Газпром продава техническите документи по Южен поток

Нефтегаз.ру: Купувач може да бъде България
25 май 2016 22:00, Анисия Иванова
73
Газпром продава техническите документи по Южен поток
Снимка: Булфото, архив

Газпром е решил да продаде техническите документи по проекта за магистрален газопровод Южен поток, като купувач може да стане България, която не се отказва от намеренията си да бъде балкански газоразпределителен център, съобщава Нефтегаз.ру.

Реализацията на проекта беше прекратена на 1 декември 2014 година. Решението за продажбата беше взето на 24 май 2016 година от съвета на директорите на Газпром, се казва в съобщението.

В рамките на предстоящата сделка Газпром ще продаде документите за технико-икономическа обосновка (ТИО) и комплексните инженерни изследвания по проекта.

Общата сума ще бъде 119,3 милиона евро, от които стойността на пакета документи за ТИО е 38,1 милиона евро, документите по комплексните инженерни проучвания - 81,2 милиона евро.

Заслужаващ внимание купувач е компанията Саут стрийм транспорт (South Stream Transport B.V.), дъщерна на Газпром. Тоест сделката най-вече означава подготовка за по-нататъшна препродажба на документацията на европейски купувач. Чрез холандската дъщерна фирма на Газпром това явно ще стане по-лесно, според Нефтегаз.ру.

Купувач може да стане България, която не се отказва от намерението си да бъде балкански газоразпределителен център, твърди Нефтегаз.ру. За това, че българската проектна компания по изграждането на проекта Южен поток - Саут стрийм България (South Stream Bulgaria) - представлява интерес за страната спомена на 20 май 2016 година българската министърка на енергетиката Теменужка Петкова. Така тя отвърна на възмутеното изказване на депутата Н. Ананиев, че Южен поток България продължава да работи, като харчи над 200 000 евро на месец от бюджета на страната, се казва в публикацията. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
XRumerTest преди 6 години
Hello. And Bye.
54
0
 
0
 
! Отговори
срочно преди 7 години
Interpol da sledi за продажници на власт които могат да набутат народа с дългове за милиарди живи левовеНапомняме че риска е огромен а народа няма пари за оцеляване..
53
0
 
0
 
! Отговори
срочно преди 7 години
Interpol da sledi за продажници на власт които могат да набутат народа с дългове за милиарди живи левовеНапомняме че риска е огромен а народа няма пари за оцеляване..
52
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 60Умникооо Винаги и за тока и за ГАЗът ти трябва БУФЕР. При нашата ел система е ПАВЕЦ Чаира и съответно Чирен за ГАЗът.Освен това за да втечнен ГАЗът има два варианта при стайна темп и високо налягане или ниска темп и ниско налягане. Кое ще изберат зависи от много неща и подходящите технологии.
51
0
 
0
 
! Отговори
До Боби преди 7 години
Боби, издаде се! Газта не се пренася за да се държи в хранилище. Тя се консумира както тока от далекопровода. Хранилището е за буферни количества за зимата, докато дойде следващия кораб и т.н. Има такова в Чирен. Асвен това находището на Галата би могло да се ползва за такава цел. И за да не се издаваш повече ще спомена че този газ по-горе може да бъде и със стайна температура /ambient/ както му казват англичаните.
50
0
 
4
 
! Отговори
ква стана тя преди 7 години
гъзпром взеха да се гъзят наляво надясно ама ще си помислим дали да им пуснем тръбяците да минат евентуално при много добра оферта за нас и ЕС на която не можеш да откажеш може и да ги пуснем
49
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 57Приемния LNG е евтин ако имаш ГОТОВО подземно ЕСТЕСТВЕНО хранилище и МАГИСТРАЛЕН ТРЪБОПРОВОД до него. Ако нямаш трябва да изградиш като МИНИМУМ НАЗЕМНО/ПОДЗЕМНО ТЕХНОЛОГИЧНО ХРАНИЛИЩЕ за LNG с значителен капацитет поне обема на 3-4 танкера.LNG си е и ще си остане по-скъпа технология.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приемния терминал за LNG е много евтин. Проблема е товарния терминал. Той трябва да бъде на Грузинска територия. За съжаление Русия вече им направи две войни, създаде анклави със заинтересовано население и поддържа Грезия в далеч по-нестабилно положение от България. Това е и причина да не може да влезе в НАТО. Тази битка трябва да я спечелим ние. Газопровода на Българския участък трябва да бъде Български! После може да дойде газ и от Норвегия, а защо не и от Грузия!
47
1
 
