Прав ли e Тръмп да иска натовските съюзници да се защитават сами?

Позицията му среща все повече поддръжници, особено в САЩ
7 май 2016 19:39,
115
Прав ли e Тръмп да иска натовските съюзници да се защитават сами?
Снимка: БТА

Кандидат-президентът Доналд Тръмп определено знае как да разтърси американската политическа сцена. Особено когато става въпрос за вижданията му по въшната политика, пише авторитетното издание “Нюзуик”.

Медията публикува коментар на анализатора Тед Галън Карпентър, в който авторът защитава една от най-противоречивите позиции на устремилия се към Белия дом милиадер – тази за НАТО.

На първо място Доналд Тръмп настоява за по-равномерно разпределение на тежестта в пакта, т.е. съюзниците да поемат от товара на Вашингтон, когато се стигне до военна намеса на алианса в даден конфликт.

Подобно желание от страна на САЩ е налице, откакто съществува НАТО, но винаги се е спазвал добрият тон и се е залагало на дипломацията.

Тръмп обаче е “излекуван” от чувството за тактичност. Той говори направо, с остър език: “Нашите съюзници в НАТО не плащат реалната цена за членството в пакта. Страните, които ние защитаваме, трябва да си платят. Ако не – Съединените щати трябва да са готови да оттеглят закрилата си и да оставят тези страни да се оправят сами”.

За последен път подобно рязко предупреждение беше отправено в средата на 50-те години на миналия век.

Тогава държавният секретар Джон Фостър Дюлс настоява, че Вашингтон ще преосмисли генерално военните си ангажименти към НАТО, ако страните-членки не се договорят за обща позиция по отношение на ФРГ и не вложат повече усилия в колективната отбрана.

Според Карпентър обаче дори и това “размахване на пръст” не е дало резултат. Европейските лидери така и не взимат особено насериозно предупреждението, защото вярват, че Европа е прекалено важна за националните сигурност и просперитет на САЩ. И по тази причина заплахите биха останали само на думи, защото последното, което Вашингтон би искал, е да се “оттегли” от Стария континент и да го остави в ръцете на Съветския съюз.

Европа решава да поеме риска, вярвайки, че това е блъф. И заплахата наистина се оказва блъф, без никакви последици.

Евентуално правителство на Тръмп ще срещне сериозна опозиция при опит да предприеме нещо конкретно, тъй като пронатовското лоби в Конгреса е наистина сериозно и се простира и в двата политически лагера.

Продължаващата политика за разрастване на алианса и отчаяното търсене на нови мисии, дори след разпадането на СССР (принципната причина за създаването на НАТО), говори за сериозните геополитически интереси, обвързани с тази организация.

Но в наши дни икономическа и военната ситуации са такива, че заплахата на Тръмп за оттегляне на САЩ изглежда безпрецедентно правдоподобна – американската икономика се движи по бръснача, Европа е гъсто населена и сравнително благоденствуваща, а Русия е в период на запад.

Страните от Европейския съюз са с общо по-голямо население и по-голяма икономика от Съединените щати. По отношение на Русия предимството е още по-ярко изразено – 3 пъти повече жители и 10 пъти по-голяма икономика. Европейците би трябвало по-лесно от всеки друг да могат да изградят адекватна защита на региона си.

По отношение на един от другите основни проблеми пред НАТО – ислямския екстремизъм, Тед Галън Карпентър изтъква, че именно част от европейските държави са бившите колониални управници на Близкия изток.

Авторът смята, че има логика Тръмп и американците да очакват европейците сами да оправят проблемите си със сигурността, вместо винаги да разчитат на своя голям натовски съюзник, който “да прелети” хиляди километри и да се намеси.

Карпентър дори стига по-далеч и коментира, че истинският проблем на Европа е неестествената и нездравословна зависимост на континента от Съединените щати по отношение на сигурността.

