Сандърс и Круз печелят първичните избори в Уисконсин

Фаворите за следващите вотове са Клинтън и Тръмп
6 апр 2016 09:30, Елка Василева
10
Сандърс и Круз печелят първичните избори в Уисконсин
Бърни Сандърс. Снимка: Reuters

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс спечели вътрешнопартийните избори на демократите в щата Уисконсин и победи Хилари Клинтън, а сенаторът от Тексас Тед Круз победи милиардера Доналд Тръмп на вътрешнопартийното гласуване на републиканците. Това предадоха Франс прес и ДПА, като цитираха прогнозни резултати на телевизиите.

Сандърс получава 55 на сто от гласовете на демократите, а Клинтън - 44 на сто, сочи екзит пол, за който съобщи Си Би Ес веднага след затварянето на изборните секции.

Последните вътрешнопартийни избори бяха благоприятни за Бърни Сандърс в лагера на демократите. Той спечели изборите в шест от седемте щата през последните две седмици. Сандърс бе фаворит и в Уисконсин и спечели съседните щати Минесота и Мичиган. 86-те делегати на конгреса на демократите от щата Уисконсин ще се разделят пропорционално между двамата претенденти. Сандърс обаче изостава значително зад Клинтън по общ брой делегати за конгреса на демократите, спечелени досега.

При републиканците ултраконсервативният сенатор от Тексас Тед Круз, герой на Чаеното парти, победи милиардера Доналд Тръмп с 48 на сто от гласовете срещу 38 на сто, съобщи Си Би ЕС. Трети е губернаторът на Охайо Джон Кейсик.

В Уисконсин по-голямата част от 42-та делегати на републиканския конгрес отиват за победителя. Този конкретен резултат на Круз обаче няма да му позволи да догони Доналд Тръмп, който има значителна преднина в брой делегати, отбелязва АФП. Той обаче може да попречи на Тръмп да достигне абсолютното мнозинство от 1237 делегати, които ще му осигурят спечелване на републиканската президентска кандидатура преди конгреса в Кливлънд през юли.

За следващите първични избори в щата Ню Йорк на 19 април и в още пет щата, включително Пенсилвания, на 26 април са фаворити Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, добавя АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
До 6 анонименОбОркал си се нещо - единствения шанс на републиканците да имат президент е Круз. Просто електората на Тръмп е ограничен до гласовете които печели на предварителните избори. Доста републиканци няма да гласуват за него, даже има възможност да се разцепи партията. Затова повече републиканците реват против него отколкото демократите. На демократите им изнася Тръмп да е кандидат...
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръмп - 740- гласаКруз - 514 гласанужни гласове -1237Клинтън - 1771 гласаСандърс - 1092 гласаСандърс е във възход, не е невъзможно да изравни КлинтънНю Йорк ще е решващ.2383 гласа са нужни.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много е рано да се правят прогнози. не е невъзможно Тръмп да стане кандидат на републиканците. не е невъзможно Сандърс да изпревари Клинтън - особено като се има предвид че сега той спечели в 6 от 7 щата.не е невъзможно Круз да изпревари Тръмп, но тогаав републиканците трябав да се примирят, че няма да имат президент.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като говорите говорете с цифрри. на тръмп му трябват по-малок от 500 гласа, остават аз разпределение 888, Круз е на около 200 глаас от него. голяма е вероятностат да спечели.При клинътна нещата са по-други тя има 1771 от 2383 гласа, а Сандърс 1092 но той е във възход, освен това 500 от нейните гласове са на суперделегати, които предварителон са обявили, че ще гласуват за нея.
3
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Ами картата на предварителните гласувания гледах тук. 270towin Останалото четох в обясненията как действа системата с делегатите. Ако нещо не съм разбрал, моля обясни.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АлексТова са предварителни вътрешно партийни избори,къде видя пряк сблъсък между републиканци и демократи ?
1
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Абе покрай цялата истерия с президентските им избори вчера се опитах да попрочета как работи системата. Като видях резултатите от предварителните избори се чудя какви са тия залагания и чудения като разликата е 60% на 40%. Те републиканците вече минаха през всички техни щати и не можаха да надскочат 200 делегата при нужни 270 за победа, демократите са вече на 230 а има още близо 70 традиционно техни да вземат. Та картинката е Бърни срещу Хилари. Какво се пънат Тръмп и компания не ми е ясно...