САЩ градят противоракетния щит въпреки гнева на Русия

Той може да ерозира възпиращия потенциал на руските ядрени сили
12 май 2016 20:43, Елка Василева
628
САЩ градят противоракетния щит въпреки гнева на Русия
Снимка: архив, Reuters

Противоракетна система на САЩ, предназначена да защитава Европа от заплахи с балистични ракети, набира висока скорост тази седмица с база в Румъния, която от днес ще бъде в оперативна готовност, и още една в Полша, чиято първа копка предстои утре, пише Ванеса Гера от Асошиейтед прес.

Системата се изгражда от години и според представители на НАТО и на САЩ е насочена срещу потенциални заплахи с ракети с голям обсег от Близкия изток, имайки предвид преди всичко Иран.

Но Русия е непреклонно против да има на прага си модерната военна система и това със сигурност ще увеличи още повече напрежението между Русия и Запада, които са по-обтегнати от всякога след Студената война.

САЩ и НАТО казват, че ракетният щит, който е способен да проследява и сваля идващи ракети, е напълно отбранителен и при всички случаи е безпомощен срещу огромния запас на Русия от междуконтинентални балистични ракети.

"Имаме много, много трудни предизвикателства" в отношенията с Русия, заяви вчера в Букурещ, Румъния,Франк Роуз, помощник-държавен секретар по въпросите на контрола над въоръженията, проверките и сътрудничеството. "Русия изгражда от дълго време модерна система и го прави добре. Ние нямаме техническия капацитет да се справим с тази заплаха."

Макар че Кремъл не гледа на натовската противоракетна система като на заплаха за ядрените си сили в сегашния й ограничен вид, тя се страхува, че американският противоракетен щит може рано или късно да ерозира възпиращия потенциал на руските ядрени сили, когато тя стане по-мощна в бъдеще.

Руски представители отхвърлят твърдението, че планираният противоракетен щит е предназначен за отблъскване на ракетни заплахи от Иран, а президентът Владимир Путин изтъква непоколебимостта на САЩ и НАТО да продължат проекта дори и след сключената с Иран ядрена сделка като доказателство, че той е насочен срещу Русия.

Западни представители отричат това. "Разпространяването на балистични ракети е растяща заплаха", заяви заместник-говорителят на НАТО Кармен Ромеро. "Все повече страни се опитват да разработват или да придобиват балистични ракети. Освен това ракетната технология става все по-усъвършенствана, смъртоносна и точна, и с все по-голям обсег."

"За нас би било безотговорно да пренебрегнем тази реална ракетна заплаха", каза Ромеро.

Русия заплаши в отговор на планираната база в Полша да разположи ракетни комплекси "Искандер" в Калининград - руска територия, притисната между Полша и Литва и най-милитаризираната зона в Европа.

"Искандер"-ите, които могат да бъдат въоръжени и с ядрени, и с конвенционални бойни глави, имат обсег до 500 км и могат да достигат почти до всяка точка в Полша. Те бяха разположени временно в Калининград по време на военни маневри миналата година, за да демонстрират способността на Русия за бързо разполагане. Полски служители от отбраната са убедени, че ракетите все още са там.

"Това, срещу което руснаците протестират, са сили, които не могат да ги застрашат", заяви Михал Барановски, директорът във Варшава на Германския фонд "Маршал" - институция, посветена на трансатлантическите въпроси.

"Техните протести са безпочвени", добави Барановски. "Ние знаем - и те знаят, - че тези сили за отбрана са на такова равнище, че лесно може да бъдат елиминирани."

Служители от САЩ, НАТО и Румъния ще участват днес в церемония, с която ще отбележат влизането в оперативна готовност на базата в Девеселу, село в Южна Румъния, като генералният секретар на НАТО Столтенберг ще произнесе реч. Ден по-късно полски и американски представители ще грабнат в ръце лопати, за да направят първа копка на планираната база в полското село Реджиково, близо до Балтийско море. Тя ще бъде готова през 2018 г.

