Ще го бъде ли ЕС след Brexit? Русия се вълнува!

Но пък може и излизането на Великобритания да сплоти ЕС
22 юни 2016 20:04,
80
Ще го бъде ли ЕС след Brexit? Русия се вълнува!
Снимка: Reuters

Милиардерът от САЩ Джордж Сорос предрече в понеделник на форум в Лондон възход на Русия и залез на Европейския съюз. В интервю за "Уолстрийт джърнъл" същия ден той повтори прогнозата за разпадане на ЕС, но този път я свърза с евентуално излизане на Великобритания от общността, пише "Комерсант".

Ако в резултат на утрешния референдум за членство в ЕС Великобритания излезе от съюза, "това ще предизвика масово напускане и дезинтеграцията на Евросъюза ще стане практически неизбежна", заявява Сорос. Но според него кралството може и да остане в ЕС. "Пазарите невинаги са прави, но в случая съм склонен да се съглася с тях", казва инвеститорът, напомняйки за закрепилия се напоследък курс на британската лира.

"Златото поевтинява преди британския референдум", констатира руското специализирано издание "Золотонюз". Руският "пазар на акции тръгна нагоре", но "пазарите все още се страхуват от резултата на британския референдум", който "все още виси над тях като дамоклев меч", пише електронният вестник "Финмаркет". Излизането на Великобритания от ЕС ще е крайно голям риск за световната финансова система, изтъква "Банкир".

Сорос рисува днес мрачно бъдеще за европейците - Великобритания излиза от ЕС и затъва в дълбока икономическа криза, Евросъюзът се разпада като къщичка от карти, а Русия само укрепва на този фон, отбелязва интернет порталът "Руская планета".

В статия за в. "Гардиън" милиардерът предупреди неотдавна Лондон, че го очаква "черен петък", ако британците гласуват за излизане от ЕС - паундът ще се срине до нивото на еврото още на другия ден. В началото на юни Сорос предрече, че ЕС има "значителен шанс" да се разпадне заради миграционната криза, проблемите с Гърция и потенциалния Брекзит, припомня изданието.

Изявленията на Сорос, че Русия може да стане световна сила, направени именно в Лондон, са пореден опит да се повлияе на общественото мнение в полза на запазване на британското членство в ЕС. Разчита се на страховете на британците, посочва "Руская планета".

Евентуално излизане от ЕС ще донесе тежки последици на Великобритания, но Евросъюзът може да спечели, се казва в анализ на "РБК". В този случай курсът на паунда безспорно ще се срине, както и лондонската борса, предстои отлив на инвеститори и кралството ще се изправи пред "куп политически проблеми - от нови опити на Шотландия да получи независимост и неизбежно изостряне в Северна Ирландия до наложителни нови постъпки за влизане в Световната търговска организация", пише всекидневникът. Изданието прогнозира и трудности с осигуряването на работна ръка от чужбина, която по данни на ОИСР осигурява към 40 на сто от икономическия растеж в кралството.

Излизането на британците от ЕС ще донесе на острова правен хаос поради липсата на ясна процедура за изтегляне от европейските договори. Всички финансови и инвестиционни операции ще станат далеч по-рисковани. Бизнес средите в останалите европейски страни ще получат ясен сигнал, че всъщност ЕС няма алтернатива. Така че Брекзитът по-скоро ще сплоти членките на ЕС, посочва "РБК". Освен това "дезертьорството" на Лондон ще накара европейците да проумеят, че отстъпките, правени с десетилетия, за да запазят ЕС в днешния му вид, не дават никакъв резултат, значи занапред не бива да ги правят. И трето, Брекзитът ще покаже, че системата е по-гъвкава от очакваното, и това може да предизвика преосмисляне на структурата на ЕС - например въвеждане на пълно и асоциирано членство, "режим с две скорости", от какъвто съюзът има нужда днес, добавя "РБК".

Брекзитът според вестника може да е полезен за ЕС и в икономически план.

