Сърбия да спазва правата на българите, зове Ковачев

В Босилеград има икономически и демографски проблеми
6 юни 2016 14:17,
20
Сърбия да спазва правата на българите, зове Ковачев
Снимка: bgonair.bg

Иван Николов от Западните покрайнини е новият носител на Наградата за европейски гражданин за 2016 година. Той беше номиниран от Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

"Това беше и моето желание - дейността на г-н Николов да бъде призната не само за г-н Николов, но за всички наши сънародници по Западните покрайнини. Това е едно признание, един сигнал към Република Сърбия, че ние искаме да й помогнем по пътя към европейската интеграция, но Сърбия трябва да спазва правата на българите. Това на хартия може да е факт, но в реалността не е така", обясни Андрей Ковачев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

От около десетилетие има проблем с обучението на български език в Цариброд и Босилеград, добави евродепутатът. По думите му през цялото време сръбската администрация извинява липсата на дневници и български паралелки с недостатъчното финансиране или с липсата на някаква комуникация.

Проблемите с обучението на майчин език не са от вчера, а продължават от десетилетия, потвърди и Иван Николов. По думите му в Босилеград има сериозни икономически и демографски проблеми.

"Виждаме едни тревожни процеси, когато хората все повече се изнасят от Босилеград и сега Босилеград се е превърнал в едно сиропиталище, където населението зависи от подаянията на общинската власт, но работеща икономика няма и предпоставка за развитието й няма", посочи Николов.

Въпросът със състоянието и условията на живот на нашите сънародници е една тема, която повдигаме в ЕП и във всеки доклад са проблемите на Сърбия, отбеляза Ковачев.

"Имаме уверение законодателно в Сърбия, че са решени проблемите с националните малцинства, но на практика има нежелание от централната власт в Белград това да се случи. Това е проблемът и това е, което поставяме, ако те не искат европейска интеграция. Партията на г-н Вучич спечели изборите, искат да станат и част от ЕНП, но ние сме поставили тези проблеми и те не могат да станат тази част, както от ЕС, така и от ЕНП, ако не видим реални резултати за нашите хора в Босилеград, които по стечение на ужасните исторически обстоятелства са останали извън пределите на нашата родина", обясни евродепутатът.

Никоя страна не може да влезе в ЕС, ако има проблеми със съседите си, подчерта още той.

"Ние винаги сме настоявали границата да бъде отворена, защото е предпоставка за икономическото развитие в района. Защото това е един район, исторически и географски, обърнат към България", добави Николов.

"Излязохме с един документ, в който по точки е описано какво трябва да се направи, за да се подобри положението на българското малцинство. Там ясно е написано, че очакваме Договор за приятелство между България и Сърбия, в който да се обърне сериозно внимание на проблемите на обществото и да се осигури нормални условия за живот на това население край границата. Имаме достатъчен европейски опит, за да се реши този проблем по нормален и цивилизован начин. Всичко се случва с диалог, но тревожното е, че все още такъв няма", допълни Николов.

Вижте цялата дискусия във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO 13'Bulgarite v Romaniya uchat bulgarski I sa v ES nyamat problem
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Do 14 To togava v Rusiya vsichki sa rusnazi!? 120 miliona
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то и ние така се намесваме в делата сръбски. В Белград като нищо ще си помислят, че защитавайки правата на българоговорящите сръбски граждани предявяваме териториални претенции по същия начин както от югоизток го правят защитавайки турскоговорящите български граждани така както мислиш ти. Та трябва веднага да изгонят нашия посланик в Сърбия.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А българите в БЮРМ кога ще имат право да учат български? Сега ги мъчат с този македонски.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви българи в Сърбия бре? Щом са в Сърбия са сърби и трябва да им се забрани да говорят български, да ядат лук и чесън и въобще всякакви български битовизми.
9
7
 
6
 
! Отговори
Az преди 7 години
Как така Българи има и в Турция, Македония, Сърбия, по целия балкан, а във България няма никакви малцинства??? Кога Турци, Сърби и Македонци ще бъдат признати като малцинства в България, и кога ще могат да учат на майчиния си език по училищата??? Кога??? Когато стане това в България, да може да става и за Българите в Сърбия и Македония и навсякаде....поздрави...Уважавам Българите, обичам ги, но трябва и те да уважават различните им съседи...
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали сме приятели и братя със СССР защо не върнаха територията. Значи СФРЮ им са по братя
7
0
 
3
 
! Отговори
Слави преди 7 години
Бе то надолу пълно с анонимни *** и *** - как па се намерихте на едно място? За сведение, т.н. Западни покрайнини са откъснати от Царство България и предадени като компенсация на бившата Държава на сърби, хървати и словенци, след Втората Национална Катастрофа - 1919 г.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има на много места български училища. Чул съм в Италия,,Англия
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1 Мисли и ако не ти е ясно чети. Не плюй по хората, що то така ставаш за смях, по жалък и от ***.. Тази територия е бела винаги на България и населението не е от сърби а от българи. Но с идването на СССР и с помоща на САЩ, и нашето БКП се пълни с продажни колхозници. Спират със закон контактите от другата страна на границата. Съсипват и връзките с роднини. разделят, братя, сестри, чичо, вуйчо и близки хора. БСП /БКП/и Русия не се занимават с тоя проблем и го правят мърляв
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Час по албански не щеш ли ако албанците решат да дойдат насам може и по македонски нещо, ъ ?
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък на мен в Нова Зенландия не ми дават да уча, моля г-на да се намеси ако може и по санскритски нещо.
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя само като му видиш мутрата и ти става ясно що за евролибераст е.
1
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още един *** с незнам си каква нагада взел се насериозно.