Двете бази ще бъдат част от система, наречена Европейски поетапен адаптивен подход /ЕПАП/ към ПРО - терминология, която подсказва, че способностите й ще растат с привеждането на различните елементи в оперативна готовност. Засега системата включва също радар в Турция и четири ескадрени миноносеца, базирани на пристанище в Испания. Със само временни способности, тя е в момента под командването на американския флот, но ще бъде прехвърлена към НАТО, когато бъде напълно готова.

Програмата бе започната от бившия президент Джордж Буш, но преработена значително при президента Барак Обама, който премахна компонент, планиран за Чехия.

В първите години на планирането Русия и НАТО все още работеха върху това, което наричаха "стратегическо партньорство". Днес отношенията им са в много по-конфронтационна фаза, което стана видно неотдавна от схватките между американски и руски военни в Балтийско море.

Руски бойни самолети преминаха опасно близо над американски ескадрен миноносец миналия месец, доближавайки се на 9 метра от бойния кораб, което флотът на САЩ окачестви като "симулация на нападение", а руски изтребител направи маневра от висшия пилотаж, известна като "бъчва", край разузнавателен самолет на ВВС на САЩ. Американски служители осъдиха тези маневри като непрофесионални и опасни, а държавният секретар Джон Кери заяви, че по военните правила на САЩ ескадреният миноносец е можел да открие огън.

Руснаците омаловажиха инцидентите, като външният министър Сергей Лавров каза, че самолетите са били на "безопасна дистанция".

Отношенията между Русия и НАТО взеха остър обрат към по-лошо, след като Русия анексира Крим през 2014 г. и започна да подкрепя проруския бунт в Източна Украйна. Това накара НАТО да организира военни учения в Централна и Източна Европа, за да успокои съюзниците си, които се освободиха от контрола от Москва преди четвърт век и се опасяват, че отново може да станат мишена.

Военно учение с участието на около 25 хиляди войници "Анаконда 16" ще се състои в Полша идния месец - най-голямото през последните години.

НАТО обмисля също план за ротационно разполагане на около 4 хиляди войници в балтийските страни и вероятно Полша за успокояване на притеснените съюзници. Натовските министри на отбраната се очаква да обсъдят този план през юни, като окончателното решение за разполагането ще бъде взето месец по-късно от Обама и лидерите на страните от НАТО на среща на високо равнище във Варшава.

Анализаторът Барановски заяви, че дори с очакваните военни мерки НАТО ще има само една десета от силите, които Русия е разположила по фронта си. "Това е нищо в сравнение със силите, които Русия вече има в района", посочи той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


628
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
4
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Всичкото ПРО на дегенератите е в обсега на Искандерите в Калининград и бъдещите в Крим!
184
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 370 оот славянинЗа Циркон ли става въпрос?
183
0
 
2
 
! Отговори
до 370 оот славянин преди 8 години
Тези ракети ги има наяве и НАТО-вските ти генерали с голяма мъка го признават!
182
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основната разлика на социализма беше обществената собственост на средствата за производство съ своите +силна и сигурна социална системаи -политическо кадруване и бавни темпове на развитие.Елън Мъск е пример за отличен "състезателен кон", кон, защото е притежание на магнати, магнатите, които управляват света.Въпросните магнати по правило са мизантропи и не им пука за 6,9-те милиарда човека, поне не и за тази част от работния ***.Добитъкът е толкова оскотял, че не му пука за нищо.
181
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 366Аз съм ходил поне 10 пъти в СССР, с нищо не бях очарован. Помня си че постоянно ни атакуваха в хотелите да им дадем кросовки (маратонки) и коняк златна котва. С едно шише коняк можеше да имаш почти всяка социалистическа труженичка строителка но новото общество без експлоатация на човек от човека.
180
1
 
