Евросъюзът клекна пред САЩ за ГМО-то

Брюксел отменя правно становище за безопасността на стоките
25 апр 2016 10:30, Петя Славова
159
Евросъюзът клекна пред САЩ за ГМО-то
Снимка: архив, Ройтерс

Под натиска на САЩ, ЕК направи нови отстъпки в изискванията си за ГМО. Става въпрос за отмяната на правно становище, според което трябваше нов вид генетично модифицирани организми да бъдат подложени на изследвания, за да се провери крият ли риск за здравето, както и да се регламентира етикетирането им върху стоки на европейския пазар, включително в България. Това становище на ЕК обаче е отложено за неясен период от време, пише  "Труд".

Натискът на САЩ и на големите корпорации цели отстраняване на стандарти, които пречат на търговията с американски стоки, в случая - изискванията на ЕС за продукти с нови ГМО.

Идеята е да се проправи път на Трансатлантическото споразумение за партньорство и инвестиции (ТПТИ), което предстои Щатите и Европа да подпишат.

Кореспонденция и вътрешни документи на ЕК разкриват обаче интензивно лобиране в ЕС от представители на САЩ за пренебрегване на строгите правила за ГМО, за които се изисква изпитване за безопасност и етикетиране. Това стана ясно след процедури за достъп до обществена информация, поискана в края на 2015-а от неправителствени организации на Стария континент.

На 25 април, в Ню Йорк започва пореден кръг от преговори за ТПТИ. Срещу секретността на търговското споразумението и срещу риска, който то носи от занижаване на европейските стандарти за безопасност на храни и стоки, в ЕС има подписка и периодично се се организират протести. В събота в Хановер близо 30 хил. германци изразиха недоволството си от ТПТИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: ГМОСАЩЕКТПТИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 81Някъде да съм твърдял, че не води до промени в генома? Абсолютно всичко води до промени в генома - дори ти не си 100% копие на гените на родителите си. Само, че едно е ЕСТЕСТВЕНА промяна, друго е да вземеш ген от суринамска жълта жаба и да го внесеш в ДНК-то на домат, за да постигнеш определена текстура. Само, че има и друго зло - ГМО семената се разпространяват много лесно в почвата, и освен това понеже са патентовани трябва всяка година да купуваш нов сет.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗащото и докладите на учените се публикуват по поръчка
48
0
 
22
 
! Отговори
taram taram преди 8 години
КРАЙ...ПРЕДАДОХА НИ!!!Не ни стига че сме бедни..и ядеме всички А-та,Е-та,Д-та...и цялта Латинкса азбука...., децата ни се раждат болни със невиждани до сега имунни заболявания и рак...ами понеже сме услужливи европейци може да поемем и ГМО-то на САЩ..освен бежанците им, финансовите кризи които предизвикват и какво ли още не...То не слуяаино Обама каза че г-жа Меркел е неговия партнцор в Европа...или по-скоро ''троянски кон''...Гади ми се вече!
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 67Хибридното земеделие няма нищо общо с вмешателство на ниво ген! Хибриди съществуват от хиляди години, много хибриди се появявяат и естествено без вмешателство на хората чрез естествена крос-полинация. Освен това семената на хибридните растения не са патентовани. Въобще, нищо общо нямат.
46
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКО ТАЗИ СТАТИЯ БЕШЕ ЗА РУСИЯ ,ТО ЩЕШЕ ДА ИМА ПОНЕ 400-500 КОМЕНТАРА ОТ ПЛАТЕНИТЕ ОТ КОЗЯК И СОРОС НАПУШЕНИ ЕВРЕО-АТЛАНТИЧЕСКИ ТРОЛЧЕТА С МЕКИ КИТКИ,СЕГА ОБАЧЕ ПОНЕЖЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ЦИОНИСТКАТА КРАВЕШКА КЛОАКА САЩ,ТО СЪЩИТЕ ЕВРЕО-АТЛАНТИЧЕТА НИКАКВИ ГИ НЯМА ДА ТРОПАТ ПО КЛАВИАТУРАТА ,ИЛИ ПЪК ГО ПРАВЯТ МНОГО ВЯЛО ЕДВАМ -ЕДВАМ.
45
14
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 8 години
В русия има хибридно земеделие , което си е същото като ГМО само, че с допотопни средства. Хибридизацията също е мнооого застъпена в лелеяната ти матушка.
44
1
 
