САЩ показват мускули със самолетоносача "Труман"

Той превозва над 70 летателни апарата и 5500 души екипаж
9 юни 2016 21:55, Елка Василева
89
САЩ показват мускули със самолетоносача "Труман"
Снимка: архив, Reuters

САЩ са нанесли най-малко 35 удара срещу организацията "Ислямска държава" (ИД), откакто самолетоносачът им "Труман" отиде от Персийския залив в Източното Средиземноморие, обясниха офицери на борда на кораба.

Операцията има за цел да покаже силата и гъвкавостта на американската армия: разположени на "Труман" изтребители F-18 и поддържащи самолети извършиха 50 бойни полета между петък и понеделник вечерта.

При 35 от тези полета са били нанесени удари в Сирия и Ирак според говорителя на кораба лейтенант Тим Пиътрак, пише Франс прес.

Всеки от ударите е бил нанасян в рамките на въздушна подкрепа за сухопътни бойци. Не е имало преки атаки по конкретни цели като разрушаването през януари на използвана от ИД банка в северния иракски град Мосул.

Бомбите невинаги целят убийства или разрушения: някои разпръсват позиви за поддържане на духа на бойците против ИД или за предупреждаване на цивилните за предстоящи атаки в околностите.

Още по темата

Откакто "Труман" премина Суецкия канал, всички смъртоносни бомби са били 225-килограмови ракети с лазерно или сателитно насочване, обясни отговарящият за въоръжението на самолетоносача Джим Макдоналд.

"Това е интелигентна 225-килограмова бомба. Ако искаме, можем да я взривим в трапезарията вместо да срутваме цялата къща", обясни оръжейникът на кораба. За сравнение, ударът по банката в Мосул, при който ИД изгуби милиони долари, е бил извършен с няколко бомби, тежащи близо тон всяка.

С последните операции вече над 1450 бомби са пуснати от самолети, действащи от борда на "Труман", откакто той напусна Норфък на източното крайбрежие на САЩ и тръгна към Персийския залив в средата на ноември.

Огромният ядрен самолетоносач, който превозва над 70 летателни апарата и 5500 души екипаж, трябваше да се прибере в средата на юни. Мисията му обаче бе удължена с месец в рамките на операцията за нанасяне на преки удари по ИД, унищожаване на източниците й на приходи и насърчаване на нейните опоненти.

Това удължаване на мисията е част от увеличения напоследък натиск върху ИД, довел до загубата на близо половината територии, които организацията бе превзела в Ирак.

Изборът за преместване на "Труман" в Източното Средиземноморие обаче е по-неясен.

Според експерти САЩ може би са искали да сигнализират на Турция, че могат да повлияят на положението в Ирак и Сирия, без непременно да използват нейните военновъздушни бази. Тази демонстрация на сила може би цели и да впечатли Русия, която също се е намесила в Сирия.

Операции от Средиземно море може също да са полезен опит в случай на по-активни действия срещу бастионите на ИД в Либия. "Може да се случи, но не това е причината да сме тук сега", увери командващият операцията адмирал Брет Батчелдър.

Преминаването от Залива в Средиземно море "илюстрира факта, че можем да действаме където си поискаме в света", добави той.

Колкото до операциите срещу ИД, "мисля, че си вършим работата. Не само ние, а всичките 65 страни, които участват в коалицията", каза командващият операцията.

Освен че дава на екипажа отмора след задушаващата жега в Залива, преминаването в Средиземно море също така позволи на пилотите да изпълняват повече мисии в Сирия отпреди, обясни адмиралът.

"Това е просто въпрос на близост и управление на силите, но покриваме и същите зони, които поддържахме, когато бяхме в Персийския залив", увери той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тази демонстрация на сила може би цели и да впечатли Русия, която също се е намесила в Сирия."Така ли, за пръв път чувам! Абе, скапан.тии, Русия ви направи едно показно в Сирия и обърна хода на войната с няколко самолета и малко крилати ракети. В момента подготвят "Гранитите" и "Яхонтите". Тактиката на използването им е такава: залп с няколко ракети, свързани в обща система, оператори вече не участват - работи изкуствен интелект, една става водеща, другите летят на 2-3 м над водата, сами избир
28
15
 
1
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
До Анонимен59Айде, преброй си рублите и лягай...................
27
18
 