"Първо, това решение ще нанесе твърде мощен удар по Лондон като световен финансов център" - част от този бизнес безспорно ще се прехвърли на континента. Второ, ЕС ще стане далеч по-еднородна икономика и може да си издейства по-изгодни условия за участие в Трансатлантическото търговско-инвестиционно партньорство. Накрая, Великобритания едва ли ще може да се откаже и от членството в Европейската икономическа зона. Тогава ще се наложи да плаща на ЕС до 4 милиарда паунда годишно, без да получава нищо в замяна, допълва изданието.

С оглед перспективите за Брекзит инвеститорите ту пращат активи на развиващите се пазари, ту ги връщат обратно. И Русия като страна с развиващ се пазар отчасти също зависи от решението на британците, пише в. "Известия".

Експерти оценяват влиянието на евентуален Брекзит от минимално до наистина съществено за икономиката на Русия. Министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев заяви миналата седмица, че инвеститорите вече са отчели възможността за излизане на Великобритания от ЕС и при това положение не се очаква нищо драматично, посочва всекидневникът.

"Европейските ни колеги твърдят, че най-малко две години ще трябват за преговори, още към пет години - за преходен период и постепенно излизане (от общността). Как ще повлияе това конкретно на пазарите, е много трудно да се каже отсега", каза Улюкаев.

Шефът на "Сбербанк" Герман Греф не е толкова оптимистично настроен. "Брекзитът може да удари по руските фондови пазари и рублата, да доведе до паника", смята той. А зам.-министърът на финансите Сергей Сторчак напомня, че британската лира е резервна валута за Русия и че на Лондонската фондова борса се търгуват акции на много руски компании.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
English dream преди 7 години
Велика Британия ,без която Европа все едно че я няма: ) То оттам всичко идва и езикът който е завладял света, е езикът на Шекспиър! Французите, дето са горди националисти, отидоха на крака в Лондон да им се молят да останат, че и кроасани ги черпят! Коя западна страна в ЕС единствена запази собствената си валута? (Ние сме на другия полюс - не можем да си ПОЗВОЛИМ да въведем еврото!)Британия ще я бъде и извън ЕС, но ЕС без нея -не. Норвегия да е пропаднала? А Швейцария?!
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не забравяме че Германия вкара Европа в две войни и в емигрантската вълна така че мерси , а пък руснаците сигурно вече са изпили водката да се черпят , а ние сме пак тра-ла -ла
54
0
 
2
 
! Отговори
те толко се вълнува: преди 7 години
России все равно останется Великобритания в ЕС или нет
53
3
 
1
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 7 години
Европа ще стане по силна и сплотена след напускането на една или повече страни Германия ще стане стожер на обединението така че продължаваме напред
52
0
 
3
 
! Отговори
случайно преминаващ преди 7 години
Никога ме казвайте никога. Ако някой има потенциала да даде начален тласък на разпада на ЕС това е Англия. Няма как референдума днес да бъде спечелен с успокояващ резултат, а това ще доведе до чисто нова картинка. Дали британците ще напуснат, или ще останат с омерзение, пътя към преструктурирането е открит. Захаросаната идилия, която представляваше ЕС преди 10 години, вече е в историята. Момента е подходящ за равносметка, след като поредния балон за "светло бъдеще" се спука.
51
1
 
1
 
! Отговори
хм преди 7 години
Най-после и един руснак да си признае, че Русия е просто развиваща се страна. При това финансист!
50
8
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Руснаците винаги са ни закриляли-------------------66 Кога е това винаги историка
49
4
 
18
 
! Отговори
до 59 преди 7 години
Може ли да си толкова зле с историята, или предпочиташ да лъжеш само и само да говориш небивалици за Русия. Не си добре-една от най-вредните за нас имперски политики идва точна от Британия. Руснаците винаги са ни закриляли от това да бъдем употребени от англичаните, които объркаха много неща по целия свят. Такива като теб са с изкривено мислене, само пишеш глупости и все Русия ти виновна.
48
0
 
