Русия върна Надежда Савченко на Украйна

В замяна двама руснаци се прибраха в родината си
Обновена: 25 май 2016 16:24 | 25 май 2016 16:24, Елка Василева
391
Русия върна Надежда Савченко на Украйна
Надежда Савченко. Снимка: Reuters

Самолетът, в който доскоро задържаната в руски затвор украинска военнослужеща Надежда Савченко потегли от Русия за Украйна, се приземи в Киев, съобщи украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс.

"Президентският самолет с героинята на Украйна Надя Савченко се приземи", написа той в Тwitter. "Надя се прибра в Украйна. Радвам се с всички сънародници", добави в Тwitter премиерът Володимир Гройсман, цитиран от Франс прес.

Военният пилот Надя Савченко заяви още с пристигането си в Киев, че е готова отново да се жертва за Украйна, предаде Франс прес. "Готова съм да се жертвам отново на бойното поле за Украйна. Голяма благодарност на всички, защото се борихте за мен. Ако хората не бяха проговорили, политиците щяха да замълчат. Така че голямо "благодаря" на всички", заяви видимо уморената Савченко пред чакащите я на летището Бориспил в Киев журналисти.

Савченко бе един от най-известните пленници в украинския конфликт. Тя бе държана в руски затвор от средата на 2014 г. по обвинение, че е дала на украинските национални сили координати за удар, в който бяха убити двама руски журналисти и беше осъдена на 22 години затвор от руски съд.

Още по темата

Днес руският президент Владимир Путин е подписал указ за помилване на Надежда Савченко. В изявление по руския тв канал Ер Те Путин каза, че е решил да помилва Савченко, след като роднини на загиналите в Украйна руски журналисти подали петиция до него с молба да прояви милост към украинката. Путин бе показан по телевизията с две млади жени, представени като роднини на журналистите, на които благодари за инициативата, предаде АП.

Савченко е била разменена за двама предполагаеми руски войници, които бяха пленени в Украйна, отбелязва ДПА.

Самолетът с руските граждани Евгений Ерофеев и Александър Александров, които са осъдени в Украйна, кацна на московското летище Внуково, предаде РИА Новости. Те бяха посрещнати от съпругите си.

Украинските власти помилваха Евгений Ерофеев и Александър Александров, които изтърпяваха 14-годишни присъди, издадени по обвинения в извършване на терористичен акт и водене на война на територията на страната.

Председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко съобщи, че макар и предаването на Савченко на Украйна и на Ерофеев и Александров на Русия да се е състояло, това не е била размяна, а е станало на основание ратифицираната от Украйна и Русия Европейска конвенция за предаване на осъдени лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
2
 
! Отговори
до 310 от славянин преди 8 години
''*** се'' от страх от твоите ''лоши потупвания по рамото'', ако искаш може да се видим и да се запознаем!?
218
2
 
10
 
! Отговори
до 313 от славянин преди 8 години
Няма по-голямо предателство за България от атлантикофилството и анадолофилството (днес Тиквата се скъсал да прегръща и целува талибан Ердоган) на ''демократите'', те ни докараха до днешното положение на най-бързо изчезващата нация на планетата! Откакто преди 26 години поехме по новия и ''светъл'' атлантическо-анадолски път на ''просперитет'', България стигна дъното във всяко отношение - икономическо, социално, демографско, културно, образователно, и т.н.! Безспорен факт!
217
2
 
13
 
! Отговори
Пророк Илия преди 8 години
До Анонимен 313Не бой се - русофилите не могат вече да спрат прогреса на вашето поколение - разходи се около джамията в София или из центъра на Пазарджик. Скоро ще турите бурки на жените и ще благодарите на аллаха, че ви е отървал от Русия и русофилите. И ще заживеете в европейския халифат! А след 500 години некой в Москва може пак да реши да завладява проливите през Дунава. ако са забравили що за го вна живеят по тези земи.
216
0
 