За него не е нужно просто преразпределение на отговорностите в пакта, а директно сдаване на цялата отговорност, поета към момента от САЩ, в ръцете на останалите страни-членки. И това трябвало да бъде основна цел пред следващия американски президент, независимо дали е Доналд Тръмп или не.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: НАТОЕСДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Европа може сама да се защитава стига да изхвърли меките си управници.САЩ се месеха във военните конфликти за да оберат военната плячка.Никога не са го правили Безплатно.Смятам че Европа може да води военни мисии успешно и да взима плячката за не я си .Нямаме нужда от САЩ
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам защо се пени Тръмп.Който плаща той поръчва музиката.САЩвсе даваха акъл,месеха се наляво и надясно нормално е те да плащат по голямата част.Политиката на САЩ е войствена докато Европа няма проблеми със съседите си.Във всички далавери американците имат пръст,някой да го отрече......
69
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, некви ненормалници тука още продължават да дъвчат темата за Кипър. Намерете си малки лопатки, за да копате парчетата от "вежливи зелени човечета", когато българската артилерия ги разнесе на парчета още на морския бряг.
68
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от Северозапада Ти ли си, какво напредване и какво обграждане? Страните от Източна Европа сами търсят спасение в НАТО от азиатските орди.
67
1
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Ало, защитниците на САЩ и Нато? Кой блок беше създаден пръв, и в отговор на създаването му се създаде другия, знаете ли?Кой е първия-Нато, или Варшавския договор? И второ питане-защо след разпускането на Варшавския договор, Нато още съществува? А и напредва упорито на Изток? Вие, на мястото на Русия как бихте реагирали, ако бавно и методично врага от Студената война ви обгражда от всякъде с бази, настройвайки приятелски народи до скоро срещу вас? Вероятно , очаквате да е в поза "партер "Русия?
66
1
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Тръмп, плашиш кучето със щафета шпек салам! Европа ще почерпи, ако изтеглите базите си, и ще бъде много по-спокойно!Никой не гори от желание да започва война, освем Щатите...
65
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БГа вие що не си махнете вроден сибир
64
3
 
17
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ОТ КАКТО НИ НАСАДИХА НА СКАПАНАТА ИМ ДЕМОНКРАДАЦИЯ,БЯЛ СВЯТ НЕ ВИДЯХМЕ,КАТО ДЪРЖАВА,ВСИЧКО ОКРАДОХА И САСИПАХА,ВМЕСТО ДА РАЗВИЯТ И ПРОГРЕСИВНО ИКОНОМИЧЕСКИ ДА СТАБИЛИЗИРАТ.ВСИЧКО ТОВА НАПРАВИХА НАТО ,ЕС ЗА СЕБЕ СИ,ДА НИ НЯМА,ДА СМЕ ТЯХНИ РОБИ И ОБСЛУЖВАЩА КЛАСА.,ЗА СМЕТКА НА ШЕПА БОГАТАШИ.ОТИВАЙТЕ СИ ОТ КЪДЕТО СТЕ ДОШЛИ,НАТРАПНИЦИ.
63
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган президент на русия
62
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами не е нормално 90 мил Германия да има само 200 хиляди войници или Англия да оперира с 100 танка общо то не че Путинската джамахирия цъфнала и вързала с няма и 1 мил ама се пак
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е Тръмп ! Ползата от НАТО започна да бъде по-малка от вредата.TRUMP ! TRUMP ! TRUMP !
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 73Те го правят ... просто тук не се пише .
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От долнияЗа сравнение на цените, в Москва цената за краен потребител на дребно е по - ниск аот най 0- ниската цена за индустриален потребител/дистрибутор в САЩ. А представете си колко става след разходите за втечняване, транспорт и после за изпарение. Така е, когато тръбите са нейни, Русия може да държи каквато си иска цена на европейския пазар. Не е спряла никого от това да си купува каквато газ иска.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците нямат нищо против Европа да внася втечнена шистова газ от САЩ. Стига им, че цената устройва и двете страни. Междувременно, германците с директни тръби от Русия ще запазят господството си в тежката, машиностроителната и химическата индустрия на европейския пшазар. Заради руската газ. Когато внасящите от САЩ си загубят пазрите заради неконкурентноспособност за сметка на германците, ще осъзнаят живота. Но ще е късно. Загубен пазар не можеш си върна лесно.
57
2
 
8
 
! Отговори
Мечо Пух преди 7 години
Значи НАТО трябва да продължи да съществува. САЩ обаче трябва да изтегли войските си от Европа и да не създава военни конфликти по света.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най добре е Америка да се защитава от НАТО !
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да си останеме в НАТО, ако американците ни дават по 3 милиарда евра на година. Ако не дават да си земаг НАТО-то ида си бягат. От кой ме пазят, наглите ***.
54
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно от кой ни "пазят" САЩ? От Русия? Отношенията с Русия си бяха много добри, докато не започнаха нарочно да ги влошават - първо се опитаха икономически да й спрат проекти, после се опитаха да прилапат икономически Украйна, после се стигна до санкции, после започнаха да прелитат "разузнавателно" до границата й, сега искат воеени да струпват там. И всичко това го прави САЩ, не ЕС... но - да, явно трябва да ни пазят. От глупостите на САЩ.
53
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нашите съюзници в НАТО не плащат реалната цена за членството в пакта"А? Купуваме ви скапаната техника, плащаме ви да ни я поддържате и ви осигуряваме полигони за тренировки. За базите пак нищо не плащате. Не плащаме реалната цена? А да се присъединим към някой друг военен блок, който ни даваше безплатно техника, безплатно ни обучаваше и ни пращаше специалисти безплатно да ни подготвят, искаш ли, Тръмпчо?
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм съгласен, но в такъв случай не би следвало и да плащаме вноска в НАТО. От какъв *** ще внасяме по 10 милиона на година, срещу какво насреща?