НАТО е остаряла структура, убеден е Тръмп

Организацията да се преформатира за борба с тероризма, иска той
28 мар 2016 14:44, Елка Василева
58
НАТО е остаряла структура, убеден е Тръмп
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

НАТО е остаряла организация и струва твърде скъпо на САЩ. Затова тя трябва да бъде преформатирана и променена, макар и под същото име, за противодействие на тероризма, или да бъде заменена с по-адекватна структура, каза главният претендент за президентска номинация от Републиканската партия на САЩ Доналд Тръмп.
Той даде интервю за телевизия Ей Би Си пред водещия Джордж Стефанопулос, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

"Твърдя, че ние поемаме непропорционално голям дял от разходите на НАТО в сравнение с дяловете на останалите страни", отбеляза Тръмп.

"НАТО бе създадена във времето на Съветския съюз, който бе очевидно по-голям от днешна Русия. Не казвам, че Русия не представлява заплаха, но пред нас има и други заплахи, например тероризмът, а НАТО не обсъжда тероризма. Алиансът е замислен не за борба с тероризма и в състава му са включени не тези страни, които трябва“, обясни той.

Още по темата

"Когато Русия посяга на НАТО, ние (САЩ) незабавно задействаме НАТО. От другите страни (членки) обаче не идва никаква реакция, сякаш те нямат никакво отношение към Украйна. Не съм чул да реагират други страни от НАТО, например Германия", каза претендентът за президентската номинация на републиканците.

По подобен начин той се изрази и в друго интервю, публикувано през уикенда във вестник "Ню Йорк таймс". Тръмп е на мнение, че за европейските страни петролът и газът на Русия са по-важни от уреждането на кризата в тази страна. "Те (европейските страни) всъщност искаха от Русия газ, петрол и други неща, и затова си бяха заключили устите", добави милиардерът политик.

Той се отнесе критично към предложението САЩ да започнат да оказват по-активна подкрепа за Украйна. "Ние (САЩ) се борим за Украйна, но никой друг не се бори за Украйна, освен самата Украйна. Това не ми се струва справедливо и логично", отсече той.

В интервюто той заяви, че ако бъде избран за президент на САЩ, ще спазва онзи член от устава на НАТО, в който се поема задължение за колективна отбрана, но призна, че не вижда основания да се акцентира вниманието върху мнимата заплаха от Русия, отбелязва ТАСС. "Да, аз ще го спазвам (този член). Това е договор и в него е изложено всичко. Имам предвид, че ние защитаваме всички. Не е важно кого, ние просто защитаваме целия, целия свят", подчерта Тръмп.

Тръмп отново наблегна на това, че най-актуален въпрос за НАТО е да се концентрира върху борбата с тероризма. "Могат да се прибавят към НАТО няколко страни или изобщо да се абстрахираме от това. Но вниманието трябва да се концентрира върху тероризма, който в този момент е най-голямата заплаха", каза Тръмп.

Според него е добре да се помисли да се даде възможност на Япония и Южна Корея да създадат свои ядрени оръжия, вместо да разчитат на Америка за защита от Северна Корея и Китай. Това би било остър завой в досегашната американска политика, отбелязва Ройтерс.

Той обеща също, че ако бъде избран, може да спре американските покупки на петрол от Саудитска Арабия и други арабски съюзници, ако те не изпратят сухопътни сили за борба срещу Ислямска държава, или ако не платят на САЩ да го направят.

Тръмп направи връзка между увеличаването на дълга на САЩ и увеличаването на приноса им за бюджета на НАТО. "Скоро ние ще имаме дълг от 21 трилиона долара - засега са само 19 трилиона. Ако се появят някакви опасения - обръщайте се към САЩ. Ние ще защитим всички, в някои случаи - дори безплатно".

Главният републикански съперник на Тръмп за президентската номинация - сенаторът от Тексас Тед Круз, нарече възгледите на имотния магнат за НАТО "катастрофално глупави". "Да се изостави Европа, да се изтеглим от най-успешния военен съюз в модерната история, би било напълно безразсъдно", каза Круз. "Това означава да поднесем на тепсия огромна победа на (руския президент) Путин, огромна победа на "Ислямска държава", заключи съперникът на Тръмп.

Круз добави, че ако бъде избран за президент, подходът му към ИД ще бъде тази групировка "да бъде затрита чрез бомбен килим".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Още един посредствен актьор,Рейгън пасти да яде.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 44Пиши, пиши, много ни помагаш - всички виждат какви инфантили и неграмотници сте. "...ако ще да е в зъюза на петте НАЙ- УМНИ държави"! Изядени запетайки, пълни членове, Зган. И пълна безсмислица! Какво да ви правя - ***! А НАТО наистина е остаряла структура!
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам чувството, че България в какъвто и съюз да членува, ако ще и в зъюза на петте най-умни държави или най-богати или каквото и да е в което Русия не членува, московския слугинаж пак ще ревне или да напуснем този съюз или съюза да се разпадне. Как може руфосилите толкова да мразят родината си? Няма по-голям нихилист от руфосила. Долна безродна згaн!
36
0
 
