Путин: Русия и Китай - всичко върви добре между нас!

Руският президент е за 15-и път на посещение в Пекин
Обновена: 25 юни 2016 21:08 | 25 юни 2016 20:56, Анисия Иванова
74
Путин: Русия и Китай - всичко върви добре между нас!
Снимка: БТА

Русия и Китай се договориха да засилят търговско-икономическите си отношения, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. С китайските партньори се договорихме да увеличим усилията, за да бъде преодоляна тенденцията на спад на стокообмена, каза Путин след преговори с китайския си колега Си Цзинпин.

Руският държавен глава отбеляза, че тази година продажбите на машини и оборудване от Русия за Китай почти са се удвоили. Президентът припомни, че се разширява използването на националните валути във взаимните разчети.
Путин и Си подписаха обща декларация за взаимодействие в областта на информационното пространство.

Двете страни се споразумяха и да започне изплащането на кредити от две китайски банки за строителството на завода за втечнен природен газ "Ямал ВПГ".

Газпром и националната петролна корпорация на Китай (China National Petroleum Corporation) подписаха меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на подземните газови хранилища.

Руската Обединена авиостроителна корпорация и Китайската корпорация за гражданско самолетостроене
 подписаха споразумение за създаване на съвместно предприятие по програма за производство на широкофюзелажни пътнически самолети за дълги разстояния.

Руският оператор Ростелком се договори за сътрудничество с китайската компания Хуавей (Huawei).
При официалното си посещение в Китай Путин съобщи също, че строителството на високоскоростната магистрала Москва-Каза ще бъде съгласувано до края на годината.

Китай и Русия сътрудничат тясно в областта на външната политика и сигурността въз основа на общ подход към широк спектър от глобални и регионални въпроси, заяви руският президент Владимир Путин на прием по случай 15-ата годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. По думите му двете страни ще засилят координацията на силовите ведомства, включително по въпросите на борбата с тероризма.
Русия ще окаже подкрепа на Китай в тазгодишното председателство на Г-20, каза също Путин след преговорите. /ЦМ/

Отношенията на Русия и Китай имат достатъчно потенциал за успешно развитие и се основават на отчитане на взаимните интереси, заяви руският президент Владимир Путин на среща с китайския премиер Ли Къцян, предаде ТАСС.

Путин подчерта, че основата на двустранните отношения е икономиката, но добави, че върху нея се надгражда партньорство и в други направления - на международната сцена, в сферата на културата и образованието. "Но практически всичко има икономическа основа", добави руският президент, който оцени високо вниманието на китайските си колеги към въпросите от тази сфера.

"Знаем колко трудно върви тази работа в различни направления, какви усилия изисква разработването на конкретни проекти, съгласуването на позиции, търсенето на баланс на интересите", заяви Путин. "А ние с вас винаги изграждаме отношенията си като отчитаме взаимните си интереси и всичко върви добре".

По-рано Путин се срещна с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Чжан Дъцзян. Руският президент подчерта, че неговата страна отделя приоритетно внимание на развитието на отношенията с Китай. Дъцзян отбеляза, че това е петнадесетото посещение на Путин в Китай. "Това несъмнено говори, че Русия придава приоритетно значение на развитието на отношенията с Китай", отговори руският държавен глава.

При срещата си с китайския лидер Си Цзинпин Путин заяви, че честите и редовни срещи на високо равнище между представители на двете страни се дължат на желанието на руския и китайския народ за развиване и укрепване на двустранните отношения, предаде ТАСС.

"Всяка подобна среща е съдържателна. Това се дължи не само на формалното събитие - 15-годишнината от подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което е важно. Това се определя от самия живот, от желанието на китайския и руския народ да укрепваме и развиваме нашите отношения", заяви Путин, цитиран от БТА.

Той изказа мнение, че през последните 15 години Москва и Пекин са успели да придадат на сключеното споразумение "живо, ярко и много необходимо съдържание за нашите страни и нашите народи".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
11
 
! Отговори
до 9 от славянин преди 7 години
Те затова пожелаха да купуват въпросните танкове, защото ''трябва да ги тегли влекач''!
9
0
 
14
 
! Отговори
до 7 от славянин преди 7 години
Колко ''огромни''!? Според запознати в Русия - колкото на 1,5 Крим-а, значи около 40 000 квадратни километра! На фона на над 17 -те милиона квадратни километра територия на РФ това наистина изглежда ''огромно''!
8
17
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До АнонименТези две велики сили трябва задължително да се обединят и да се противопоставят на краварите и да ги пратят в прерията от където са дошли--------------За да заживееш щастливо в див капитализъм без правила, може би?
7
1
 
19
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
До всички разбирачи,Сега вземете някоя геогравска карта или си отворете гугъл ърт, и вижте колко "много" обработваема земя има в руския далечен изток! В руския далечен изток има предимно планински територии с тайга, суров климат и вечнозамръзнала почва! Само в най-южните райони около Владивосток и Хабаровск има сравнително плодородни и годни за селско стопанство земи, но там и гъстотата на населението е сравнително голяма!
6
22
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всички географски карти в китай излизат с означени външни севезоизточни територии ,това са хабаровск магадан байкал, 1.6 млн кв км
5
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
китайците се смяха и подиграваха руския танк армата като писаха че всеки трябва да върви с един влекач в комплект
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези две велики сили трябва задължително да се обединят и да се противопоставят на краварите и да ги пратят в прерията от където са дошли. Имат пълната възможност да го сторят. Имат оръжието имат многомилионна армия с която няма да имат никакви притеснения. Само се иска малко смелост и решителност. Защото ако не го сторят краварите ще подпалят още огнища по света а това в крайна сметка ще рефлектира и върху тези две веики сили! Обединете се и действайте като мъже!
3
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поради липса на пари,русия сключва договори за отдаване под аренда на огромни територии в сибир за по 40 години.там ще се родят 2 поколения китайци, целият бизнес е китайски и инфраструктурата ги свързва с китай.
2
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста руска земя до китайската граница се обработва от китайски земеделци и Русия нищо не може да каже. Китай сега се прави на голям приятел на Русия но ще дойде ден ще откъсне територии от Русия
1
29
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Западните фирми, които изнесоха производството в Китай са моторът на китайския икономически бум. Китай няма никакъв интерс от сътрудничество с Русия. Даже наскоро заграбиха бая стабилни руски територии. :)))