Вотът за арменския геноцид – изпит за приятелството между Турция и Германия

Турският премиер: Неразумно би било одобряването на резолюцията
2 юни 2016 12:37, Елка Василева
29
Вотът за арменския геноцид – изпит за приятелството между Турция и Германия
Бинали Йълдъръм. Снимка: архив, Reuters

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че би било "неразумно" германският парламент да одобри символична резолюция, обявяваща за геноцид масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г., предаде Ройтерс.

В реч пред представители на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йълдъръм каза, че вотът в Берлин, насрочен за днес, ще е изпит за приятелството между двата съюзника.

Още по темата

"Понякога страни, които разглеждаме като приятелски, когато изпаднат във вътрешнополитическа безпомощност, стигат до такива бляскави идеи, казвайки си: "Към какво ли сега да насочим вниманието". Това е един такъв случай", каза турският премиер, като добави, че вероятно няма да бъде и последният.

Йълдъръм напомни за телефонния си разговор по-рано тази седмица с германския канцлер Ангела Меркел, пред която е възразил срещу резолюцията. По думите му тя отговорила, че ще направи каквото може.

Меркел няма да участва в гласуването на резолюцията в Бундестага днес, обяви вчера говорителка на канцлера, като обясни, че отсъствието й ще бъде продиктувано от други ангажименти.

"Днес Германия ще премине през истински тест за приятелство", каза още Йълдъръм. "В действителност това не е наш проблем, а проблем на Германия. (Там) Има 3,5 милиона избиратели от турски произход, наши граждани. Мисля, че нашите германски приятели нямат право да причиняват разочарования на толкова голяма общност, която има принос от 40 милиарда евро към германската икономика, която притежава 400 хиляди компании и осигурява хляб и прехрана на милиони хора", изтъкна турският премиер.

630-те депутати в Бундестага трябва да се произнесат днес по проекта за резолюция на парламента, озаглавена "Спомен и възпоменание за геноцида над арменците и други християнски малцинства преди 101 години". Той бе внесен от парламентарните групи на мнозинството - консерваторите от ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия, и от опозиционните Зелени. Очаква се проектът да бъде подкрепен.
 

/БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
17
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Германците са признали за геноцида на евреите.Щом вотът за арменският геноцид е тест за приятелството между Германия и Турция,то вотът в българският парламент за турският геноцид над българите какво е?Може би тест за приятелството между ГЕРБ и Турция?
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз недорасляк току що стана премиер и вече размахва пръст и се меси във вътрешните работи на друга държава. Заплахата, че видите ли нашите хора ще останат разочаровани не работи. Щом са се натресли в чужда държава ще си свиват шалварите и ще мълчат. Наглец !
1
3
 
31
 
! Отговори
Цветанка преди 7 години
Турците за 500год. изклаха не само сума ти и Арменци,а и сума ти други не малцинства а цели народи. Колко само българи са изклали стига за да са ни вечни врагове!!!