5
 
! Отговори
чубака преди 8 години
Единия щял да затрие ИД с бомбен килим,разбирай ще стане още по голяма каша.Другия говори как едва ли не всички му целия свят му дължал пари че го пази.А Путин дрънкал оръжия.А най интересното Тръмп мислел да даде на Япония и Корея ядрено оръжие,този е най големия мошенник.Япония ако има ядрено оръжия първия който ще нападне е САЩ,които експлоатират малките япончета от втората световна война.Всичката технология се произвежда и измисля от японците,а краварите са прости каубой които ги рекетират.
35
11
 
0
 
! Отговори
кокоspa преди 8 години
Този човек е напълно луд и опасен.С подобни мисли ,изправя света пред хаос и затваряне.Нападайки съюзниците си дава карт бланш на Расията да си разиграва коня.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, нашите "новинари" защо траят като комунисти на разпит че Палмира е освободена и за това приноса е 100% на Русия а не на коалицията???Или това е траур за загиналите терористи от ИД ?!:):):)
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един българинЕдин българин, който признава Дарвин! Браво, защото сега е модно да се пишеш вярващ! Вярващите по дефиниция са креационисти. А аз си мислех, че този е прословутият отдавна търсен "missing link" - все пак има наченки на мисловна дейност!
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свежи новини от Германия. Турци и Кюрди се бият из цяла Германия.
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръм има диста сходно с Жириновски и двамата са луди и като нищо ако имат власт ще предизвикат светивна ядрена война, последна за цялото човечество.
30
0
 
3
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Ако искат да викнат и The Avengers, все са си структури за обслужване на американските интереси
29
0
 
7
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Поради глупост и неграмотност си мислех че американските континенти са ги създали геологични процеси.
28
11
 
4
 
! Отговори
ПЕШО ВИДИНСКИ.... преди 8 години
КРАВАРИТЕ , БАКЕ -----ТЕ СЪЗДАДОХА АМЕРИКА...ВИЕ ВЪШКАРИТЕ ОТ БКП---КВО СТЕ СЪЗДАЛИ.......КТБ ,ЛИ....??!
27
0
 
12
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 8 години
Светът просто в момента няма истински лидери. Донякъде само Путин става. Америка след Картър и Рейгън все повече затъва в блатото на антируската и антиислямистката пропаганда.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СВЯТ ШИРОК, ХОРА РАЗЛИЧНИ- ЕТО НОМЕР 27 ПОЛУЧАВА ПОЛЮЦИЯ ОТ КЕФ САМО ЩОМ ЧУЕ ТРЪМП- НИЩО, ЧЕ Е НАЙ ОБИКНОВЕН КРАВАР МИЛИАРДЕР, НО ПЪК КРАВАР.
25
1
 
6
 
! Отговори
Мурат преди 8 години
Искам световна партия за световни решения...Никоя партия,държава или още повече човек с пари и власт не трябва да получава това което иска...искам мир по целия свят искам живот без терор искам свят без граници искам всички на земята да разберем,че ние ХОРАТА сме избрани да се справим със това предизвикателство...не случайно сме ХОРА ЧОВЕЦИ .няма чиста случайност..?....
24
1
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 8 години
Да. Ще зашеметите шахматиста със задкулисни ходове.:))))
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАТО,МАТО ШИРОКО ПРОКЛАМИРАНАТА ЦИОНИСТКА ПРОПАГАНДА ЗА (СТРАШНАТА) КОАЛИЦИЯ ОТ 64 СТРАНИ ВОДЕНА ОТ САЩ СРЕЩУ ИДИЛ,ВСИЧКО ТОВА СЕ ОКАЗА ЕДИН ГОЛЯМ МЕДИЕН ЦИОНИСТКИ БАЛОН,ЗАЩОТО И САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ И ОТ НАТО СА ГОЛА ВОДА КОИТО НЕ СТРУВАТ НИЩО ,НАТО Е САМО ЕДНА САЩ,ОТЧАСТИ ВЕЛИКОБРТАНИЯ И ДОТАМ,ОСТАНАЛОТО Е ПЪЛНЕЖ ЗА СЛУГИНАЖ НА ЩАТИТЕ .
22
2
 
15
 
! Отговори
Анализ преди 8 години
Все повече ме кефи тоя Тръмп, все повече ... казва неща, които и аз бих казах , а именно - "янки, го хоум, фром юръп" !
21
12
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Вовата се опитва да играе по краварско-еврог.ски - Евразийски съюзи, публично-частни корпорации, износ на политическа идеология - в случая путинизмо-съветизъм и т.н. Само дето дрънка повече оръжие. Съветофилията обаче си го обича и му се кланя ничком, пропагандата си знае работата
20
3
 
16
 
! Отговори
БАБА ВАНГА КАЗАЛА преди 8 години
ще дойде княз ВЛАДИМИР на бял кон, а ЧЕРНИЯ ЦАР ще загуби. Може да се тълкува....