Новият US президент ще наследи "руската заплаха"

Обама вече подготвя Клинтън за това и документи го доказват
4 юли 2016 21:07,
51
Новият US президент ще наследи "руската заплаха"
Снимка: Reuters, архив

В края на юли демократите са насрочили партиен конгрес, на който се очаква да утвърдят официално кандидатурата на Клинтън в президентските избори. Там ще бъде представена в окончателен вариант и предизборната им платформа, пише в материал "Независимая газета".

Засега демократите публикуваха проект на документа, в който не подминават и "руската заплаха". Авторите на платформата отделят на Москва само един параграф, но пък използват доста твърда риторика. "Русия все така дестабилизира ситуацията край своите граници, нарушава суверенитета на Украйна и се опитва да преразпредели сферите на влияние, което накърнява американските интереси - се казва в текста. - Освен това тя подкрепя режима на Асад в Сирия, който жестоко напада свои собствени граждани."

Заради Русия си изпати и кандидатът на републиканците Доналд Тръмп. Според демократите бизнесменът "може да унищожи 50 години от американската външна политика, като се откаже от нашите партньори в НАТО, които подпомагат САЩ в борбата с тероризма всеки ден", и вместо това Тръмп "ще прегръща руския президент Владимир Путин".

Авторите твърдят, че партията все така вярва в "силата на алианса" и ще положи всички усилия, за да "възпре агресията на Русия, да подкрепи стабилността на Европа и да защити съюзниците си от НАТО".

Демократите впрочем посочват, че са готови да сътрудничат с Владимир Путин, ако това е в унисон с интересите на САЩ, "какъвто бе случаят с иранската ядрена програма, санкциите срещу Северна Корея, прехвърлянето на американски войски в Афганистан", но нямат намерение да пренебрегнат "руската агресия".

Алексей Фененко, доцент от факултета по международна политика в Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", заяви пред "Независимая газета": "Не е имало нито един период след 1993 г., когато демократите или републиканците да са използвали мека риторика, говорейки за Русия. Нищо сензационно. Трябва да помним, че отношението към Москва, особено това на Демократическата партия, винаги е било негативно".

Според експерта предизборната платформа още веднъж подчертава, че ако Клинтън бъде избрана за президент, антируската политика, водена през управлението на Обама, ще продължи. "Русия днес е единствената пречка по пътя към хегемония на САЩ. Задачата им е да използват Москва там, където е възможно, а стратегическата цел - да ликвидират нашия военен потенциал, особено ядрения", изтъкна Фененко.

В документа се споменава и сирийската криза като особено опасна за света и по-специално за Европа. Демократите смятат, че проблемът може да бъде решен, като се обединят сирийската опозиция, международната общност и съюзниците на САЩ в региона - една възможност да се унищожи "Ислямска държава" (забранена в Русия, бел. на изданието) и да се сложи край на президентското управление на Башар Асад.

Интересно е, че въпреки положителната си оценка за ядрената сделка с Техеран авторите на платформата допускат в бъдеще по-строги "неядрени" санкции срещу Иран - "основната държава спонсор на тероризма". Те се аргументират с нарушенията на човешките права в Иран, отричането на Холокоста, обещанието Израел да бъде унищожен и подкрепата за "терористичните групировки" Хамас и Хизбула.

Отреждайки на Русия ролята на основен "агресор" и обявявайки Иран за главен "държавен терорист", те определят Северна Корея като страната с "най-репресивен режим, оглавяван от диктатор садист". Демократите се страхуват, че Северна Корея наистина може да нанесе ядрен удар по САЩ; за да не стане това, настояват за натиск върху Китай, тъй че Пхенян да се откаже по принуда от ядрената си програма.

Все още са възможни промени в предизборната платформа, но като цяло външнополитическият дневен ред е ясен. А докато демократите дейно подготвят почвата за Клинтън, бившият държавен секретар направи пътека до ФБР. Делото срещу Клинтън по повод използване на лична електронна поща за служебна кореспонденция през 2009-2013 г., когато тя бе лицето на американската дипломация, явно се точи твърде дълго. Клинтън заяви, че срещата със следователите е минала в обстановка на уважение, а тя е искала да даде показания още от август 2015 г., затова сега е "доволна", че има "възможност да съдейства проверката да стигне докрай".

