Китай отбелязва 50 г. от Културната революция

Правителство не позволява открито да се дискутират събитията
16 май 2016 17:14, Анисия Иванова
12
Китай отбелязва 50 г. от Културната революция
Снимка: БТА

В китайските медии и социални мрежи се появиха само няколко колебливи споменавания на "Великата пролетарска културна революция", започнала на този ден преди 50 години. Като цяло официалната позиция е да не се обсъжда този период и смущаващото му наследство, предаде ДПА.

Между 1,5 милион и 1,8 милион души са били убити през десетте години, последвали решението на лидера Мао Цзедун да мобилизира през 1966 г. млади хунвейбини (червеногвардейци) за смазване на "буржоазните" елементи, проникнали в управлението и обществото.

Други 36 милиона души стават жертва на политически преследвания до смъртта на Мао през 1976 г. Китайското правителство все още не позволява открито да си дискутират тези събития, въпреки че през 1981 г. партиен документ, одобрен от приемника на Мао Дън Сяопин, определя този период като "10 катастрофални години", отбелязва Асошиейтед прес.

В документа обаче самият Мао е до голяма степен оневинен, ликът му стои на банкноти, а портретът му все още виси на емблематичната врата "Тянанмън" в сърцето на Пекин.

Образователната система само предлага минимална информация за тези събития, въпреки че редица бивши хунвейбини са писали за действията си по време на Културната революция, а някои са се извинили на преследваните от тях хора, отбелязва АП.

В последните дни от сайта за микроблогове Вейбо са били изтрити коментари и дискусии за този период, а мнозина изразяват безпокойство, че подобна революция може да се случи отново в сегашната обстановка на борба на президента Си Цзинпин срещу корумпираните чиновници и дисидентите. Този месец на университетски преподаватели и издания им е било забранено да обсъждат Културната революция, съобщи канадският вестник "Глоуб енд мейл".

Някои китайски държавни медии обаче публикуваха статии по повод годишнината. Телевизия "Финикс" интервюира млади хора, попита ги с какви думи биха описали Културната революция. Отговорите включваха "безумство", "огромно бедствие", "идеализъм" и "обърканост". В статия във в. "Глоубъл таймс" се признава, че годишнината е породила разгорещени спорове в частни разговори.

"Въпреки че правителството я призна, Културната революция продължава да разделя хората", пише изданието.
Според експерта по Културната революция Даниел Леезе от Фрайбургския университет, едно от последствията на това историческо събитие е манията на китайските лидери за политическа стабилност, пише в. "Гардиън".

"От гледна точка на партията е съвсем ясно, че един от главните уроци е никога да не се изпуска контролът, трябва да се запазват командните позиции, не трябва да има никакви фракции в партията. За днешните лидери е изключително важно десетте години на Културната революция да не изглеждат като период на пълна анархия, защото все пак партията все още е управлявала", каза той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарение на културната революция /чистка на "реформаторите" от рода на Елцин или Луканов/, днес КНР е най-голямата икономика в света. Където и да отидете ,от луксозен мол в Ню Йорк до пазара в Могадишу, половината стоки са китайски.
10
2
 
3
 
! Отговори
Възкръснал от бана преди 7 години
Дали е мания увереността на китайските лидери за политическа стабилност не знам, но зачестилите твърдения на един нобелов лауреат относно изключителността на неговата нация, определено граничи с болестно състояние.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук сайдера иска да прай културна революция даже и житатник под формата на книги подготвя!
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 7роби са само тези, които са родени и възпитани в робско мислене! Свободните хора, са свободни навсякъде. Аз в БГ роб не се чувствам и сред обкръжението си роби нямам! Ти роб ли се чувстваш, ако да защо вместо да се опитваш да си намериш нов господар не се опиташ да се освободиш?!!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За революция съм съгласен ама не и културна, работя с доста китайчета и като им гледам културата , добре че те не стъпиха първи в Америка.В това отношение са около 125-150 години назад спрямо нашите стандарти за култура. Да са им халал парите дето печелят на гърба на техните роби.Карат BMW и Lexus ама мляскат , уригат и *** като полудиви прасета!?!?!?
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китайската мощ, ти от вас не си излизал, камо ли от село... Чел си пак грешните сайтове и си гледал грешните телевизии. Върви и виж, тогава пак ще говорим. Нормалните хора така правим ;)
5
4
 
12
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До Китайска мощ...фесорката до китайското посолство, да докладва на другарите там. Имаме и доста докторанти от китай, които идват на обменни начала. Всяка седмица са в посолството (обикновено целия петък следобед) и пишат обяснения къде са ходили , с кой са говорили. Точно като при нас едно време, през зрелия комунизъм!
4
5
 
14
 
! Отговори
Петър преди 7 години
До Китайска мощимам "удоволствието" да пътувам до Китай поне по два пъти годишно, през последните пет години. Най-голямата икономика се крепи на най-робския труд, за полагането на който долна възрастова граница няма. Да не говорим, че там службите още контролират всичко, преди години на обменни начала при нас дойде професрока от Китай, имаща собствен бизнес и солидни лични средства. С нея дойде и една сивичка женица, която през цялото време не си отвори устата но всеки ден придружаваше про...
3
15
 
5
 
! Отговори
Китайска мощ преди 7 години
петре, излез от село и виж свят ! Китай е най-огромната икономика в света и хората живеят много по-добре от нас нищо че са 1.5 милиарда!
2
15
 
0
 
! Отговори
Мао преди 7 години
Китай ще разбие краварите ! Подпалиха света, но Поднебесната ще изгаси пожара
1
6
 
11
 
! Отговори
Петър преди 7 години
мдаа, където стъпи руския ботуш, милиони се прощават с живота си. Само мазохистите в България си искат пак под ботуша! Било им трудно да мислят и да се оправят в живота, искат си пак в кошарата - да ги стрижат, хранят и колят като овце!