Политическата драма в Бразилия се превърна във фарс

Неочакван обрат около импийчмънта на Дилма Русеф
10 май 2016 10:44, Елка Василева
13
Политическата драма в Бразилия се превърна във фарс
Дилма Русеф. Снимка: архив, Reuters

Политическата бъркотия в Бразилия се превърна във фарс, след като новоназначеният председател на долната камара на парламента обяви, че анулира гласуването за импийчмънт на президента Дилма Русеф, пише британският в. "Гардиън".

Изненадващият ход представлява абсурден обрат в продължаващата политическа драма.

Броени дни преди очакваното одобрение на процедура за импийчмънт от Сената, което да доведе до временно отстраняване от длъжност на Русеф, и.д. председател на Камарата на депутатите Валдир Мараняо изглежда хвърли спасително въже на президента, като заяви, че гласуването от миналия месец трябва да бъде повторено заради процедурни нарушения, посочва изданието.

Още по темата

Действията на Мараняо хвърлиха в хаос усилията за импийчмънт на Русеф и разбъркаха борбата за власт в Бразилия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Водещи фигури в Сената заявиха, че няма да се подчинят на това решение, и обещаха, че така или иначе ще определят съдбата на президента тази седмица. Депутати и от двата лагера казаха, че ще се обърнат към Върховния съд, надявайки се да получат отговор дали процедурата за импийчмънт може да продължи по план.

А бразилците отново са оставени да се опитват да разберат смисъла на маневрите на своите скандализирани лидери, изтъква американското издание.

Анализаторите са разделени по въпроса за мотивите на Мараняо. Някои смятат, че той се стреми да затвърди подкрепата в своя роден щат Мараняо, управляван от съюзник на Русеф. Други са на мнение, че той може да действа заедно с бившия председател на Камарата на депутатите Едуардо Куня, който беше временно отстранен от длъжност миналата седмица заради предполагаемо участие в корупционни афери в държавната нефтена компания "Петробраз".

Според тях Куня, който е архитект на процеса за импийчмънт, може да нарежда временно спиране на процедурата в опит да увеличи възможностите си за влияние върху вицепрезидента Мишел Темер, който би поел президентските функции в случай на отстраняване на Русеф, и да потърси неговата защита от по-нататъшно наказателно преследване във връзка с корупционните афери, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
бразилска пролет еех преди 7 години
Бразилска пролет сънува чичо Сам . Взеха да стават много независими бразилците. Строят наведнъж четери атомни електроцентрали . Били си качили домакинската ел. енергия напоследък. Разбраха и те що е това хладилник, пералня и климатик а това не е добре за шефовете горе, както се изразява нашенския.
11
0
 
1
 
! Отговори
бай Кольо преди 7 години
Много стилна прическа
10
0
 
5
 
! Отговори
свети Гьоринг преди 7 години
Ню Йорк Пост ? Това ли са ви източниците . Офицоза повелител ?
9
0
 
7
 
! Отговори
тодор преди 7 години
Американски компании натискат за импиичмънт , защото Русев ОТКАЗВА да играе по крадливите им ***.
8
1
 
8
 
! Отговори
АЛООО преди 7 години
До ПитанеПри нас няма импичмънт затова защото наште слушкат и играят под свирката *** Мосад
7
0
 
7
 
! Отговори
АЛООО преди 7 години
До Бачо КироДилма отказа на евреите за Мосад да брани олимпийските и затова получава наказания
6
2
 
15
 
! Отговори
Питане преди 7 години
А защо в България при толкова много корупция няма импийчмант за президента? Отговор - Ами защото е върло верен фен на САЩ.
5
0
 
5
 
! Отговори
лусифер преди 7 години
интереса клати феса
4
1
 
22
 
! Отговори
Бачо Киро преди 7 години
Дилма е неудобна за Американците Бразилия е част от БРИКСКоето навежда на мисълта че НЕ бразилския народ а други сили клатят стола и
3
1
 
2
 
! Отговори
бай Пешо преди 7 години
До Бай Иван 2: Има, бе! В България няма корупция!!
2
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На таз бабка и личи че във вените и тече българска кръв!
1
0
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Има ли държава в света където няма корупция ??? Целия свят отива по дяволите от алчност.