Хиляди исландци на протест, искат оставката на премиера

Сигмундур Гунлаугсон попадна в "Панамските документи"
5 апр 2016 22:16,
11
Хиляди исландци на протест, искат оставката на премиера
Снимка: bgonair.bg

Стотици хиляди излязоха на протест по улиците на исландската столица Рейкявик, за да поискат оставката на премиера на страната, уличен в укриване на средства в офшорни сметки чрез компанията "Мосак Фонсека" в центъра на досиетата "Панама".

Сигмундур Гунлаугсон заяви, че няма да се оттегли от поста, въпреки че и политическите му опоненти настояват за извънредни избори. Премиерът определи работата на правителство си като успешна и бе категоричен, че то трябва да довърши започнатото.

"Имахме подозрение, че нещо се случва в страната. Но размерът на разкритията ни изненада. Затова съм тук", коментира протестиращата Гудрун Ерлингдотер.

"Протестирам срещу корупцията в правителството. Премиерът е укривал парите си в офшорна сметка и сега лъже за това. Финансовият министър също лъже за участието си в тайни компании. Това не може да продължава така", допълни и друг демонстрант.

Според разкритията, направени от международния консорциум на разследващите журналисти, исландският премиер Гунлаугсон и съпругата му са използвали офшорната компания Уинтрис за скриване на милиони долари инвестиции.

Вчера той отказа да коментира разкритията и дори прекъсна интервюто си пред шведската телевизия SVT заради зададен въпрос по темата.

Вижте още по темата във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А оня дребния в Москва, кога?
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И БОЙКО И ЦВЕТАНОВ И МНОГО ДРУГИ ЛАКОМНИЦИ ГИ ИМА В СПИСЪЦИТЕ НА ПАНАМА.СТЯГАЙТЕСЕ БЪЛГАРИ ЗА ВОЙ.А
5
2
 
8
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
Престъпниците от ГРОБ да отидат да управляват няколко дни Исландия. Убеден съм, че още на втория ден ще бъдат линчувани на площада в Рейкявик, същото би им се случило и в Румъния и във всяка една нормална европейска страна, но не и у нас, в Тиквенландия - страната на *** герберски тикви.Жалка и тъжна картинка.
4
2
 
12
 
! Отговори
В Ъ П Р О С И преди 8 години
Никъде не чухме господин Плевнелиев и Борисов да коментират скандала с офшорките на световните лидери - защо мълчат крият ли се,гузни ли са имат ли банкови сметки в тези зони!?
3
11
 
4
 
! Отговори
Следащия е... преди 8 години
А оная дребна мижитурцица?Ще намали цената на водката ли?Или ще подари налъми?Или танкчета?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колко сте назад, той вече си я подаде вие с вашите стари новини...
1
9
 
19
 
! Отговори
ОТРК 9К720 преди 8 години
Струващата милиони скалъпена и сшита с бели конци информационна атака срещу Путин докара политическа криза в Исландия. Кое западно правителство е следващото на ред да падне? Скъпоплатените некадърници на Шорош ежеседмично се гърмят не в крака, а в главата.