13
 
! Отговори
Do 64 преди 8 години
До да живее Обама!!!!: Явно вече си погълнал голяма доза ГМО. И от Пирогов не могат да ти помогнат
43
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпите *** дори не знаят, че процента на спонтанно възникващите мутации в собствените им телесни клетки може да достигне 10%. Генните мутации са единственото ни оръжие с което устояваме на непрекъснато променящата се околна среда. Благодарение на тях има живот както в най-дъбоките глъбини на океана, така и на най-непригодните места за живот. Аз разбирам, че църквата е против защото генетиката се намесва в "божественото", но няма как да живея в средновековието защото на някой не му е богоугодно
42
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМЕРИКАНСКИТЕ ГМО *** ,ДА СИ ГИ ПЛЮСКАТ С НАСЛАДА РАДА ДЪЛБОКАТА,СОЛОМОН ПАСИ,НЕНОРМАЛНИКА ДЕТО СЕ ИМА ЗА ПРЕРОДЕНА ИРЛАНДСКА ПАСТИРКА,ДА ПЛЮСКАТ ТАКИВА ГМО ФЕКАЛИИ И *** ИВО мИНДЖЕВ,ОГНЯН МИНЧЕВ,КОРИТАРОВ,АСАН ГЕНОВ И ОСТАНАЛИТЕ НАРКОМАНИ И ТРУИПОЛОВИ НЕНОРМАЛНИ ТРАВЕСТИТИ ОТ ГРОТЕСТНА МРЕЖА..ДА ЛАПАТ И ГМО *** И ВСИЧКИ СОРОСОВИ ПРОДАЖНИ *** ОТ НПОтата.АЗ ОТКАЗВАМ ДА СИ ТРОВЯ МЕН И ДЕЦАТА МИ С ТЕЗИ БОЛКУЦИ И АКО ТРЯБВА ЩЕ ОТИДА С ЦЯЛОТО СИ СЕМЕЙСТВО В РУСИЯ КУЪДЕТО ГМО НЯМА
41
17
 
6
 
! Отговори
ист преди 8 години
Всички породи домашни животни, зърнени култури, плодове и зеленчуци са генно модифицирани. Смесването на раси също е ГМО. Не искате торене, препарати,ГМО храни, тогава ще купувате хляб по 8 лева, месо по 50 лева и кой ще може да си ги купи. Защо не купувахте еко криви краставици по 6 лева. Тжва ви чака.
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обама не случайно тия дни играе голф в Англия и прави комплименти на Меркел.
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега всички *** на САЩ ще започнат дружно да пеят колко по-зле е Русия и как рублата пада. А за ГМО-то то отдавна си се продава нищо че сега го узконяват.
38
0
 
16
 
! Отговори
US corp. преди 8 години
Нашите ГМО са от най.високо качество. Американофилите в България ще останат много доволни. Да им е сладко!
37
0
 
18
 
! Отговори
52 преди 8 години
Пич, инвестирай в собствена марка и опаковка. Слагай био отгоре, вземи си нужните сертификати и на запад стоката ти ще се изкупи от бързо , по-бързо в био магазините, а вече и в нормалните магазини. Всичкото брашно, леща, нахут, соя гледам къде е произваждано и дали е био. То и там има измами, но пък другото евтиното е сигурно, че е ***. Сама пека хляб с кавас, сама правя наденици. Всичката готова храна е гадост....
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Етикет трябва да има. Който му харесва , да си купува и да си ги яде, и на децата си да дава, като му е толкова акълът, обаче задължително трябва да е обизначено!Другото си е измама
35
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Гледам , че на снимката са показали соя . Около 90% от световното производство е ГМО. Моята , която е конвенционална , българска , все още стои в склада и няма никакво търсене. Преди дни се съобщи , че са иззели боб , произход Етиопия , който бил много опасен , с превишено съдържание на пестициди. Моят е български , сорт Добруджанка 2 и също стои непродаден , също няма никакво търсене. Уж все се стремим да се храним с качествени продукти , ами те се залежават по складовете ,а купуваме ***.
34
4
 
5
 
! Отговори
до ха-ха-хахото преди 8 години
Спри да ядеш месо всеки ден и същият ресурс използван за животните, които ежесекундно се колят и поне 30% от месото се хвърля, ще се изхранят още 500 вегетарянци...Пък и за здравето ти ще е по-добре.Генетиката не е заради нужда от производство - то и сега има свръх производство, всичко е за пазари на семена и патенти. Природното не може да се патентова и не е стерилно.
33
0
 
12
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
Номерът е да умреш здрав на 90, а не на 30 да ти правим кампании ДМС и да се влачиш като *** по болници. Анадъмно?
32
1
 
4
 
! Отговори
2 преди 8 години
Администрацията има своите защитници в политиката, включително и бивш адвокат на Монсанто. Предупрежденията на учените са пренебрегнати. АХЛ не изисква тестове за безопасност. Вместо това, АХЛ приема, че ако производителите на ГМ храни твърдят, че продуктите им са безопасни, значи няма база за повече въпроси. ГМ доматът е одобрен през 1994.
31
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 8 години
В началото на 90-те години се провежда изследване, в което мишки са хранени с ГМ домати. Е, в действителност мишките отказват да ядат доматите и се налага да ги хранят на сила. Няколко от мишките развиват стомашни лезии и 7 от 40 мишки загиват в рамките на 2 седмици. Учени от АХЛ (Американската администрация за храни и лекарства) разглеждат резултатите от изследването и стигат до заключението, че то не доказва че ГМ продуктите са напълно безопасни.