3
 
! Отговори
до 363 от славянин преди 8 години
Стандартът на атлантиците не е двоен, а десеторен, в зависимост от степента на послушание на робите им, а ние определено сме по-грамотни от вас, ''демократите''! Та като спомена за стандартите, за такива велики и утвърдени ''демокрации'' като Саудито и Тюркието например строгите ''демократични'' стандарти на твоите задокеански *** напълно липсват и що така бе, умно ми ''демократче''!? Та понеже си тъпо ''демократче'', аз ще ти отговоря - защото Саудито и Тюркието засега са послушни!
179
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю куршумите на границата на НРБ не бяха защото имаше много желаещи да влязат в НРБ напротив обратното беше пазеха ни да не избягам от комунистически рай
178
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До славянин"ПРО-то на краварите е напълно безпомощно срещу новите руски хиперзвукови ядрени бойни глави на новите им стратегически ракети!"Много добре звучи само че тези ракети ги има само в русофилските празни глави.
177
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю ти луд ли си бе че на кой му трябваше на времето да ходи в СССР е един беше избягал на там и го помислих за луд и го прибрах в лудницата А колкото за лагерите за ударен социалистически труд както им казвахте на лагерите на СМЪРТА точно 87 КОНЦЛАГЕРИ имаше през комунизма като първия е създаден в Сандански още през 1944г и това е ФАКТ другарю
176
1
 
4
 
! Отговори
славянин преди 8 години
ПРО-то на краварите е напълно безпомощно срещу новите руски хиперзвукови ядрени бойни глави на новите им стратегически ракети!
175
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЛьохманЛьохо, много се изучихте от просташкия речник на Путин и във всяко второ изречение повтаряте като папагали "двоен стандарт". То съм сигурен че и глупакът Путин не знае какво е двоен стандарт, но важно е русофилските роби да му повтарят глупостите.
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия глупости за свободата в СССР и НРБ ги пишат пъпчасали тинейджъри които имат информация за онова време от изкукалите си червени бабички и дядовци. Това са хора които не са живели и 15 минути в онова време, но на теория всичко им е ясно. Като им кажеш за изходни визи и почват да питат какво е това, после започват да отричат че такова нещо е имало, а ти трябваше изходна виза дори и за меката на комунизма СССР иначе на границата те вкарваха директно в ареста.
173
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДругарю в България беше пълно със лагери за ударен социалистически труд, тоест концлагериИмаше само два или три. И още началото на 60те бяха закрити. В тях вкарваха престъпниците с по леки престъпления, корумпираните чиновници, черноборсаджиите, спекулантите. Жалко, че днес няма такива трудови лагери за корумпираните депутати.
172
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТолкова свободни бяхме през съветското робство че за да напуснеш НРБ ти трябваше изходна виза за Петрич открит лист за София жителство. Сега при евроатлантизма как пътуват *** ако искат да отидат при техните по-старши партньори от САЩ - какво им трябва? Щото американците си влизат в България свободно като че ли им е бащиния?
171
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю в България беше пълно със лагери за ударен социалистически труд, тоест концлагери
170
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова свободни бяхме през съветското робство че за да напуснеш НРБ ти трябваше изходна виза за Петрич открит лист за София жителство. На границата ограда и куршум. Е много голяма свобода браво бе другарю. Ти свободно ли маршируваше на манифестация за октомврийската революция щото повечето българи го правеха със погнуса. Свободно ли си избираше как да живееш и какво да мислиш. Ако не си човек значи наистина си бил свободен
169
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Частника Елон Мъск сложи цялата нефтена индустрия на русия и цялата космическа техника на русия на ешафота. Като казват че САЩ е страната на неограничените възможности, Мъск е примера на нашето време. Кога колхозник който е по-богат от Мъск благодарение на казнокрадството процъфтяващо по времето на Путин ще направи нещо повече от това да си крие парите в офшорки? Никога.
168
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че руснаците научиха българите да се трудят поне за известен пероид от време.Засега американците не успяват в това начинание.
167
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пичове, кви свободи пак? Това, че можете да пишете глупости по форумите и че може да блъскате в ЕС по полетата не означава, че сте свободни. :)
166
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е да СССР даде свобода на такива като теб да избият хиляди достойни българи след девети даде свобода на *** да затворят хиляди в лагери и затвори, даде ви свобода да безчинствата години наред. . Но това не е свобода другарю това е робство защото така и ти ставаш роб. Аз затова ти казах че ти не знаеш какво е СВОБОДА и никога няма да разбереш