10
 
13
 
! Отговори
G преди 8 години
Ислямът не са ни виновни.Виновни са онези на върха на пирамидата,ненаситни за власт,контрол с тайни пъклени цели и планове.Войната срещу тероризма е сценарии.Журналистите вече ни подготвят да се откажем от свободата си в името на сигурността си.Забележете колко често се споменава това последните дни.И забележете колко по-често ще се споменава:"Защитата на данните и личните права на всеки един от нас трябва да останат на заден план. Става дума за сигурността на всички ни".Не забравяйте истината!
17
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде без дежурните опорни точки на мега *** от руското посолство. Преди пет века като същите тези мюсюлмани са дошли да колят и унищожават пак ли ЦРУ ги прати? Как пък това могъщо ЦРУ не можа да накара други да са подобни първобитаци, ами само мюсюлманите? И няма луди и ненормални в САЩ да си унищожават най-големия съюзник - ЕС. Такъв пещерен ирационализъм има само в *** кратуни на продалите родината си на Русия за никакви пари и драскащи по форуми.
16
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 8 години
"Насред Брюксел видяхме грозното лице на ислямисткия терор."Най - накрая някой открито да назове проблема ! Има крехка надежда за спиране на това безумие. Въпросът е колко невинни хора ще загинат преди да се вземат сериосни мерки срещу най - смъртоностната религия на планетата ?
15
0
 
20
 
! Отговори
Ваш Плевлю преди 8 години
Драги санародници , време е да се опълчим срещу тероризма със свалени *** и обилно намзани със вазелин!Аз ще сам най- отпред!
14
2
 
23
 
! Отговори
Африканска държава преди 8 години
Прави ли ви впечатление, че не се пита и не се набляга да се останови ПОРЪЧИТЕЛЯ, а поръчителя е нечия държава - тайни служби! Независимо САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Израел трябва да се казва всеки път КОЙ тормози света! Но явно какво тук значи живота на обикновения човек убит като куче!
13
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦРУ е терориста , а тези арабите са само наемници..
12
0
 
24
 
! Отговори
Ddd преди 8 години
Товариш ги на кораба и откъдето са дошли, а за тези които са родени там да им се даде избор, или напускат Европа, или във лагер.
11
0
 
38
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Европа толкова дълго живя в мир, че се отпусна и заспа. Сега на европейците просто не им се вярва какво и се случва. Повръща ми се вече от блудкави призиви за толерантност и интеграция към мюсюлмани. Това е дяволска религия. Имитация на християнството, но с друга същност.
10
1
 
29
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
"На терористичните атаки ние ще отговорим с още по-голяма толерантност!"Росен Плевнелиев, президент на Република България, след атентатите в Париж.
9
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната политическа помия. Ами най-добре да се откажем от всичките си права, да заживеем в полицейска държава и направо всяка къща да стане затвор. Вместо мюсюлманите да бъдат изхвърлени всички до един, разни дойчовци искат мюсюлманите да стоят е ЕС, но ние да се лишаваме от все повече права в името на борбата с тероризма. Не, ние не искаме да се лишаваме от правата си. Ние искаме да се лишим от мюсюлманите и да почнем да си решаваме проблемите сами.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оруел
7
0
 
26
 
! Отговори
камен преди 8 години
Това е новия фашизъм - тотален контрол и никакво недоволство от властта, никакви демонстрации и нападки към официалната власт , в близко бъдеше всеки бял , които критикува правителството ще е "терорист", затова и наводниха Европа с бежанци.
6
1
 
20
 
! Отговори
някой преди 8 години
Някой беше казал...Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем!!! Срещу радикални фракции се вземат радикални мерки или след всеки следващ атентат ще си повтаряме колко сме силни и как с толерантност ще сразим тероризма...видиш ли!!!
5
1
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Основната причина тероризма да се вихри в Европа безпроблемно е насадената в западните общества и прилагана от лидерите и форма на глупостта - либерализма! Тя е била и е, благодатна почва за избуяване на всякакви крайно десни и леви мракобеснически движения сега и религии !
4
1
 
23
 
! Отговори
японеца преди 8 години
Не всеки мюсюлманин е терорист, но факт е че абсолютно всички досега терористични атентати са извършени от мюсюлмани!!Ние много ги "обичаме " мюсюлманите даже имаме и специален закон за тях...
3
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ислямът няма, ама нищо общо! Не ставайте смешни.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде първо да спрем раздаването на акъл и рушим други държави!
1
0
 
35
 
! Отговори
бг преди 8 години
Докато не се изгонят ислямистите от Европа все така ще продължава.