1
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
До 57Да , американските пилоти са катапултирали,а пияните руснаци са вече при Св. Петър.Ама четете бе хора, четете и други информационни сайтове.Ако не заете чужди езици, снижете се ниско до тревата и мълчете.
26
10
 
2
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 8 години
До РусияМного бързо си забравил вчерашното СУ 27 в Подмосковието.
25
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 43Ракетите са ОНИКС - А Версията само за Индия е ЯХОНТ
24
1
 
9
 
! Отговори
Петко преди 8 години
Защо никой не се страхува от атомните самолетоносачи тип Нимиц? По какъв начин САЩ заличават от лицето на Земята цели държави? Нима Иран знае някакъв секрет, че си позволява така лекомислено да реагира на присъствието на американските самолетоносачи?Заблуда 1. Ще насочим към крайбрежието пет Нимиц-а иИ американските летци ще се окъпят във кръв. Всички разсъждения за мощта на палубната авиация на ВМС на САЩ са проекция на силата, 500 самолета, във всеки момент, във всяка точка на Земното кълбо на практика това са фантазии на впечатлителни еснафи.Заблуда 2. Петстотин сам
23
1
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
...............И може бързо да потъне.
22
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До анонимен 36Ано умни при максимално натоварване на катапултите един самолетоносач може да пусне самолетите си(около 85-90бр) за мин 10-12 минутиТоест само за 17 мин те ще са успели да излетят и да формират боен строй, тепърва има прелет до противника, преодоляване / подавяне на ПВО, Намиране на Цели и работа по тях и след това полет до самолетоносача и кацане за тези които са оцелели ако нападнат един наистина силен противник а не талибани.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
страшна работа - 50 летателни мисии и цели 35 ударатова е почти по един удар на мисия ЛОЛдругите 15 мисии сигурно са били да пускат оръжия и боеприпаси на исил
20
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 34Сори човеко данните ги взех от статията за американците. А за рашките от техния сайт на отбранатаОстаналото е елементарна сметка с калкулатор(сложил съм и два почивни дни в седмицата за руските самолети)
19
1
 
12
 
! Отговори
Петко преди 8 години
Краварите могат да уплашат гаргите на някой бустан, дано Вовата не изпрати някой СУ, че тея 5000 кравари бая ще оакат Средиземно море и еколозите ще се сърдят! За един месец 8 краварски самолета паднаха сами, два дори пред очите на обонго
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много странно.Нанасят удари без конкретни цели и без да причиняват щети на терористите.А относно умната бомба-дали ще взривят 100,150 кила взривно вещество значително по-мощно от тротил в спалнята,кухнята или коридорът на някоя къща която и без това е празна..И още нещо-90 самолета са извършили 50 полета за 4 дни.Което прави по един през 2,3часа.Подозирам ,че на доста селскостопански летища в САЩ трафикът е по-натоварен...Май всичко отнво е повод за героичен холивудски сериал и компютърна игра.
17
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До ХХХ 27Американски самолетоносач се защитава от поне една подводница и поне 8 -10 кораба със система ЕГИДА и ракети стандарт на борда 500-800 зенитни ракети
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен--26;Абе много си глупав. Личи си че си русофил
15
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Ха,ха,хаааааааа... 24Веселяко отговори ми на въпроса Освен СССР самолетоносачи понеже са построени всичките в Одеса други да са влизали в Черно море? Не са и няма да влезнат защото е реално КАПАН за големи кораби. Рашките имат само 3 по-големи ракетни крайцера в Черно море
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен--15 Руските падаха на Летището в Париж.
13
5
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Самолетоносачите на САЩ са най лесната мишена особенно за руските ракети ........нямат никаква защита освен самолетите върху него !
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типично просташки халби!Покривали били всичи зони,които си поискали!А случайно да покриват зоните,които покриват руските зенитни системи?!Егати хвалипръцковците!Руснаците за половин година,без много да дърдорят промениха хода на войната,тез ***,се напъхаха наготово и се изкарват велики побеители.По стар кравароционистки приом.Имат богат опит от две световни войни и знаят как се крадат победи.Още повече,че сами си създадоха отрочето ИД.
11
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен--2Какво ще кажеш за ПОВРЕДЕНАТА Армата по време на Парада?
10
12
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Руснаците в Крим ...си траят като мухи , в гърне!!!!