Официално никой не е повдигал обвинения срещу Клинтън и сега следствието се мъчи да разбере как така бившият държавен секретар е водил служебна кореспонденция от личната си поща. Тя твърди, че никога не е изпращала информация с гриф "секретно" от личния си пощенски акаунт. По думите й документите, открити на личния й сървър, са получили такъв статут вече постфактум. До момента тази история изобщо не пречи на Клинтън в предизборната борба, при все че съперниците й редовно се мъчат да я използват срещу нея.

За да съдействат на Клинтън в президентската кампания, демократите решиха да й пратят и тежка артилерия. Обама вече намекна, че подкрепя стремежа на бившия държавен секретар да влезе след него в Белия дом. Сега президентът се кани да заяви това публично и във вторник смята да говори на митинг заедно с Клинтън. Подкрепата от страна на действащия президент може добре да се отрази на рейтинга й, отвличайки вниманието от "електронното" дело.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво излъчване,каква прелест....кокошка с брошка!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ние като търпим непрекъснато "американската заплаха" какво да правим.
17
0
 
9
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
И снимки да слагате нищо не се променя.Ще изберат Тръмп Ура,Ура,Ура!!!!!!!!!!Европа ще се разпадне Ура,Ура,Ура!!!!!!!!Време е Националистите да заговорят и у нас
16
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Боже,пак ли отка.чалка...
15
0
 
20
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Добре, че сложихте снимка за да знаем кого ще изберат.Демократично разбира се.Демократично нагласено.
14
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Тая никога няма да бъде президент на САЩ.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази ли обичаше пурите или ортачката и?
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия все така дестабилизира ситуацията край своите граници, нарушава суверенитета на Украйна и се опитва да преразпредели сферите на влияние, което накърнява американските интереси"Супер нагло изказване. Излиза, че американските граници се простират до Украйна и че светът е собственост на САЩ... Значи ако една държава е силна, то тя накърнява "американските интереси".
11
1
 
8
 
! Отговори
ДАЛАЙ ЛАМА преди 7 години
До ВасилевТурция се ориянтира към Шанхай и Русия,въпрос на време е Турция да напусне НАТОи Китай да има военна база в гр,. Одрин и в Черно Море,в Албания и Косово :)))))))агент Далай Лама :)))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААА
10
9
 
1
 
! Отговори
дедо преди 7 години
Тръмп ще бъде отстранен заради връзки с КГБ. Кога ще стане това, ще реши който трябва.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Ама внуците ти къде са, дедо?У Америка ли?
8
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kaзал ли е "соросоидът" и "еврогей" Раковски това?"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование."
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СмяхПред разпадане са за фалит да не говорим. Трябва им ясно разпознаваем от масите външен враг за да ги обединява защото те нация нямат, а тероризма всеки си го представя някак далече . След като 50 години плашеха със СССР сега отреждат на Русия тази роля *** не става
6
0
 
19
 
! Отговори
до Василев преди 7 години
До Василев: агне, агне, Германия произвежда много стока, но САЩ и Англия и казват с кого има право да търгува и с кого не. Във финансите пък е абсолютен васал. Същите и казват колко армия да имат, колко оръжие... Иначе и глобяват банките, автомобилопроизводителите и др. Окупацията продължава. Но Германия ТРЯБВА да зарежда гориво от BP, SHELL, ARAL = BP.Тъжно е, но Стратфор казаха - последните 100 г. задачата е да пречим на Германия да стане хегемон или приятел с Русия.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен Америка е един голям холивуд...............
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази бабка вече е избрана преди да са гласували. Същата запазена марка каквато се прилага в мутроландия! Но каквото и да правят Тръмп е следващият президент на америка. Много от тези които са силните на деня не го долюбват защото ще им бръкне надълбоко там където слънце не огрява! Казва винаги това което мисли и няма задръжки и префърцунени муцуни. Единствено Тръмп има смелоста да се опълчи на терористичната машина която сее войни и смърт по целият свят! Той е еднственият който не се страхува.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честно казано, "партньорите от НАТО" са абсолютно безполезни от гледна точка на борбата с тероризма. Иначе нямаше да видим Париж и Брюксел...
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"опитва да преразпредели сферите на влияние, което накърнява американските интереси-тук се казва всичко! освен това използват русия като заплаха, за да оправдаят огромния си военен бюджет!
1
1
 
25
 
! Отговори
старо преди 7 години
Добре, но защо снимка на Хилари? Тя няма да бъде президент. Ще бъде съдена за търговия с вътрешна информация около гръцкия дълг. Казала е на зетя, как да го отиграе...