3
 
! Отговори
до iдiot 60 преди 7 години
В това твое г^зоброене,първо ще се изпарят слугинските чеRвеи като теб!След това и краварогосподарите ти,разбира се и всички ние,включително Русия!
47
2
 
2
 
! Отговори
до цион преди 7 години
Света вече е една държава всичко е смесено,за десет часа може да стигнеш до най отдалечената от тебе точка на земята а интернета ти позволя да правиш това за секунди.Просто има борба за власт между различни структури и фирми.
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--52;Не може 140 милиона да стопанисват 1/6 от земята. Трябва ново разпределение. Китай го започна.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РАЗБЕРЕТЕ,"РАЗБИРАЧИ":НЕ МОЖЕ ДА БИЕТЕ,СЪЗДАТЕЛИТЕ НА "ДЕМОКРАЦИИ","РЕВОЛЮЦИИ","РЕФЕРЕНДУМИ" И Т.Н,ЧРЕЗ ТЕХНИТЕ СОБСТВЕНИ ТВОРЕНИЯ!!!фАКТЪТ,ЧЕ СА ВИ ВНУШИЛИ ТАКИВА "МИСЛИ", ДОКАЗВА,ЧЕ ИГРАЕТЕ ПО ТЯХНАТА ***!!
44
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обратното броене за русия е започнало........9............8.......7.......
43
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много се вълнува тая Русия бе. Тя е най заинтересована от разпад на ЕС. НЯМА ДА СТАНЕ! Англия е с нас. Англия много ни е помагала срещу Русия.Тя призна СЪЕДИНЕНИЕТО. Тя предупреди Турция; НИКАКВИ ВОЕНИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ Б--я .Тя беше против прогонването на Батенберг. Тя ни спаси от Руска окупация и Руски генерал--губернатор. Благодарим ти АНГЛИЙО.
42
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 52Ай ся кажи Тролчев от от кои "световни ресурси" Русия държи "огромната част" . Чакам!! Мууууууууууууухахаахахахахаах!
41
2
 
11
 
! Отговори
Василев преди 7 години
Русия е най-великата страна на земята,а Владимир Путин е най-великия политик.Агент Артър Дент! ЦРУ !!!
40
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС "катастрофирала"!!! А русия "просперира" със 117 $ минимална заплата!!!!!!!!!!! Мууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууххххххххххххххххххххххааааааааааааааааааааааааааааахххххххххххаааааахххххххххххххххххххххх!
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е държава с перспективи, защото държи огромна част от световните ресурси. Това в дългосрочен план ще окаже своята роля за въздигането й. А колкото до излизането на Великобритания от ЕС - по-добре да се случи. Ако останат те ще продължат да се лутат между членството си и напускане още десетилетия. По-добре веднъж да напуснат и да се приключи.
38
1
 
14
 
! Отговори
Цион преди 7 години
Глобалистите (ционистите), които създадоха ЕС никога няма да допуснат истински честен референдум и излизане на Великобритания. Както не допуснаха Шотландия да бъде независима Република, както и Австрия да има десен президент, който е против ЕС. Имаше манипулации в Австрия , за да сложат тяхна *** за президент, сега ще има и във Великобритания. Великобритания ще остане в ЕС, а целта остава същата - Една световна държава, една армия и тотален контрол.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За ЕС шансът за оцеляване не се състои в брекзит,или не.шАНСЪТ,ЖИЗНЕНО ВАЖНИЯ ШАНС Е СКЪСВАНЕ С АМЕРИКАНСКАТА МЪРТВЕШКА ХВАТКА!!!Какво може да го грее ЕС оставането на ВБ,ако бандокраварите му нахлузят TTIP?!!!а СЛЕД НЕГО ГОТВЯТ ДОВЪРШВАЩИЯ УДАР,"СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ТЪРГОВИЯ С УСЛУГИТЕ!!!,,,и ЕС ще стане Територия За Свободен Грабеж От Транснационалните Корпорации(до една без исключение на американските евреи)!!!Тогава ще се чудите,как да мигрирате в Сахара!