2
 
! Отговори
fripp преди 7 години
Възможно и разумно е да направим така, както правят други, доста по-напреднали от нас, европейски страни, а именно - въпреки санкциите да си следваме интересите, без да се изхвърляме. Иначе как да си обясним, че Финландия купи 2 реактора от Росатом, а Словакия сключи 5 годишен договор с Роснефт. За Унгария няма нужда да се говори. Търговията не е спряла, само ние се губим яко.
46
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 54Значи Ано ЮУмни ти си доставчик на ... обаче целия ти бизнес се контролира от АЗ. Аз мога да ти спра бизнеса ако реша че е в моя интерес. Какво ще направиш в този случай?Не само Северен и Южен Паток и Гъска ще правиш ами и революционно движение ако трябва ще финансираш само и само да се измъкнеш от опеката на АЗ.Все пак рашките не са и ди оти. Не искат бизнеса им да се контролира от други хора.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин докара дотам нещата, че отново ще трябва да намаля драстично цената на водката за да укрепи разклатената си власт. Най-евтиния алкохол който се продава по разсипаните руски села е 20 рубли бутилката, но може да се намали и на 10 рубли.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До frippЗа русофила единствения възможен и разумен път за доставка на газ е Русия и само Русия. Тази русофилска упоритост си има и своето обяснение. Ако отрежат закупуването на газ и нефт от Русия ще последва катастрофа за матушка много по-голяма от тази през 1917г. Тогава поне е имало селяни които да произвеждат нещо в Русия, сега там има само банди крадци и бандити и алкохолизирано население което е равнодушно към всичко около него освен водката.
43
1
 
3
 
! Отговори
fripp преди 7 години
От Грузия е много много съмнително. Нито ние, нито те имаме терминали за обработка на втечнен газ. Едва ли някой ще изкара пари да ги построи и после да ни ги даде ей така . Грузия получава газ от Русия, защото явно им е по-изгодно. Освен това този район е много нестабилен политически и никой няма да рискува да хвърля не малко пари на място, което всеки момент може да пламне.
42
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 47Всеки ТЪРГОВЕЦ сключва договорите си както той иска. Ако две фирми се съдят къде според теб ще заведат дело в ЕС или САЩ? Ако законите са по-добри за ищеца в ЕС там и ще заведе делото.НО СЛЕД КАТО ВЕЧЕ СА СКЛЮЧЕН ДОГОВОРИТЕ. Защо се разтрогват едностранно?
41
0
 
4
 
! Отговори
fripp преди 7 години
Газопровода от Азербайджан е предназначен за Италия. Капацитетът му от 10млрд.м3 е равен на 17% от годишното им потребление. От Туркменистан газопровод няма да има скоро време за Европа, тъй като той трябва да мине по дъното на Каспийско море, чийто териториални води не са разпределени вече 25 г. и няма изгледи следващите 25 г. това да стане. Турция пък не иска да пуска газовози през Босфора, така че, ако не изскочи нещо от морето, ще трябва пак да се оглеждаме на някъде.
40
3
 
5
 
! Отговори
trafoPOST преди 7 години
Е, как ще ни ги продават тези документи, като дружеството е обща собственост. Ние имаме право върху тези документи като съсобственици в това дружество. Баси наглите "освободители". Да си заврат тръбите там където слънце не огрява, макар, че на тях, това място напоследък доста слънчево се оказа :-)
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лукойл произвежда евтини горива, но продава прескъпо, защото е монополист с благословията на продажните депутати. същите *** се съгласиха срещу 50.000 долара годишно!!! да харижат бургаския залив за доставка на петрол с кораби и когато ЕС ни натисна за парични гаранции срещу еко катастрофа, всичко утихна. едно време такива управляващи са ги избивали до девето коляно и са ги оставяли на мухите по площадите.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след като номерцата на Газпром не минаха в Европа, направиха единственото възможно - заплашиха, че ще продават на Турция, а турците да се оправят с вноса. само че турците също си правят сметките, внасят от още 4 държави и не случайно, няма нито турски, нито южен поток. единственото решение е продажби на индия през афганистан, само че азербайджан, казахстан, туркменистан добиват своя газ и също продават. когато ползваш държавно дружество за политически рекет, си плащаш за последствията.
37
0
 
2
 
! Отговори
до Боби преди 7 години
за енергиен пакет 3 се знаеше от 2004 година и ВСИЧКИ, повтарям ВСИЧКИ страни се съобразиха с това. същият наш министър, който подписа този пакет, после подписа измамата южен поток. относно мариците трябва да питаш крадливите бг политици, които имат деца и сметки в сащ - тях ги държат за топките и си траят. аец белене е същата измама - нарочно се подписа празен договор без подробности и затова не се знае кое колко ще струва. за сведение - не съм бг пишман 'експерт' от някоя партия.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гъзпром се хвана за палците