Ако има готова държава в ЕС за бежанския поток, това е България!

Министър Митов: Даваме си сметка за всички опасности, нямаме илюзии
20 май 2016 19:07, Елка Василева
75
Ако има готова държава в ЕС за бежанския поток, това е България!
Снимка: архив, Reuters

Страната ни е по-готова за миграционния поток от всички останали, тя се оказа по-готова и от Германия в определен момент. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред български журналисти в Брюксел в коментар на днешни публикации в германски и български медии.

Според медиите германските власти са изготвили поверителен доклад, в който се твърди, че ако бежанският поток наистина се пренасочи към нашата страна, българската полиция, която "страда от липса на средства и служители", можело да се окаже "за известно време отвъд границите на възможностите си".

Още по темата

За момента натискът по границите ни е намалял много значимо след сключването на споразумението ЕС-Турция. Оценяваме усилията на нашите съседи и съюзници, посочи министър Митов. Той поясни в отговор на въпрос, че нашата страна е настояла да има "план Б" по повод споразумението, което съдържа деликатни моменти.

От 2013 г. предупреждаваме за увеличаване на миграционните потоци, още тогава започнахме да изграждаме съоръжения по границата си с Турция. Ако има готова държава в ЕС, това е България, заяви външният министър.

Даваме си сметка за всички опасности и нямаме никакви илюзии, предупреждавали сме всичките си партньори. Една от стабилните държави в региона в това отношение е именно България, добави министърът.

На тази опасност сме обърнали внимание от много дълго време, този въпрос е поставян в рамките на НАТО и ЕС. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че правителството веднага е отчело този елемент и НАТО пое ангажимент да оценява резултатите от операцията в Егейско море и да бъде гъвкава по отношение на оценката за евентуалното пренасочване на трафика на хора през алтернативни маршрути, посочи Митов.

Министърът съобщи, че е поставил този въпрос и на днешното съвместно заседание на неговите колеги от алианса с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, за да бъде възможно сътрудничество и по други участъци, където се появи такава опасност (пренасочване на мигрантския поток - бел. кор.), например по сухопътните граници или в Черно море. Засега такива данни нямаме, постоянно следим ситуацията, ако се забележи подобно създаване на алтернативни маршрути, поясни министърът.

Продължаваме разговорите с всички съюзници в НАТО за това какви отбранителни способности могат да се създадат допълнително в Черно море, което се вписва напълно в концепциите до момента. България ще направи всичко възможно да укрепи защитните си способности в Черноморския регион, заяви Митов.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алтернативите за управлението на България са две:прости и хитри хора като Т.Живков и ББ илиумни и зли като Костов и Митов.Властта винаги работи за силните на деня.Хубаво е, когато интересите на властимащите и народа съвпадат.Изводът е:по-добре ББ.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има няколко човека,които са представители на Сорос и на американските интереси като цяло.Те заемат висши ръководни постове и работят срещу българският народ и държава.Но в същност именно българският народ е допуснал национални предатели на власт.Искрено се надявам,че ако не дай Боже ислямистите тръгнат през България,народът да се организира и да даде отпор на тази зараза.Но мисля,че Борисов има силно развито чувство за самосъхранение и добре знае,че ако ония тръгнат през БГ той ще си замине .
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е национално предателство!тия хора трябва да се изгонят от постовете си веднага!***!Платени *** и народоотстъпници!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** значи гербер...гербер значи ***....
42
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Г-н президент,моля ви ,като си тръгвате ,вземете с вас и това недоразумение,наречено Д. Митов.Не става за министър на такова важно министерство.Да си ходи дома и да не пречи на интересите на България.
41
0
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Добре че си имаме Динко и другите храбри другари от дружината му! Ако качакаме Митов или краварите да ни пазят.... най-много да ни подпалят и нас като в близкия изток! Долно племе са това англо-саксите! Още от римско си бяха варвари-унищожители на цивилизацията! Кой скара братските народи Украйна и Русия? Кой подпали целия Близък Изток? Кой насъска бежанците към Европа? Кой подрепя тероризма? еййй, долно племе!
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митов е подготвен. Дупето му е подМито, готово за талибаните.
39
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 7 години
чуите мигранти не тръгваите през нашата страна защото това е клопка на нашето правителство авлезете ли балканджиите ще ви направят на пух и прах и ще ви се види по добре в турция стоите си там в българия и мишките не могат да живеет добре камо ли вие
38
1
 
14
 
! Отговори
Аз преди 7 години
За България са умирали дедите ни. От както нямаме граничари нямаме и граница и вече няма нищо свещено за нас. А границите са свещенни. АК 47 за народа и сам да пази границите, че политиците освен задните си части продават и страната. Къде мигранти къде политици кой където свари и да се оправяме, че то никой няма да дойде да помага
37
0
 
13
 
! Отговори
Цветанка преди 7 години
Предатели на България и....в България,на път и под път!...
36
1
 
8
 
! Отговори
www преди 7 години
СМЕТИЩЕТО НА ЕВРОПА....
35
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да е жив и здрав Динко, на Вас не се надяваме
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя *** май намеква, че другите държави са неподготвени ! Дали не е време да ги изхвърлим от ЕС като се подготвят нека заповядат, а ?
33
1
 
16
 
! Отговори
kalin преди 7 години
Баба Меркел се чуди къде де ги побере ами Бухенвалт е на 20 километра от Ваймар там има място за всички.Само трябва организатор като Адолф Айхман и готово.
32
0
 
24
 
! Отговори
TOZI преди 7 години
МИНИСТЪРА ЛУД ЛИ Е ?Как може да казва че България е готова да приеме бежанци и да ги изхрани ?Да си ги приеме в Министерството , и в къщи .Я го виж ти , говори несвързани работи .
31
0
 
22
 
! Отговори
kalin преди 7 години
Ако границата се пазеше като през 60 70 80те години който се опита да премине там и го закопавахме ние граничарите.Но сега по време на междукрацията сме разграден двор.
30
2
 
12
 
! Отговори
ha ha ha преди 7 години
"Ако има готова държава в ЕС за бежанския поток, това е България!"Е, не би могло да бъде по-точно казано - готови сме да приемем толкова бежанци, колкото ни изпратите.Дори ги очакваме с нетърпение и желание, че засега нещо ни избягват.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да чакаме ли 22 млн кюрди бягащи от демократичва турция или как.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боц боц боц баба меркел е кагебистка и боцка западняците.Хе хе
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС и Турция искат ГЕРБ да съборят оградата за 300 милиона лева.