Обама почете Шекспир при посещението си в Лондон

Великобритания отбелязва 400 години от смъртта на Барда
23 апр 2016 14:51, Анисия Иванова
9
Обама почете Шекспир при посещението си в Лондон

Президентът на САЩ Барак Обама започна последния ден от посещението си в Лондон с обиколка на театъра, посветен на творбите на Уилям Шекспир, предаде Асошиейтед прес. Днес е 400-годишнината от кончината на Барда, която се отбелязва в цялото Обединено кралство.

Театър "Глоуб" е копие на кръглата открита сцена, проектирана от Шекспир през 1599 г.

Обама внимателно разгледа конструкцията и зададе въпроси за настаняването на зрителите и представленията. Президентът гледа кратък откъс от пиесата "Хамлет" с прочутия монолог "Да бъдеш или да не бъдеш" и заяви, че представлението е било чудесно.

Кулминацията на честванията по повод 400-годишнината от смъртта на Шекспир е днес в родния му град Стратфорд на Ейвън в Англия, където звезди на киното и театъра ще участват във впечатляващи сцени от негови драматургични творби, предаде Франс прес.

Най-известният английски драматург починал на 23 април 1616 г. на 52-годишна възраст в това градче, завещавайки на човечеството около 40 пиеси, от "Ромео и Жулиета" и "Макбет" до "Хамлет", които влязоха в световното културно наследство.

Днес Шекспирови пиеси се играят на десетки езици в целия свят, адаптирани са за големия екран, претворени са в рок опери, анимационни филми и дори манга комикси, в които Монтеки и Капулети са гангстери от якудза.

"В творчеството му има икони, които са известни в целия свят - Ромео и Жулиета, Хамлет, крал Лир - заяви творческият директор на Шекспировия театър "Глобус" Доминик Дръмгул. - Тези персонажи са част от нас."
Като знак за значимия принос на известния поет и драматург към английския език, принц Чарлз наскоро прочете откъси от пиесата на Уилям Шекспир "Хенри VIII", за да поздрави кралица Елизабет Втора във връзка с 90-годишния й юбилей, пише БТА.

Днес Шекспировият театър "Глобус" е поканил в Стратфорд на Ейвън известни актьори - Джуди Денч, Хелън Мирън, Иън Маккелън, Бенедикт Къмбърбач, Джоузеф Файнс, които ще участват в прочути сцени от творби на драматурга в присъствието на принц Чарлз.

Спектакълът, озаглавен "Шекспир на живо", ще бъде предаван директно по телевизията и в киносалони в цяла Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейское турне Барака Обамы не более чем прогулка по хлеву. Американский президент не поехал решать проблемы Евросоюза, он отправился в ЕС, чтобы убедиться, что в его свинарнике все под контролем и нет ни малейшего повода для паники.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прадядо му не е бил на Шекспир,защото е бил на галерата и е въртял здраво греблата.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като се връща толкова назад в културното наследство на англосаксите да почете и търговията с роби, сигурно ще намерят общи теми.