1
 
! Отговори
нико преди 8 години
До Анонимен 313 простотията ходи по хората анонимен
215
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До УнтершайзеРусия започва началото си от Суздалското княжество (Суздалска крайна) през 1169г. когато Андрей Боголюбски обявява отделянето на княжеството от Русь. В последвалата война Боголюбски побеждава Русь, завладява и опожарява Киев. През 1237г. Суздалското княжество пада под зависимост на Златната орда. През 1280г. татарите преместват столицата на княжеството от Суздал в гр. Москва. Така се появява Московското княжество. То става предшественик на днешна Россия.
214
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 247Дали са Руски или Сирийски тепърва ще се разбере. Освен това винаги е много по-лесно да се унищожат на земята. Макар че честно казано само тези унищожени във въздуха при операции трябва да броим.
213
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do slavianin - Slushai , ruskia ezik mi e kato bulgarskia I sigurno sum pro4el malko pove4e ot tebe . Ne izpolzvai neprili4ni sravnenia , 4e losho potupvam po ramoto.
212
0
 
1
 
! Отговори
Унтершайзе преди 8 години
До юбералесТака е - руснаците са шведи, шведите са руснаци, а финландците са румънци, а румънците са италианци, италианците всъщност са гърци, гърците са египтяни, а египтяните са всъщност българи
211
0
 
1
 
! Отговори
Куроператор преди 8 години
До Анонимен 298И тази година се очакват десетки хиляди руски деца да дойдат да гладуват из българските курорти! Щехме се изтепаме с комшиите къде по-напред да дойдат да погладуват
210
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До УндершайзеРусь не е основана от Валдемар (Владимир) а от прадядо му Асколд през 862г. Русите са скандинавци от земите на днешна швеция. Фините наричат днес Швеция - Росланд. Валдемар (Владимир) приема христианството през 988г. Повечето държави в Европа не носят средновековните си имена. Например Чехия, Германия, Италия, Украйна, Холандия, Словакия и др.
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 299Абе като дойде некой като Депардио да поиска българско гражданство, или некой американец си спаси кожляка в България, надувай бузи и си пери мишата какалашка с руския мечи ***! Сега яж го вна из безплатните го вноядни като този, щото можеш анонимно да закусиш пез да плащаш
208
0
 
4
 
! Отговори
до 299 от славянин преди 8 години
Ами той Депардийо си има и френско гражданство, но не живее във Франция, а Сноудън определено скоро няма да се върне у дома, защото знае какво го чака в царството на ''най-великата демокрация'' - пандиз или смърт!
207
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До юбералесевтина украинска пропаганда
206
2
 
5
 
! Отговори
до 298 от славянин преди 8 години
Територия като руската се пази с ''пищови'', не с хамбургери, господин ''демократ''! От много хамбургери онова в тиквата ти май се е превърнало в ГМО кетчуп!?
205
3
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Ерофеев и Александров са руски офицери от 3-та десантна бригада на спецназ гр. Толиати. Уволнени са от армията на РФ няколко дни след арестуването им. До тогава са били в отпуск. Размяна няма. Това че се завръщат в същия ден със Савченко е случайност. Попадането им на украинска земя също е случайност. В Украйна не е имало руски войски.
204
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАбе ти май не си с всичкия си! Кви "украински земи" ми бръщолевиш?! Няма такова нещо. Украйна означава Покрайнина! А Киевска Рус е Русия! Прехвърляте всичко негативно на руснаците, което е много удобно за укропите, а не виждате безумната си "логика".
203
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Logikata na rusnaka e kato na onzi " s dvata pishtova na gol zadnik" . Decata mu gladuvat , a toi subira rubli za pishtovi .
202
2
 
5
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Странно защо ''Киевска Рус'' се е наричала Рус, а не Укр? Защото е била, и е РУСКА, а не някаква друга! ''Укр'', означава, за *** ''демократи''- у девета глуха на Русия! И още, за сведение на *** ''демократи'', в ''дивата'' източна Азия -Япония, двете Кореи, Китай, Тайван няма никакви ''евроценности'' като свободна п.д.растия и неспирни вълни от ислямски нашественици!
201
0
 
3
 
! Отговори
Ундершайзе преди 8 години
До юбералесИменно - Киевската Русь с център Киев е руска държава, основана от руския княз Владимир Мономах. Самият той приема християнството в столицата си - Киев и от нам започва покръстването на руския народ.
200
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 282Най-крещящ нацистка пропаганда